1 apr. 2013

En efterlängtad och överraskande nyhet

Kyrkans tidning rapporterar om en riktigt glad och överraskande nyhet, det pågår en diskussion inom Svenska kyrkan om ändringar av hur man blir och fortsätter vara medlem i kyrkan. Tidningen skriver:
Irene Agrell på Kyrkokansliet i Uppsala berättar att det under ett halvår pågått en seriös diskussion på kansliet om att föreslå omfattande ändringar i hur man blir medlem i Svenska kyrkan. 
- Vi arbetar med en utredning som kommer presenteras för Kyrkomötet i höst och det är radikala förändringar på gång.  
- Hur kommer detta sig?
- Det började med en diskussion om det vore lämpligt att införa att alla som blivit medlemmar genom barndop skulle bekräfta sitt medlemskap när de fyller 18 år. Kansliet ställde då en fråga till Kyrkans etiskaråd om hur de såg på nuvarande förfarande. De kom tillbaka med att inte bara var det etiskt tveksamt att inte fråga 18-åringar, utan det var även tveksamt att inte ha ett system som kräver att medlemmar aktivt förnyar medlemskapet varje år. 
Per-Henrik Rickardsson (FK, Lund) är inte alls positiv till detta: 
- Nuvarande system har fungerat bra. Det finns stora risker med att ändra, framför allt kan medlemsantalet rasa rejält. 
Andra är dock mera positiva till initiativet. Ingrid Lundqvist (S, Uppsala) säger till Kyrkans tidning: 
- Detta borde vi gjort för länge sedan. Nuvarande system skulle aldrig accepteras i någon annan organisation, till exempel inom mitt parti. Jesus hade tilltro till människorna och hans ord borde räcka för att locka medlemmar till Svenska kyrkan. Det är som om kyrkan idag är kvar i statskyrkans tänkande tvång, att aktivt säga ja till Jesus har mindre betydelse.
Vi som sitter på läktaren till denna process kan bara hoppas att Lundqvist lyckas övertalaen majoritet inom Svenska kyrkan. Det skulle innebära en spännande förändring i det svenska livsåskådningslandskapet.

20 kommentarer:

Patrik Lindenfors sa...

Halleluja!

Patrik N sa...

Är det sant, och inte har ett samband med dagens datum, så är det ju fantastiskt!

Förmodligen kan den här snöbollen inte stoppas om den väl kommer i rullning och rullningen har startat internt.

Rock'n roll! :)

Patrik N sa...

…är det ett skämt så ska Ulf få spö :)

Patrik Lindenfors sa...

:-D Tvivlare.

Patrik N sa...

:)

Stig sa...

Här får man luras en gång om året; och i kyrkan får man luras varje dag året runt. De skulle kunna ha en omvänd ordning. T.ex. att första april får man bara hålla sig till sanningen.

Eric Wadenius sa...

Frågan är om de ska ta bort den obligatoriska medlemsavgifter för barnen också, ifall de ska ändra så att barn tillåts lämna SvK av egen vilja innan de fyller 18 år och ifall de vill ändra så att de inte får sin medlemsavgift indriven av staten också...

Jag är en tvivlare...

Unknown sa...

Stor humor.

Lokatt sa...

Detta måste nog vara ett aprilskämt. Fast hoppet finns kvar hos mig, jag vill så väldigt gärna tro. Att det är sant.

Erik M sa...

"De skulle kunna ha en omvänd ordning. T.ex. att första april får man bara hålla sig till sanningen."

Jag är skeptisk till hur bra det skulle funka.

Lokatt sa...

Jag gick in på Kyrkans tidnings hemsida. Nää... Men däremot en inbjudan till lurigt drop-in dop till en kyrka i Dalarna, alltså smygregistrreing av medlemskap av "vem som helst som så önskar". Festligt och gratis.
I tidningsrutan "Senaste nytt" står på rad rubrikerna "Sju döda i självmordsdåd I Tikrit", "Tre män hängda i Kuweit" "Tre döda i helikopterkrasch i Alaska","Tre döda i masskrock i USA".
Men uppenbarligen ser ingen av de trosvissa läsarna hur rubrikerna krockar med tron på deras allsmäktige och gode fader.

Håkan W sa...

Jag tar Lokatts senaste kommentar som en bekräftelse på att detta verkligen är ett aprilskämt, vilket jag förvisso misstänkte redan från första raden.

Det absurda i sammanhanget är att ”skämtet” (om man bortser från tanken på ”ett system som kräver att medlemmar aktivt förnyar medlemskapet varje år”, som helt förtar nyhetens trovärdighet) inte BORDE varit ett skämt, utan – faktiskt - ”en seriös diskussion på kansliet”.

Med bara en tänkbar utgång.

http://hakans-blogg.blogspot.se/2013/03/pinsamt.html#comment-form

Benzocaine sa...

Det vore tråkig, när Svenska kyrkan för en gångs skull säger något förnuftigt, om det vore ett skämt.

Å andra sidan säger det en hel del om Svenska kyrkan...

Lokatt sa...

Apropå dagens datum: När nyrenoverade ostidiefararen "Götheborg" skulle sjösättas förklarade man i lokalradion att fartygets högsta mast råkat bli en centimeter för hög för att Götheborg skulle kunna segla under Älvsborgsbron. Man uppmanade "ett hundratal kraftigt byggda göteborgare" att sluta upp vid stapeln, för att sedan samlas på den ena sidan uppe på däck, så att skeppet skulle luta lite.
En massa tjockisar lär ha rusat dit, hih kul!

Ulf Gustafsson sa...

Det var väl uppenbarligen ett otroligt inlägg eftersom en kyrkopolitiker från (s) talade om Jesus. Sedan är det ett kodat meddelande i de intervjuade personernas initialer.

Bo sa...

Ulf.

Väl utfört!
Bravo.

Benzocaine sa...

IAPRIL? Låter som ett läkemedel. ;-)

Svante sa...

Jag gick på det måste jag erkänna. Hatten av för skämtarna som verkligen lyckades.

Men det hade varit kul om det hade varit sant.

Det borde vara självklart egentligen. Att man som medlem i Sv Kyrkan ska vara om inte myndig så åtminstone typ 12 år och att det måste till en aktiv årlig handling för att vara kvar som medlem.

Carl Gustaf Olofsson sa...

Oj, oj, oj!! Häftigt, tänkte jag! Tänk att man inom Svenska kyrkan äntligen på allvar har börjat fundera över detta med hur barndop automatisk medför medlemskap - oavsett om man konfirmerat sin dop och sitt tro eller ej. Men efter en notering om dagens datum - och sedan koll på kommentarsfältet - så inser jag att det är tyvärr är ett helt lysande och brilliant aprilskämt av Ulf! Väldigt bra!

Patrik Lindenfors sa...

Snyggt, Ulf!

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se