13 mars 2013

Världen har fått en ny ledare

Från IFLS 

19 kommentarer:

Tove sa...

Hej! Jag håller just nu på med ett skolarbete om humanismen. Då jag har väldigt lite kunskap om humanism så skulle jag uppskatta om ni ville svara på min fråga:
Hur ser ni humanister på religion? ex. kristendomen, islam o.s.v.

Tack på förhand!

Eric Wadenius sa...

Hej Tove!

Kul att du valt att skriva om humanismen! Jag är själv medlem i Humanisterna och sitter som styrelsemedlem i Unga Humanister.

Jag tror den fråga du ställer är aningen för bred för att kunna ge ett bra och kort svar på. Humanister är dessutom fritänkare; vilket betyder att det är upp till varje individ att bilda sig sin egen uppfattning i frågor. Detta gör att olika humanister kommer se olika på religion. Det kan skilja sig mycket åt mellan olika humanister och detta är något som vi ofta debatterar med varandra om.

Jag kan själv svara kort på hur jag ser på religion (och islam och kristendom). Inledningsvis kan jag säga att jag anser att religiösa livsåskådningar är sämre än en humanistisk livsåskådning. De är sämre vad avser att svara på frågor om hur världen fungerar och de är sämre på att vägleda människor i frågor om etik och moral. En stor anledning till varför humanismen är bättre är att humanister har som sin mest centrala princip att alltid ifrågasätta och ompröva sina idéer och att ändra sig ifall bättre förklaringar dyker upp (och inte hålla fast vid gamla idéer skrivna i böcker eller uttalade av "heliga" män). Detta gör att humanismen är positiv till vetenskap och kritiskt tänkande och att dess etik bygger på hur våra handlingar faktiskt påverkar våra medmänniskor idag.

Det finns givetvis olika tolkningar av både kristendom och islam, men generellt kan sägas att jag anser att båda är dåliga livsåskådningar för att man inom dem tror på saker som det inte finns goda skäl att tro på (som gudar, andar, änglar, människor som återuppstår från de döda, som går på vatten och som flyger på bevingade hästar från Mecca till Jerusalem, för att nämna några exempel) samtidigt som de håller vissa böcker som heliga (alternativt heligare än andra böcker) med innehåll som de menar inte helt får ifrågasättas eller avfärdas. Dessa trosföreställningar har lett till att många som kallar sig kristna och muslimer har haft en mycket dålig syn vetenskap och kritiskt tänkande och på kvinnor, homosexuella och oliktänkande genom åren.

Även fast dessa religioner kan skapa en känsla av gemenskap och tröst så menar jag att man kan skapa denna gemenskap även utan religion. Den humanistiska livsåskådningen kan dock kanske inte skänka samma tröst; det kommer alltid att finnas orättvisor i världen, som exempel på något som kan kännas oroande. Men, det är just för att jag som humanist inte tror att dessa orättvisor kommer "fixas" av någon gud eller karma i slutändan som jag anser att det viktigaste är att jobba för att göra världen mer rättvis och till en bättre plats här och nu för de människor och andra varelser som lever i den.

Detta är en väldigt kort summering av vad jag anser om religion. Jag skulle kunna ha skrivit flera tiotal sidor för att tydligare förklara min ståndpunkt, men jag tycker istället att det vore bättre ifall andra kunde ge sitt perspektiv.

(När du läser andras svar: tänk på att alla som kommenterar på denna bloggen är inte humanister)

Lycka till med skolarbetet!

Patrik Lindenfors sa...

Hej Tuve,
Jag tycker Eriks svar väldigt bra representerar vad jag tycker. Så jag ger inget separat svar. Lycka till!

Lennart W sa...

Tove, det märkliga är att frågan om vad Humanism är har precis samma svar som din fråga. Till skillnad då mot t.ex. frågan vad kristendom är där det finns många som skulle kunna hålla låda hela dan utan ens komma att tänka på Humanisterna.

