10 mars 2013

Hutteriterna och hur sekter binder samman

Ännu ett dokumentärtips - Hutteriterna, en kristen sekt, utvandrade från Europa på 1870-talet. Idag lever ca. 45.000 i olika mer eller mindre slutna samhällen i Kanada och USA. Dokumentären ger en bra bild av hur indoktrinering, traditioner och vanor skapar trygghet för människor, binder dem samman, på gott och ont. Om ni inte orkar se hela, så rekommenderas den vackra avslutningen (från 46 min) när vi får följa en yngre man som lämnar kolonin. (Dokumentären sändes på BBC two den 7:e mars, så det finns risk att den plockas bort från youtube snart.)

4 kommentarer:

berinder sa...

Tre timmar efter postat inlägg och filmen är borta... Upphovsrättsproblematiken.

Ulf Gustafsson sa...

Här är en youtubekanal som har dokumentären i fyra delar:
http://www.youtube.com/channel/UCbDzoEyfWgHTgEa2EZZv5hQ

National Geographic har också gjort en dokumentär Hutteriterna, vilken sägs vara mera tydlig i problematik och problem, här en trailer den:
http://youtu.be/uTbhE8ctcBAa

Nils sa...

"Dokumentären ger en bra bild av hur indoktrinering, traditioner och vanor skapar trygghet för människor, binder dem samman, på gott och ont."

Behöver ni inte leta efter obskyra sekter för att påvisa. Bara att slå på valfri nyhetssändning för att se hur genomgripande vänsterindoktrineringen är i det svenska samhället.

Ett lysande exempel är hanteringen av Reva där medierna lierat sig med partikamraten Maria Ferm och en liten men högljudd klick för att pressa tillbaka demokratin.

Det är naturligtvis också av samma politiska skäl som man konsekvent säger utvisning i stället för avvisning och papperslösa i stället för det korrekta illegala invandrare.

För övrigt är väl all uppfostran och undervisning indoktrinering.

Anonym sa...

Intressant. Jag har också en bok om sekter.

Det kan också vara sektförhållanden i familjer där barnet får höra hur värdelöst det är. Konsekvensen är att barnet blir sjukt från att ha levat i total kärlekslöshet. Men då tittar familjen på barnet och säger att barnet är sjukt. Världens mest kontrollerade sekt är scientologerna. Där mår människor så dåligt att dom vill ta sitt liv. Men scientologerna själva har inte gjort nåt fel inte. Vidriga äckliga sekter.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se