11 mars 2013

Könsskillnader

"Män har i snitt högre muskelstyrka än kvinnor, därför så borde".

Jo, meningen slutar lämpligen just där.

10 kommentarer:

Pinjata sa...

jag undrar om inte...

Kristian Grönqvist sa...

...var och en dra sina egna slutsatser...

Patrik Lindenfors sa...

Det där inlägget, min gode namne, sammanfattar hela debatten på ett helt fantastiskt sätt. En empirisk observation och dess konsekvenser, eller brist på sådana. Väldigt snärtigt.

AV sa...

...man inte förvänta sig lika utfall på de arenor där styrka faktiskt spelar roll.

De kvinnor som har styrkan som krävs på dessa arenor och tycker miljön är intressant ska självklart vara välkomna, men man behöver inte specialregler och lättare krav.

Sysslar en del med klättring. När det gäller klippa och inomhus är kvinnor lika bra eller t o m bättre än många män. Pga mindre överkroppsstyrka tvingas de till bättre teknik tidigt där män kan "kötta" up. Där är könsfördelningen också ganska lika. Bergsbestigning och isklättring är mer styrka. Tekniken är viktig, men man kommer inte undan att banka in en yxa hårt i isen eller bära ryggsäck på hög höjd handlar om styrka. Har klättrat i berg med kvinnor som får de flesta män att hamna på efterkälken, men de är få. Att räkna med lika utfall är utopi. Och vari ligger egenvärdet i det. En var måste få följa sina egna drömmar. Utmärkande för de kvinnorna är att de skulle bli grovt förolämpade av specialbehandling/kvotering.

Vi kan vända på det. Kvinnor har i snitt bättre språkförmåga. Därför borde...

Patrik N sa...

...man inte läsa AV:s kommentar..?

Anonym sa...

..kvinnor gå på gym.

Anonym sa...

Eller:
Kvinnor har en mer funktionell livmoder därför så borde..

Nils sa...

”Kvinnor har en mer funktionell livmoder därför så borde…”

…de föda barn.

Men de vill ju inte det heller nu. Hur ojämlikt är det inte att behöva hämmas fysiskt och i karriären av en biologisk sak som graviditet.

Och obehaget att föda ska vi inte tala om, kejsarsnitt är en rättighet. Eftersom graviditeten inte kan trollas bort genom att förklara den vara en social konstruktion tar allt fler till surrogatmammor från tredjevärlden. Tänk förr koloniserade vi länder, nu koloniserar vi deras livmödrar.

Antar att i framtiden kan man lämna in sitt befruktade ägg till någon institution som där fostret växer i artificiella livmödrar.

Kristian Grönqvist sa...

Faktiskt äntligen en fruktbar diskussion som inte hämmas av förutfattade meningar. En modell som kanske borde prövas oftare...

Pinjata sa...

Så vi förbjuder svenska kvinnor att skaffa barn, steriliserar dem och tvingar dem gå på gym, så kan de ha lika mycket sex och vara lika oberoende som svenska män! Jämställt och bra!

Vi är nära en lösning på detta gissel med könen alltså...

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se