18 mars 2013

Sydsvenskan skriver bra och får kritik

I fredags skrev Sydsvenskan en huvudledare - Ny påve, gammal kyrka - som blivit uppmärksammad, tyvärr mest negativt. Dock är det en riktigt bra text, en text som väl platsar på denna blogg.
Den som möjligen undrar vad katolska kyrkans affärer angår det sekulära Sverige [...]. Kyrkan är en enorm maktfaktor. Påven är religiöst överhuvud för omkring 1,2 miljarder människor. För många av dessa är hans ord lag eller näst intill. Detta religiösa inflytande går att växla in i politisk makt. Det gör påvens åsikter viktiga och för varje liberal viktiga att bekämpa när de inskränker människors frihet och berövar dem deras värdighet.
Påven är katolska kyrkans överhuvud men hans mandat kommer inte från medlemmarna utan från en liten, sluten krets, konklaven, som utgörs av kyrkans kardinaler. Denna kyrkans innersta cirkel stänger in sig och meddelar sig med omvärlden med hjälp av röksignaler. Svart rök. Svart rök. Mer svart rök. Och så slutligen vit rök – habemus papam: vi har en påve. För de 1,2 miljarderna katoliker är det bara att foga sig i vad andra – denna grupp äldre herrar – bestämt. Så säger en otidsenlig och självfallet odemokratisk tradition. 
De senaste decennierna har sett religioner och religiösa företrädare flytta fram sina positioner. Det är ett hot mot det sekulära samhället – en av mänsklighetens viktigaste uppfinningar – och därmed i förlängningen mot demokratin. 
Demokrati innebär folkstyre. Antingen direkt eller indirekt, genom att folket utser sina företrädare. Religion är i stor utsträckning raka motsatsen, folket styr inte utan styrs. Av heliga texter, av heliga män.
I den katolska tidskriften Signum bemöttes texten både en och två gånger. Där tolkas texten som en begränsning av åsikt- och yttrandefriheten, för just katoliker, och de anser att just katoliker är en utsatt minoritet. Sydsvenskan skulle inte skrivit detsamma om islam eller judendomen hävdas det.

Det är fler som reagerat negativt; Biskop Antje Jackelén, Andreas Johansson Heinö, Paulia Neuding, för att nämna några. De irriteras av att religion utmålas som ett hot mot det sekulära samhället och att skriva detta passar inte en ledare i en liberal tidning.

Det intressanta är dock att ingen bemött att Katolska kyrkan är odemokratisk och därmed ett hot mot demokratin. Nej, hur skulle det kunna bemötas. Bättre att bli upprörda över att någon skriver "det sekulära samhället" och strunta i sakfrågan.

2 kommentarer:

Ulf Gustafsson sa...

Referens till vad Jackelen, Johansson Heinö och Neuding skrivit om artikeln på twitter:
http://storify.com/ulfgg/kommentarer-till-sydsvenskans

Ulf Gustafsson sa...

Madeleine Sultan Sjöqvist har skrivit en längre kommentar på Facebook till Sydsvenskans ledare som är intressant. Hon anser denna ledare är ett första tecken på ett mera kritiskt förhållningssätt till religioners politiska anspråk:

http://www.facebook.com/madeleine.sjoqvist/posts/510100092379523

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se