23 apr. 2013

Människan leker Gud

28 kommentarer:

Björn Bäckström sa...

Ja, berättigad fråga! T.ex., blir ju "uppfinningen" av elden svår i vattnet ;-)

Nils sa...

Den var bra, har flera bottnar.

Björn Bäckström sa...

Hur är det förresten egentligen. Kan nytt liv uppstå eller utvecklas på en planet som redan verkar vara fullt intecknad?

Kristian Grönqvist sa...

Mmm..tankeväckande...

Daniel W sa...

Björn,
Teoretiskt så bör det kunna uppstå en flygande mördarval ur en lerpöl.

Björn Bäckström sa...

BBM 2013-04-23 09:24

Kommenterar mig själv!

"Hur är det förresten egentligen. Kan nytt liv uppstå eller utvecklas på en planet som redan verkar vara fullt intecknad?"

Krävs det en ny komet för att evolutionen ska ta fart med nya slamkrypare? Är nutidens dinos - människan- ett hinder för nystart?


Daniel W sa...

Björn,
Människan förändrar en massa miljöer, vilket ger lebensraum för nya muterade varelser och det sätter således fart på evolutionen.

Björn Bäckström sa...

Daniel W 2013-04-23 10:32

Rätt har du väl. Men en komet eller ett kärnvapenkrig- hemska tanke - vore väl mer radikalt.

Daniel W sa...

Björn,
Den naturliga evolutionen är ändå extremt långsam jämfört med den evolution som människor kan styra. Evolution genom naturligt urval övergår just nu till en form av Lamarckism, där det är människans intentioner som styr utvecklingen. Det går sjukt snabbt och kommer gå mycket fortare.

Björn Bäckström sa...

Daniel W 2013-04-23 11:21

Jag ser fram mot en genmanipulerad varelse, en Übermensch som är sin egen Gud. Under tiden får vi försöka ta död på vidskepelsen med de gåvor vi har.

Kristian Grönqvist sa...

Daniel W

Mördarval ur en lerpöl...? Tom teoretiker inser att utbytet för en mördarval i en framtida lerpöl skulle vara så matbristbetonat, att den utvecklingen inte ens teoretisk skulle ske. Däremot utvecklingen mot en mycket liten slamkrypare kanske.
Evolution har på sitt sätt en hjärna den också, men för det mesta tar förändringarna lite tid på sig. Evolution är inte teoretiskt beräknande, den är slumpmässigt anpassande. Skillnad.

Daniel W sa...

Kristian Grönkvist,
Mat är inga problem för en flygande mördarval eftersom den kan flyga iväg och äta upp en människa. Om du inte tror att en sådan val kan uppstå ur en lerpöl så är det ditt problem, inte mitt.

Kristian Grönqvist sa...

Visar på ett utmärkt sätt dina tillkortakommanden i tankeverksamheten. För att evolution skall ske, måste incitamentet och förutsättningarna finnas. Förutsättningen är en lerpöl. Du behöver en större förutsättning för ett större djur och för en flygförmåga.
Men faktum är, att jag inte tror att Du ens förstår vad jag menar.

Kristian Grönqvist sa...

Bu tror helt enkelt att evolution är MAGI eller TROLLERI.

Nils sa...

”Evolution genom naturligt urval övergår just nu till en form av Lamarckism, där det är människans intentioner som styr utvecklingen. Det går sjukt snabbt och kommer gå mycket fortare.”

Kommer vi att få full kontroll över DNA så att alla sjukdomar och funktionshinder kan elimineras och intelligensen höjas?

Daniel W sa...

Nils,
Personligen är jag skeptisk till många av de transhumanistiska förhoppningarna men intressant kommer det definitivt att bli.

Kristian Grönkvist,
Mina påståenden om den flygande mördarvalen är tautologiskt. Det har inte ett dugg med magi att göra.

När jag talar om osynliga grejer så roar det mig att du reagerar så roligt men när vi håller oss till lågstadierationalism är det ju bara sorgligt att du faller i den fällan.

Nils sa...

På något sätt känns det som om ”DNA-kontroll” är lösningen på samhällets skenande kostnader för vård och omsorg. När medellivslängden var omkring 30 år kan det inte ha behövs mycket sjukvård.

Kristian Grönqvist sa...