Kanske har du hört tals om s.k. smutskampanjer i politiska val? I sådana försöker man vinna sympatier genom att bara smutskasta motkandidaterna, istället för att tala om vad man själv står för och faktiskt vill åstadkomma. T.ex. en som var väldigt bra på detta var George W Bush. Smutskampanjande är Humanisternas hela verksamhetsidé, i alla fall i praktiken.

Lycka till i ditt eget sökande och i ditt skolarbete.

Patrik Lindenfors sa...

Tove,
Lennarts svar - han är kristen - visar bra på faran med religion. Fast kristendomen hotar med eviga brännskador om man inte håller med dem så är det inget Lennart vill låtsas om. Istället beskyller han oss Humanister för smutskastning när vi säger "Nej men hallå, det där var väl inget trevligt budskap".

Du kan själv göra jämförelsen genom historien. Ingen Humanist har någonsin dödat eller skadat någon för Humanismen. Men hur många religiösa krig kan du hitta om du söker på det? Det ligger i Humanismens själva grund: alla människor har själva rätt att forma sina egna åsikter. Ingen har rätt att tvinga någon annan till en tro.

Lokatt sa...

Hej Tove!
Roligt med ditt intresse. Som sagt, alla Humanister tycker inte likadant och det finns en frihet att slippa göra det också.
Jag vill peka på kvinnofientligheten som finns i kristendom och inom islam. Religionerna är i mina ögon sagor som är påhittade av män, "religioner är uppfunna av män som vill tortera kvinnor" som en kvinnlig författare uttryckt det. Bland annat detta gör att just jag tar starkt avstånd från religioner, förutom att jag vägrar att tro på andeväsen, jesusfigurer, farbröder som bor uppe bland molnen och andra spökerier.

Daniel W sa...

Tove,
Humanismen är ett intressant fenomen med rötter som går djupt i vår kultur, men tyvärr är det en historia som humanisterna på denna blog varken har kunskap eller intresse för.

Många andra humanistföreningar (t.ex denna) menar att de humanister du finner här egentligen är ett slags anti-humanister.

Lennart W sa...

Patrik, dina formuleringar om att bara tala om hur det är, och att detta minsann förtigs av försvararna, känns igen från t.ex. FOX News. Smutskastare försvarar sig alltid så. Här hemma finns det massor av sajter som talar om "hur det verkligen är" med invandringen och dess konsekvenser.

Patrik N sa...

En sådan bra site om invandringen som vi humanister ofta tar del av och refererar till är http://www.migrationsinfo.se. En annan är http://www.regeringen.se/sb/d/2279/a/181576

De siterna talar om hur det verkligen är med invandringen till Sverige.

Kristian Grönqvist sa...

Ordet smurskastning betyder bara att man tycker att det man tror förtalas eller inte respekteras. Inget annat.
Vad man tror är en sak...Vad man vet är en helt annan.
Vad man vet är, att ingen av alla de religioner som har företrätt de nuvarande har hållit i det långa loppet, och att inte heller de nuvarande kan visa någon som helst relevans i sanningshänseende. Sen är det upp till var och en att TRO på vad den vill. Spagettimonster eller Gud. Helt oväsentligt och i bästa fall irrelevant.

Patrik N sa...

…när jag läser Lennarts kommentar igen så läser jag mellan raderna att Lennart nog snarare refererar till främlingsfientliga siter som Avpixlat och liknande mer än till seriösa siter som ger verkliga fakta om migrationen till Sverige.

Den information som sådana främligsfientliga siter sprider brukar vi humanister agera mycket kraftigt emot. Vi är starkt för alla människors lika värde och vi ser inte den proaganda som sprids därifrån som att de talar om "hur det verkligen är" med invandringen till Sverige, tvärtemot sprider de negativ propaganda just för att de är fientligt inställda till främlingar (läs: muslimer).

