9 apr. 2013

Icke religiösa begravningar

Sydsvenskan kan vi läsa om att en begravningsplats för icke troende kan bli verklighet i Köpenhamn. Det ser dock ut att bli ett väldigt litet första steg, men på sikt kan det ju bli mer.

Som det är nu så sköter Svenska Kyrkan alla begravningar utom i Stockholm och Tranås i Sverige, men även Malmö kommun kan vara på väg att ta över begravningsväsendet.

Som humanist så tycker jag att den smidigaste lösningen är att kommuner tar hand om begravningsväsendet. Själva ceremonin vid begravningen, om man vill ha en sådan, kan ju sedan vara upp till var och en att bestämma formerna för.

PS! Glöm inte att berätta hur du vill ha din begravning innan det är för sent.

8 kommentarer:

Unknown sa...

Ja, det är ganska otroligt att detta fortfarande sker.
Själv så skriver jag små insändare i lokaltidningen i just denna fråga.
De ska anlägga ny "kyrkogård" här... någon politiker har faktiskt hängt på och insett det absurda i att kyrkan förvaltar gravgårdarna för alla.

Små små steg kan vi alla hjälpa till med att ta.
En insändare här... en kommentar där etc.

Och självklart har jag påtalat för alla och skrivit att min cermoni inte ska vara i närhaten av ngt religiöst.

Patrik N sa...

Själv har jag sagt till mina släktingar vem av dem som ska ansvara för utformandet av min begravning och jag har givit denne fria händer att arrangera den i syfte att den ska tjäna deltagarna, inte mig. Jag är ju så att säga inte där då. Det innebär att jag inte har en aning om hur min begravning kommer att se ut och jag har heller inga synpunkter på det. Det kanske till och med blir i en kyrka för att de efterlevande vill det. Eller i en moské. Vem vet.

Lokatt sa...

Aldrig i livet att en präst ska få mumla om Jesus och himmelrik när jag ligger där. Patrik N: MIN begravning ska i alla fall gälla mig, och eftermälet ha med mig och min livssgärning att göra.
Passar inte galoscherna de sörjande kan de stanna hemma!
Men det kommer inte att bli några problem. Alla vet.

Mikko sa...

Jag ska inte ha någon begravning utan askan ska ner i marken fort som möjligt

Svante sa...

Jag är så att säga inte heller med på min begravning, jag är ju död då. Jag vill att resterna av min kropp skall åter till det naturliga kretsloppet så snart som möjligt. Min begravning är jag som sagt själv inte medveten om, men jag vill ändå att det ska spegla den jag var, så min begravning ska inte ha någonting med kristendom eller kyrkliga lokaler att göra. Religion har inte att göra på min begravning, eftersom jag inte var religiös. En religiös begravning för mig vore en skymf mot mig i efterhand.

Patrik N; skulle du fortfarande ge fria händer till dina efterlevande angående din begravning om du skulle få reda på att de skulle vilja utforma den i enlighet med stalinistisk eller sverigedemokratisk ideologi?

Jag brukar för övrigt säga ”gravplats” (inte ”kyrkogård”) om den plats där döda grävs ner.

Björn Bäckström sa...

Svante 2013-04-12 16:41

"Jag är så att säga inte heller med på min begravning, jag är ju död då."

Så rätt så!

"Där jag är, är inte döden och där döden är, är inte jag"!

Tröst inte bara för tigerhjärtan utan för vilken mes som helst!

Patrik N sa...

"Patrik N; skulle du fortfarande ge fria händer till dina efterlevande angående din begravning om du skulle få reda på att de skulle vilja utforma den i enlighet med stalinistisk eller sverigedemokratisk ideologi?"

Jadå, feel free.

Svante sa...

Patrik N; Tack för svar.

Jag har inte samma inställning som du. Men den konsekvens du visar med ditt svar gjorde att du steg ett snäpp i min aktning.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se