18 mars 2013

Prästen på bilden är inte Bergoglio (påve Franciskus)

Vem är prästen på bilden som serverar bröd och vin kött och blod till Argentinas förre diktator Jorge Rafael Videla? Ja, inte är det den blivande påve Franciskus i alla fall, han var mycket yngre då det begav sig. Vi, liksom flera tidningar runt världen, har dock publicerat bilden och felaktigt namngivit den "lokala prästen" som den blivande påven. För detta misstag ber vi om ursäkt. Ibland räcker inte ens källkontroll, utan man behöver källkontrollera källan också...

2 kommentarer:

AV sa...

Och även om det vore honom, so what. Är det kyrkans roll att ta ställning och neka någon troende nattvarden efter dennes handlingar?
Präster ger också stöd och själavård till massmördare, pedofiler, rånare mm. T o m inför dödsdomar. Det går nog att hitta en bild av någon präst som ger nattvard till Breivik. Är det en förkastlig handling och ett stöd för massmord?

Vi har en hel del ickereligiösa organisationer som ställer sig neutrala i konflikter, t ex röda korset och läkare utan gränser. Det kanske finns bild någonstans på Hitler vårdad av RK efter skadan vid Somme.

Dock finns det bevis på att kyrkan inte protesterade mot juntans tortyr av oppositionella, även präster. Det säger fortfarande inget om den enskilde prästens stöd för juntan. Man ska vara försiktig med slutsatser utifrån bilder. Ibland ljuger kameran.

Per Ewert sa...

Aha - jag tänkte nästan det i mitt stilla sinne! Mångas culpa, mångas culpa...

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se