15 mars 2013

Kommentarer om den nya påven

- Jag kan inte tänka mig ett sämre val av påve. För någon som satt fängslad och torterades under militärdiktaturen, känns det som ett hån.
Säger Eduardo Grutzky, medlem i Humanisternas förbundsstyrelse, och fortsätter:
- Officerarna som förhörde och torterade mig motiverade ofta sina brott med att de före trädde "den kristna och västerländska traditionen". De kämpade mot "antikrist", kommunismen, och ansåg sig han kyrkans välsignelse. Bergoglios uttalanden bidrog till det ideologiska och spirituella stöd de kände.
Citaten är hämtade från Dagens Nyheter (15/3). I artikeln kommenterar också den argentinske fredspristagaren Adolfo Pérez Esquivel påven:
- Det fanns biskopar som stödde diktaturen. Bergoglio var inte en av dem. Men han hade inte heller modet att delta i kampen för mänskliga rättigheter.
En lokal präst* delar ut Kristi kropp och blod till diktatorn Jorge Rafael Videla
UPPDATERING: * Tidigare uppgavs det att det var Bergoglio som var prästen på bilden ovan. Det stämmer inte, se kommentarerna för mer information. Tack till Mike Mikaelson för att denna felaktighet uppmärksammades.

9 kommentarer:

Håkan W sa...

Jag läste i en SvD-artikel olika uttalanden om den nye påven, t ex:

"Han är en enkel människa, ingen översittare eller pompös person. Han verkar snäll helt enkelt."

"...han är känd för att vara djupt engagerad mot sociala orättvisor samtidigt som han benhårt håller fast vid kyrkans konservativa värden..."

Jaha. Hur går det ihop?

Mike Mikaelson sa...

En liten fråga bara: har ni kollat att prästen på bilden är verkligen Bergoglio? Eller har ni bara tagit den från nån antikatolsk webbsida utan några funderingar?

Ulf Gustafsson sa...

Mike M,

Drog du en rövare där eller vet du att bilden inte är på Bergoglio?

Den kommer från Globalpost, vilket inte jag uppfattar som en antikatolsk webbsida. De anger att bilden kommer från AFP / Getty Image.
http://www.globalpost.com/dispatch/news/culture-lifestyle/world-religion/130312/rome-papal-conclave-begins-live-blog-white-black-smoke

För övrigt är det lite kul om du tror vi skulle vara tveksam till material från antikatolska webbsidor. Denna blogg är ganska antikatolsk i sig själv. Dock vill jag inte att vi skall sprida felaktigheter, så källkontroll är viktigt.

Mike Mikaelson sa...

Bilden kommer från AFP:s bildbank (sök "videla priest" på http://www.imageforum-diffusion.afp.com) för att hitta den).
Den är från 1990-12-30 och bildtexten säger:
"ARGENTINA, Buenos Aires : Former Argentine military dictator Gen. Jorge Rafael Videla takes communion from a priest of a local church, Buenos Aires, 30 December 1990. The day before Videla was released from prison where he had been serving a life term sentence on charges including homicide, kidnapping and torture. Videla and 7 other former military rulers were officially pardoned 30 December by President Carlos Menem. AFP PHOTO / DIARO CRONICA - ARGENTINA OUT"

Då det är en lokal präst. Kan det vara Bergoglio då? Han ser ganska lik ut, bakifrån. Men Bergoglio var då präst i Córdoba (Argentina), 70 mil därifrån.

Och prästen på en 23-år gammal bild ser ut som den nuvarande Påven: en 53 år gammal präst skulle då se ut som en 76 år gammal man(!) och aldrig åldras sedan dess. Det är knappast trovärdigt, om man inte är komspiratorisk. Det är sant att Botox och formalin gör underverk...

Det är trist att det finns människor som tycker att ljuga för att skapa en mörk legend (jag tänker inte på er). Jag tycker däremot att ni ska vara oerhört försiktiga och kritiska om sådana mörka historier med moderna påvar, för det finns en massa dårar där ute som tycker om att ljuga pga politiska intresse.

Som ni har spridit felaktiga uppgifter på er förstasida, är det för mycket att begära att ni skriver en ny post för att rätta till? Ni vill väl inte sprida den sekulära humanismen med hjälp av lögner, eller hur?

Patrik Lindenfors sa...

Al Jazeera har precis uppmärksammat samma sak, intressant nog. Det verkar inte bättre än att vi (och typ all världens tidningar) gjort samma misstag. Återkommer med dementi om någon timme eller så när jag får tid att skriva ett inlägg.

Ulf Gustafsson sa...

Mike M,

Tack för hjälpen med faktakollen. Det var slarvigt av mig.

Min spanska är inte bra, men jag tror sidan nedan presenterar goda belägg för att det inte är Bergoglio på bilden:
http://www.infotechnology.com/internet/La-foto-viral-falsa-del-papa-Francisco-quien-es-el-cura-que-le-da-la-comunion-a-Videla-20130314-0003.html

Patrik Lindenfors sa...

Ah, du uppdaterade i inlägget. Räcker det? Det är ju ett ganska förfärande fel som skett... (inte ditt fel, Ulf, men är det inte alltid bra att rätta "för mycket" i sådana här fall?)

Ulf Gustafsson sa...

Patrik L,

Håller helt med. Gjorde det enkla, du hade ju lovat att skriva en mer utförlig dementi :-D

Patrik Lindenfors sa...

:-D Ok, fixat.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se