29 apr. 2013

Det finns en gräns

Karl-Johan Karlsson skriver i dagens GP en krönika om Svenska kyrkans otydlighet och osäkert i trosfrågor - Helvetet borde avskaffas:
Visst, Svenska kyrkan ska förstås inte bokstavstolka Bibeln, men det finns en gräns för hur mycket man kan backa från sin grundidé utan att tappa trovärdighet. Ett bra exempel på det är synen på helvetet. Under avdelningen "Fråga prästen" ställer någon frågan "Finns helvetet?" och får det tydliga svaret att "Svenska kyrkan har inte "avskaffat" helvetet". Det blir därför väldigt intressant när en annan besökare undrar hur Gud kan skicka folk till helvetet. "För mig känns det väldigt konstigt hur en god Gud kan döma sina barn till helvetet", skriver signaturen Fredrik. Svenska kyrkans svar får mig att skratta högt. Jodå, helvetet finns - men ingen hamnar där, är svaret Fredrik får. Prästen Jesper skriver att det "inte är säkert att det finns några människor i helvetet. Där kanske är tomt?! Så tror jag att det är". 
Snälla Svenska kyrkan, om helvetet är tomt, då föreslår jag att ni i era böner framför önskemål om att denna uppenbarligen onödiga verksamhet går samma öde till mötes som glesbygdsverket och stängselnämnden, att helvetet helt enkelt stängs ned. Det känns som ett stort slöseri med djävulens kompetens att hans skärseldar ska gå på tomgång.
Karlsson är klok och inser att utträde ur Svenska kyrkan är det rätta, speciellt om man som han inte tror på gud.

2 kommentarer:

Lokatt sa...

Det måste kännas obehagligt att behöva sprattla så där på kroken som prästen Jesper måste. Och alla de andra prästerna, om någon vågar ställa besvärliga frågor. I en radiogudstjänst som främst vände sig till barn, svarade prästen på sin egen fråga som var dagens ämne: "Finns änglar?" Det han till slut kom fram till var att "Eftersom det känns fint inne i mig när jag tänker att änglar finns, så finns de. Alltså är svaret: Ja! Änglar finns!"
-Får de lära sig sånt här bluffande ordvrängande i prästutbildningen? Skäms de inte ?

Patrik N sa...

Det tror jag också. Människor brukar tycka att det är obehagligt att få besvärliga frågor eftersom de ofta pekar på bristerna i ens resonemang.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se