25 mars 2013

Sketch med Rowan Atkinson som ärkebiskop bortplockad av BBC

Nedanstående sketch har lyckats få 2200 klagomål och blivit bortplockad från BBC. Varför? Se själva.Lite humorlöst att klaga tycker jag. Låt oss visa gnällspikarna vad Streisandeffekten är för någonting.

25 kommentarer:

Anders Hesselbom sa...

Vad är problemet med klippet? Han skojar vänligt med anglicanismen, men han inflikar att bön inte fungerar. Är det den lilla detaljen som upprör?

Ostronmannen sa...

Ja, det bevisade att Rowan ljög. De bad att få inslaget bortaget och fick det och då fungerade ju bönen. Rowan är en lögnare alltså.

Lokatt sa...

Streisandeffekten rullar på, nu har även jag sett klippet. Så oskyldigt och snällt det var!
Men, allvarligt talat; finns det religiösa människor som har humor? Självironi, rent av? Tror inte det.

Lennart W sa...

Finns det Humanister som har humor och självironi? När jag har roligt åt Humanisterna blir jag ofta "modererad". Att ha roligt åt Humanisterna är ju "otrevligt" (sic). Humor och otrevligheter är ju helt olika saker. Eller också är det bara relativt vilken observatör som väljs.

Eric Wadenius sa...

Jag tror det beror på att han låter för likt den riktiga ärkebiskopen av Canterbury; Rowan Williams...

Anonym sa...

Haha. Han är bra som vanligt. :) »be som vanligt-men det funkar inte. Är dock bra som nattritual.»

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Kristian Grönqvist sa...

Lennart

Du svarde visst omedvetet på Lokatts retoriska fråga....

Ulf Gustafsson sa...

Lokatt,
Det finns det, tråkigt för dig att du inte träffat några.

Unknown sa...

Tror inte man skall dra alla religiösa över en kant, precis som med alla andra trossystem. Kristna som tycker att klippet är roligt borde ju protestera emot beslutet att plocka ned klippet, av den simpla anledningen att visa att det finns kristna med humor? Det är vad jag tycker.

Lokatt sa...

Jag känner nästan inga seriöst troende kristna så egentligen vet jag ju inte om de kan ha humor. Men jag har en fördomsfull uppfattning.
Ibland tittar jag på en svensk lokaltevekanals kristna sändningar. Där skämtar pastorn lite ibland och får skratt från församlingen. Men de skämten är inte roliga, mycket barnsliga vågar jag påstå. Det händer också att jag ser tevesändningar med amerikanska jätteförsamlingar där ett par tusen troende ivrigt antecknar allt en sorts idol-pastor predikar. Han kan någon gång skoja till det lite, då brukar det röra sig om en sorts nästan-blasfemi, där han t ex antyder att Jesus minsann också kunde tänkas behöva uppsöka ett avträde.
Knappast kittlande för en ateist, men publiken drar efter andan och fnissar, lite nervöst.

Patrik N sa...

Lokatt,

Tror du att det finns en risk att din fördomsfulla uppfattning om religiösas humor inte korresponderar särskilt väl mor verkligheten?

Nils sa...

Det här handlar överhuvudtaget inte om humor. Det stora problemet är rädslan för kritik. Det är bara mainstream och konsensus, ingen vågar stå upp för en åsikt som möter minsta motstånd.

Någon anser sig kränkt av att få identiteten kollad och vips läggs Reva ner. BBC dra tillbaka en sketch för att 2 200 gnäller. Hur många bor det i Storbritannien 60 miljoner? Och så viker man sig för drygt 2000. Är klagomålen via FB eller twitter kanske det inte är mer än en handfull som ligger bakom.

Detta är ett demokratiproblem, fåtalets diktatur. Går det överhuvudtaget att fatta några beslut utan att någon känner sig kränkt?

Känsligheten ökar epidemiskt påhejat av DO som håller på att skapa en kränkthetskultur.

Lokatt sa...

Patrik N
Nej jag tror inte att min fördomsfulla uppfattning om kristen humor inte skulle stämma med verkligheten! Tror inte det alltså, för jag vet ju inte, jag bara tror att min uppfattning stämmer.
Så upp till bevis! Kanske finns roliga Youtubeklipp, sammanställda av äkta kristna ? Jag låter mig gärna överbevisas, jag vill väldigt gärna att även gravt troende ska kunna se livet i en skrattspegel! Det underlättar vår golgatavandring här, alldeles enormt.

Ulf Gustafsson sa...

Lokatt,

Jonas Gardell är han inte "äkta kristen" eller inte tillräckligt rolig, när han är komiker eller känner du inte till honom?

