27 apr. 2013

Demonutdrivare och mycket mer

Det shamaner, medicinmän och katolska präster försökt göra - men misslyckats med - genom årtusenden, kan nu börja göras med modern vetenskap. Deep Brain Stimulation (DBS) kan förmodligen göra mycket mer än fördriva demoner om några år, t.ex. lindra alzheimers och kraftiga depressioner.

9 kommentarer:

Daniel W sa...

Den mest förekommande vetenskapliga hållningen till psykiatriska sjukdomar är att medicinsk behandling bör kombineras med kognitiv behandling.

Vanligt förekommande religös kognition visas ofta ha gynnsamma effekter.

Det finns skolboksexempel på fall då man avlägsnar nocebo-sjukdomar genom något som liknar "demonutdrivning".

Patrik Lindenfors sa...

Det finns även noceboeffekter av religiös kognition. Allt handlar om grader.

Daniel W sa...

Absolut. Det finns en massa nyanser och både positiva och negativa grader vilket förmodligen är en vettig insikt om man får för sig att angripa religionspsykologin vetenskapligt.

Det är bra om religionen utvecklas till att inte ge upphov till nocebo och andra negativa konsekvenser.

Patrik Lindenfors sa...

Jag har på sistone blivit väldigt fascinerad av det där med religion och placebo. Där finns mycket intressant att finna, tror jag.

Anna sa...

Ja, det är jätteintressant. Just det där hur vår tankekraft är så stark, men att det verkar som att den måste ta omvägen genom något annat för att det ska funka. Det verkar vara så mycket lättare att tro på ett sockerpiller, en Gud eller en energi än att medvetet använda vår tankekraft.

Benzocaine sa...

Anna Lundin: Spot on! Om jag kunde skulle jag klicka på like-knappen.

Anna sa...

Ja, visst är det jobbigt när det inte finns någon gillaknapp! :)

Patrik Lindenfors sa...

Det verkar som fler är inne på samma tankar. Jag har faktiskt börjat forska om precis det där (men vill inte lämna ut några fler detaljer ännu). Vi får se vad det leder till - än så länge har det mest lett till en halvmeter böcker i ämnet...

Lokatt sa...

Men, det här handlar ju om kirurgi, med elektriska impulser. Och det handlar om, i första hand, hjärnsjukdomar som man varken kan bli av med med sockerpiller eller genom religiositet, t ex parkinson eller den krampande israeliske pojkens symptom eller alzheimers. Här handlar det ju inte om kognitiva terapier eller placebo-eller noceboeffekter utan om skalpeller och batterier.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se