Daniel W

I motsats till Dig lägger jag aldrig ut fällor. För mig är folk precis så dumma de är när de uttalar sig.
Att de skulle uttala sig vara dummare än vad de är, har aldrig i min bok haft ett egenvärde.
Att de däremot alltid uttalar sig som om de vore klokare än de i verkligheten är, är ingen nyhet eller överraskning.

Anonym sa...

Daniel W

Det skulle väl vara:
Teologiskt så bör det kunna skapas en flygande mördarval i en lerpöl.
Eller hur?

Man undrar också stillsamt om tecknaren är medveten om att valarna redan gått igenom evolutionen från landdjur till vattendjur...?

Lennart W sa...

Vad som är möjligt eller omöjligt i DNA-teknik är förstås svårt att sia om. Man får inte glömma att DNA inte är en ritning. Det är snarare ett recept. Jämför gärna med ett avancerat matlagningsrecept. Iaf för oss som inte är någon Gordon Ramsey, kan sambandet mellan den slutliga produkten och vad man gör under processens gång, vara långt ifrån glasklar. En annan lämplig metafor är origami, där man först viker en massa synbarligen slumpmässiga veck, och först efter sista handgreppet ser att det blev en fågel. Om man bara ändrar i 5:e och 11:e vecket lite grann så blir näbben längre, fast då blir vingarna kortare. Bara det att DNA kan ha ett ännu mer invecklat samband, med ganska många påverkande gener, på både gott och ont.

Daniel W sa...

Nils,
Jag förstår varför du tänker så, men jag håller inte med.

Att trycka på gasen med en godtycklig fascistisk/humanistisk världsbild kan mycket väl vara det som tar död på mänskligheten. Imho.

Björn Bäckström sa...

Kris 08 2013-04-23 16:28

"Man undrar också stillsamt om tecknaren är medveten om att valarna redan gått igenom evolutionen från landdjur till vattendjur...?"

Det måste väl vara tillåtet att ångra sig!

Daniel W sa...

Kristian och Kris08,
Jag menar det jag skrev helt bokstavligt. Om ni inte kan förstå bör ni inte försöka förstå. Racka ner på något påstående ni tror att ni begriper istället.

Kristian Grönqvist sa...

Mmmmmm...

Nils sa...

Daniel W,

jag tycker det är konstigt att begreppet fascism alltid dyker upp i såna diskussioner.

Såg nyligen ett program på Kunskapskanalen om människans evolution som upphört. Nu överlever alla medan spädbarnsdödligheten i årtusenden varit "evolutionens bränsle" som en forskare uttryckte det.

I programmet besöktes amerikanska kliniker som genom DNA-teknik erbjuder föräldrar att bestämma kön och ögonfärg. Man vet också vilka gener som styr intelligensen men det har man hittills inte velat ge tillgång till, sa han i alla fall.


Finns det några exempel på att mänskligheten inte utnyttjat kunskap och teknik den haft tillgång till? Det kan ju inte vara ett självändamål att leva ett helt liv gravt funktionshindrad med hjälp av syrgas och 4-8 heltidsanställda assistenter?

Det är knappast en vild gissning att DNA-tekniken kommer att utvecklas, antagligen bortom vår fantasi, ska vi då avstå från att rätta till syndrom eller funktionshinder om möjligheten finns att göra det på ett tidigt stadium?

Benzocaine sa...

Ingen som reagerade på "Darwin-fisken" som tassar förbi i nedre högra hörnet?

Benzocaine sa...

Några påpekanden:

Rent teoretiskt kan en val uppstå ur vilken energi/materia som helst (t.ex en lerpöl). Sannolikheten att just de atomerna ska bildas på just de platserna samtidigt är dock försvinnande liten. Enligt fysikens lagar, som vi känner dem, är det dock möjligt. Vet inte om det var vad Daniel W tänkte på. I regel undviker han att förtydliga eller motivera något av det han skriver.

Det naturliga urvalet är en begränsande faktor på evolutionen. Om det naturliga urvalet tas ur spel innebär det en accelererad evolution, dvs motsatsen till att evolutionen upphör.

Även om bildtexten var rolig så är den alltså missvisande om man ska vara petig. Genom att putta tillbaks valar i vattnet ökar vi dessa valars chans att överleva och skaffa barn. På så sätt accelererar evolutionen. Frågan är hur viktigt det är att förstöra ett bra skämt med att vara allt för petnoga?

Kristian Grönqvist sa...

Du menar den lilla coelacanthiformes som studsar fram... Fast dom är rätt stora för det mesta.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se