17 apr. 2013

"Dialog i vilket syfte?"

Staffan Gunnarson skriver på Newsmill - Dialog i vilket syfte? - och ställer rättmätiga frågor och ger goda tips till Omar Mustafa och Islamiska Förbundet. Ett utdrag ur artikeln:

Omar Mustafa säger i sitt avskedsbrev, efter att han lämnade partistyrelsen att ”Själv kommer jag fortsätta mitt arbete med den svenskmuslimska identiteten, mot rasismen i alla dess former och för en rättvisare nationell och internationell politik”. Innebär detta nu att först och främst möta de mer liberala och  reformvänliga muslimer som kan hjälpa till att förändra de oönskade hållningar, som Islamiska förbundet självt säger sig brottas med? [...] 
I fall man menar allvar med sina deklarationer, så finns stora möjligheter att visa detta i handling. Exempelvis vore ett alternativ till homofoba imamer, Qaradawi & Co, att bjuda in muslimska feminister och HBT-aktivister, som låt säga den kanadensiska muslimska författaren och journalisten Irshad Manji eller någon av de homosexualla imamer, som kämpar för ökad tolerans i islam, såsom Daayiee Abdullah i Washington DC eller Muhsin Hendricks i Kapstaden i Sydafrika. Bland andra den unge Saafi Annaz fann en fristad hos Hendricks, när han i sitt hemland Somalia riskerade stening för att han är gay. Trakasserierna mot honom i hans gamla moské ledde nästan till att han lämnade islam. Dialog med personer som dessa skulle kunna bidra mer positivt till utvecklingen av en svensk muslimsk identitet.

Inga kommentarer:

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se