Lennart är ju kristen och katolik men alla kristna är inte främlingsfientliga så ifall Lennarts kommentar är ett utslag av främlingsfientlighet så ska man inte ta den som intäkt för att döma alla kristna eller katoliker som främlingsfientliga även om man ofta i diskussioner på nätet kan ana att en hel del kristna och katoliker starkt ogillar muslimer.

Lennart W sa...

Ett annat sätt att kampanja på visade Obama upp första gången han vann, med tal om "hope" och "yes we can!", om att världen eller iaf USA skulle kunna bli en bättre plats att leva i. Vilken frisk fläkt! Desto tristare att finanskrisen 2008 och framåt satte stopp för mycket av det där, och att man numera från alla sidor mest ägnar sig åt "blame game" istället för att faktiskt försöka lösa problemen.

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

Du är verkligen bra på att sabotera diskussionen. Toves fråga var: "Hur ser ni humanister på religion? ex. kristendomen, islam o.s.v."

Du hade kunnat klassa dig som humanist, och bidra med ett personligt svar till henne.

Eric Wadenius sa...

Lenart W,

-"Tove, det märkliga är att frågan om vad Humanism är har precis samma svar som din fråga. Till skillnad då mot t.ex. frågan vad kristendom är där det finns många som skulle kunna hålla låda hela dan utan ens komma att tänka på Humanisterna.

Kanske har du hört tals om s.k. smutskampanjer i politiska val?"

Frågan gällde inte "vad humanism var". Vi ställdes en direkt fråga om vad humanister ansåg om religion (kristendom och islam) och du försöker direkt förstöra tråden genom att få den att handla om hur humanister i praktiken bedriver sin opinionsbildning.

Detta är vad ett troll gör, Lennart. Det finns andra trådar som handlar om just det. Fortsätter du så i denna tråd så kommer vi att moderera dig.

Ulf Gustafsson sa...

Tove,

Min syn på att religioner är att de är starka kultur-, identitets- och meningsskapande strukturer. Detta kan ge positiva effekter genom att det får människor att må bra och komma samman för att lösa gemensamma problem.

Dock kan och har genom denna kraft används till att en massa dåliga saker också. Att skapa starka identiteter förstärker ett vi och ett de andra, vilket har gjort att religion ofta blir ett skäl till konflikter (inom en familj, så väl som mellan länder).

Religioner förespråkar ofta en metod till kunskap som innebär att man skall lita på gamla texter, religiösa aktoriteter och ta detta på tro", det vill säga inte själv undersöka om det är rätt eller fel.

Detta innebär också att religioner ofta förespråkar en etik som skiljer på rättigheter för kvinnor och män, människor med olika sexuelläggning och vilken livsåskådning du har. Ideer som strider mot universella mänskliga rättigheter.

Lennart W sa...

Jaha. Men då gör vi väl så här då istället. Jag låtsas att jag är Tord som går i skolan och också har en fråga om Humanisterna för mitt skolarbete:

Hej!

Jag undrar vad Humanism är. Finns det något att tillägga till vad som redan har sagts till Tove om er kritik mot religion? Tacksam för svar.

Tord

Patrik Lindenfors sa...

Hej Tord,
Nej, jag tror att de kommentarer som lämnades tidigare är alldeles tillräckliga. Men det kanske finns fler Humanister som har åsikter? Vi gillar ju att debattera i det här förbundet.

Ulf Gustafsson sa...

Hej Tord,

Det finns mycket mer att säga om vad Humanism är. På Humanisternas hemsida kan du läsa om den sekulära humanismen: http://www.humanisterna.se/humanism/
Rekommenderar att du börjar med Amsterdamdeklarationen.

Sedan kan kolla upp den antivetenskapliga humanismen som Daniel W länkade till ovan, samt googla på Krisen humanism för att få en religiös variant. Dessa har dock inget med Förbundet Humanisterna att göra.

Patrik N sa...

Hoppas Tord läser informationen. Då kan Lennart prata med Tord sen.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se