Sedan svämmar youtube över av klipp märkta christian comedians, här några exempel:
http://www.youtube.com/watch?v=ciTTF9IsOOs&playnext=1&list=PL21B19531F593FBA5&feature=results_main

Lokatt sa...

Ulf Gustafsson
Tack för tipsen, jag ska titta. -
Men varför måste du vara ironisk?
- Nä, såklart att jag inte känner till Jonas Gardell! Men jag känner till hans märkliga brorsa och det räcker.

Patrik N sa...

Lokatt,

Vilken grupp tillhör du själv, har du humor och självironi eller är du kristen?

Ulf Gustafsson sa...

Lokatt,

Nej, förhoppningsvis har jag möjlighet att välja om jag skall vara ironisk eller inte.

Lokatt sa...

Patrik N
Jag upptäckte precis nu att jag nog inte är kapabel till någon självironi faktiskt...Är en självgod typ tyvärr. Och jag skrattar bara med såna som tycker precis som jag.
Men att jag skulle kunna vara kristen, ha ha! Den var kul! :-)

Lokatt sa...

Ulf Gustafsson
Såklart väljer du själv om du vill vara ironisk. Och beträffande kristen humor så får jag kanske ge mig, för jag har ju skrattat åt Jonas Gardell ett antal gånger. Så jag hade fel! Det är tillåtet.
Fast jag har ännu inte hittat någon kristen humor på nätet som varit rolig. Ska söka vidare senare. Det närmaste jag kom som kanske var kul var en tröja med ett Kristusporträtt och texten "Jesus is coming. Pretend to be busy!" Den verkade lite blasfemi-kul. Fast ärligt talat så fattade jag inte poängen. Men jag vill gärna tro att det är roligt.
Jag tror att om religiösa människor vågar gapskratta så vågar de kanske i förlängningen släppa storpappas hand.

Patrik N sa...

Lokatt,

När du ser skrattande människor på stan, tänker du då att du är säker på att människan inte är kristen för kristna skrattar ju inte? Och när du ser ett publikhav framför en stå-upp-komiker, tänker du då också "Oj, ett helt publikhav, helt utan kristna människor närvarande"?Lokatt sa...

Patrik N
Ja, ungefär så! Eller, jag tänker sällan på kristna människor när jag går på stan faktiskt. Aldrig, tror jag jag vågar påstå.
Men om jag skulle få frågan om kristet deltagande i ståupp-komikhavet så skulle jag gissa att deltagandet var nära noll. Stå upp handlar ju ofta om raljerande med religion och inte sällan om sex och ganska ofta om alkohol. Jag tror inte många kristna vill eller vågar skratta åt sånt. Rätta mig om jag har fel!

Jag vet inte om seriöst kristna överhuvudtaget skrattar särskilt mycket. Men de tycks le ovanligt mycket, i alla fall på frireligiösa gudstjänster. Se pastor Linda Bergling så förstår du hur jag menar. Leendet verkar fungera som ett kvitto på att man är älskad av Herren. Om man är frälst så ler man lyckligt, för när man är frälst så är man räddad till ett evigt liv, då ler man, varmt och innerligt. Men jag tror inte man skrattar så mycket faktiskt.

Patrik N sa...

"Rätta mig om jag har fel!".

Jag håller det för nästintill omöjligt. Jag tror att du har en väldigt begränsad förmåga att se sådant som du inte på förhand har bestämt dig för att se. Och att det är så tror jag inte heller att du ser.

JonasQ sa...

Klippet med Louis CK fick inga kommentarer så jag passar på att slänga in en här.
Hur kan det komma sig att han överhuvudtaget kan göra en sån sketch i USA? BBC vek ju ner sig på en mycket snällare variant. Tror ni att L CK:s kunde ha gjorts i Sverige?

Lokatt sa...

Patrik N
Ja, suck, så kan det ju vara. Kanske har du rätt, jag vet inte.
Du verkar vara en mycket allvarsam och seriös person, men inte alltid helt uppmärksam. Jag skriver faktiskt då och då att jag är osäker,att jag kanske har fattat fel om något ämne, att jag kan tänka mig att ändra mig. Jag menar naturligtvis allvar med det.

Det hade varit bra om du bemött några av mina påståenden, själva sakfrågorna. Kanske känner du t ex pasor Linda B. Det kan ju vara så att hon ler sådär envist mest därför att man talat om för henne att hon har ett ovanligt vackert leende. För det har hon. Medan hennes man, även han pastor Bergling hela tiden ser skitarg ut när han lägger ut bibeltexterna, man blir nästan lite rädd. Så jag har nog fel där också.
Men det är ok för mig, teser är till för att prövas och eventuellt skrotas. Glad påsk!

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se