26 mars 2013

Könssegregation i Malmö

Kvinnorna separeras från männen genom att sitta på balkongen i gudstjänstlokalen. Äldre kvinnor får dock sitta i samma avdelning som männen. men då längst bak med ett skynke emellan.
Män ber för sig själv, man måste kunna koncentrera sig på bönen och det kan man inte när det är kvinnor i närheten. 
Det är ganska genomtänkt. Männen har lättare att bli lite distraherade om det är vackra damer runtomkring.
Tendens i P1 berättar i ett reportage om den ortodoxa synagogan och den uppdelning som finns mellan män och kvinnor inom deras tolkning av judendomen. I Malmö finns det två judiska församlingar. I den andra, den egalitära, sitter män och kvinnor tillsammans och ibland leds gudstjänsten av en kvinnlig rabbin. Reportaget är en del i temat: Feminism och troende.

Lyssna: Kvinnan bakom gardinen

11 kommentarer:

Lokatt sa...

Fan, det är ju männen som ska sitta bakom gardinen! Har de så dålig kontroll över sin kropp och sin själ att de inte kan bärga sig ens i kyrkolokalen ska De straffas för detta genom att placeras bakom ett skynke. Naturligtvis! Det är inte kvinnorna som ska straffas för att männen tydligen dygnet runt besväras av att känna sig som ständigt parata avelshingstar.
- Och vad är det för mesig gudom de har, som inte kan tävla om uppmärksamheten med en kvinnlig ögonfrans? Inte mycket till allsmäktighet.

Ulf Gustafsson sa...

I dagens avsnitt av Feminism och Troende var det Islam som granskades på samma sätt - med liknande utfall

Ulf Gustafsson sa...

Hade inte hört första 8 minuterna innan nu. Fick total hjärnblöding av Helena Benaoudas resonemang om feminism och islam.

Kristian Grönqvist sa...

Ulf

Grattis till inblicken...

Lokatt sa...

Såg Helena Benaouda på bussen. Påmindes om att jag arbetar på att komma närmare nirvana, där ett viktigt steg mot själslig ro är att avstå från att lyssna på program om feministisk islam.
Lugn och ro, ingen hjärnblödning.

Lokatt sa...

Alltså, jag är inte buddhist eller något annat sånt. Bara ateist. Nirvana är ett vackert ord för själsfrid,

Lennart W sa...

Och själsfrid då, vad är det ett vackert ord för för dig?

"O Lord, if there is a Lord, save my soul, if I have a soul."

Renan, Joseph Ernst

Daniel W sa...

Sam Harris söker själsfrid. Han kör mindfulness meditation på en ateist-kongress, vilket är intressant ur flera synvinklar.

Patrik Lindenfors sa...

Sam Harris är klok. Och konsekvent.

Daniel W sa...

Nog skulle jag kunna racka ner på Sam Harris men jag avstår. Jag bryr mig på en nivå som ingen annan fattar hur som helst (tjocktarmsgrejer o.s.v).

Lokatt sa...

"Tjocktarmsgrejer". Vad betyder det?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se