21 mars 2013

Ny kunskap om universum

Europeiska rymdorganisationen har idag meddelat resultat från de första 15 månadernas mätningar av rymdteleskopet Planck. Teleskopet mäter den kosmiska bakgrundsstrålningen från när universum endast var 380.000 år gammalt. Ur resultaten kan man bland annat dra slutsatsen att andelen mörk energi är lite mindre än vi tidigare trott. Detta innebär att universum expanderar lite långsammare och därför är lite äldre än tidigare uppskattningar. Den nya uppgiften är att vårt universum är 13,82 miljarder år.
Läs mer hos: esa/Plancksvt (svenska), BBC och titta på data via Chromoscope

6 kommentarer:

Daniel W sa...

Nej, universum är inte ert. Om Humanisterna hävdar att de äger universum så måste teisterna kontra med att universum ägs av Gud och därmed har vi tidernas mest svårlösta territorialkonflikt. Håll ägandeanspråken till det jordiska tack.

Ulf Gustafsson sa...

Daniel W,

Humanismen har i och för sig ambitionen att vara universell, men om vi kan nöja oss med att äga jorden, eftersom vi fått din tillåtelse ;-)

Kristian Grönqvist sa...

Vårt universum, mätt med våra ganska defekta metoder kan möjligen vara 13,8 mrd år gammalt just nu. Hr gammalt de andras universum är, är fortarande inte klarlagt, men troligen äldre...:-)

Lennart W sa...

Intressanta grejer här om man fördjupar sig lite. "Axis of evil" + en kall cirkulär fläck som möjligen är resultatet av en krock med ett annat universum (och där alternativa "tråkiga" förklaringar saknas iaf f.n.), och så inte minst Stephen Hawkings initialer..

Patrik Lindenfors sa...

Haha! Jag fick googla för att fatta vad du menade med Hawkins initialer, och man har tydligen hittat alla möjliga saker och dessutom utlyst en tävling för mönsterfinnare. Har ni hittat Jesus? Gå i så fall till New Scientist och markera hans position på kartan. http://www.newscientist.com/embedded/dn18489-whats-hidden-in-the-cosmic-microwave-background

Eric Wadenius sa...

Daniel W,

-"Om Humanisterna hävdar att de äger universum så måste teisterna kontra med att universum ägs av Gud och därmed har vi tidernas mest svårlösta territorialkonflikt."

Svårlöst? Inte speciellt. Bestäm ett datum för förhandlingar och skulle en av parterna in dyka upp (gissa vilken) så har konflikten lösts till fördel för den som var på plats.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se