13 apr. 2013

Om kvinnors fria val och jämlikhet

Omar Mustafa svarade på kritiken mot honom i en debattartikel i Aftonbladet. I den skriver han att han tror på jämlikhet och kvinnors rätt att göra sina egna livsval.
Kampen för rättvisa, alla människors lika värde och fria val har för mig därför alltid varit en ledstjärna i mitt samhällsengagemang. Jag tror starkt på ett samhälle som präglas av mångfald och jämlikhet, där en muslimsk kvinna i slöja ska ha samma grundläggande mänskliga rättigheter som en ateistisk kvinna som hatar slöja. Jag blir upprörd över kränkningar av kvinnors rättigheter. Jag ser kvinnors rättigheter som mänskliga rättigheter och tar djupt avstånd från alla försök att hindra kvinnor att leva sina liv efter sina val.
Står han upp för detta i alla sammanhang är det mycket bra. Dock undrar jag över hur Mustafa ser på en muslimsk kvinnas rätt att inte bära slöja. Och hur är det med Islamska Förbundet, vilket han representerar, vilken teologisk tolkning av islam, med avseende på att bära slöja, förmedlas i deras moskéer?

Delar av Islamska Förbundets värderingar återfinns i familjestadgan på deras hemsida (dock inget om slöja). Där framkommer en syn på mannen, kvinnan och separata könsroller som passar de mest familjekonservativa inom Kristdemokraterna. Att Socialdemokraterna hittills inte uppfattat att detta går emot deras grundläggande värderingar är ett smått mirakel. Om Omar Mustafas åsikter överensstämmer med familjestadgan, då har han en definition på jämlikhet som är djupt problematisk. Vi talar då inte samma språk. [Se nedan]

Islamska Förbundet har självklart rätt att ha sin egen teologi och att förmedla denna. Dock är det ett problem om det inte finns islamska samfund i Sverige som accepterar kvinnor som inte vill bära slöja som medlemmar. Det är också ett problem om en kvinna stöts bort från sin sociala gemenskap om hon väljer att inte bära slöja. Dessa problem behöver inte finnas inom islamska samfund, men vi vet att de finns inom vissa kristna samfund, t.ex. Livets ord och Jehova vittnen.

Osäkerheten om vilka värderingar som råder inom olika islamska samfund är ett problem i sig. Det finns risk att samfunden döms orätt, på grund av okunskap. Det finns också en risk att annars progressiva och liberala organisationer associerar sig med reaktionära och konservativa samfund. Då normaliseras och sanktioneras deras värderingar. Risken finns också att anti-demokratiska idéer får en plattform, vilken hela debatten runt Omar Mustafa visat.

En av talarna vid den Muslimska familjedagarna i år (Islamska Förbundet var en av organisatörerna) var Yasir Qadhi. Han har en hemsk syn judar och homosexuella, vilket Torbjörn Jerlerup skrivit om idag. Han har också en klara teologiska åsikten om att muslimska kvinnor skall bära slöja. I klippet nedan berättar Qadhi för en muslimsk kvinna att hon syndar eftersom hon inte bär slöja. Kvinnas obekväma situation är uppenbar, men detta tar Qadhi ingen hänsyn till. Han är helt säker på vad som är rätt.

Det är aldrig lätt att leva sitt liv efter sina egna val. Säkerligen finns det kvinnor i Sverige som inte känner sig fria att välja bort slöjan. Lika så finns det kvinnor som själva valt att bära slöja, men möter diskriminering och misstro i samhället. Båda dessa problem måste lösas för att vi skall få ett jämlikt samhälle.

Uppdatering: Islamiska Förbundet meddelar den 14:e april angående familjestadgan - "Vi har dessutom inget dokument som heter ”familjestadgar” som det har påståtts. Artikeln som det har syftats till är en text skriven på arabiska och översatts till svenska, och som vi har som en del av vår elektroniska bibliotek."

32 kommentarer:

Björn Bäckström sa...

Ulf G

"Säkerligen finns det kvinnor i Sverige som inte känner sig fria att välja bort slöjan. Lika så finns det kvinnor som själva valt att bära slöja, men möter diskriminering och misstro i samhället. Båda dessa problem måste lösas för att vi skall få ett jämlikt samhälle."

Det första är ett problem för kvinnan, det andra är ett problem för samhället. Lika lite som att heltonade bilrutor är tillåtna i trafiken bör människor få spöka sig ut sig till oigenkännlighet. Samma välgrundade förbud!


Ulf Gustafsson sa...

Björn B,

Att bära slöja (eller sjallet som det kanske kallades när du var ung) är inte lika med "spöka sig ut sig till oigenkännlighet". Snälla håll debatten till sakfrågan och låt oss inte debattera dina fördomar.

Björn Bäckström sa...

Ulf G 2013-04-13 14:59

Ulf. Jag tycker du kan sluta med dina ohövligheter och hålla dig till sakfrågan! Jämför inte gamla tiders schartauanska hucklen med muslimska slöjor. Vi talar inte här om huvudbonader utan maskeringar. Försök inse det unge man. Om du nu är det!

Ulf Gustafsson sa...

Ja, just det. Vi talar här om huvudbonader utan maskering.

Björn Bäckström sa...

Ulf G 2013-04-13 15:19

Du är ute och cyklar! Slöja (ordet du använde) täcker hela eller del av ansiktet. Muslimska hucklen som du ser på videobilden är inte slöjor. Var har du gjort din research?

Lokatt sa...

Predikanten glömmer att tala om var i Koranen det står att kvinnor ska skyla sig, med sjalen både över huvudet och framför halsen och bröstet- Det kan kanske vara så att det står någonstans - men var står detta?
Nån som vet?
För övrigt vacklar min tro på mänskligheten överhuvudtaget när jag ser såna här förtryckarfilmer.
Har inte läst Mustafas inlägg än, måste ta de heliga budskapen ett i taget.

Björn Bäckström sa...

Lokatt 2013-04-13 15:19

Lokatt. Det är fullständigt ovidkommande vad som står i koranen i den här frågan. Också!

Ulf Gustafsson sa...

Björn B,
Jag använder slöja i en vid betydelse för huvudbonader som täcker håret, oavsett religiös bakgrund. Utgår ifrån att Mustafa använder det i betydelsen hijab
http://sv.wikipedia.org/wiki/Hijab

Lokatt,
I detta klipp resonerar nämnda Qadhi om niqab, som han inte säger är obligatoriskt.
http://youtu.be/iscdnho27u4

Lokatt sa...

Björn B,
Ja det är klart att det är strunt samma var denna idé eventuellt står. Men ändå inte. För jag misstänker att såna här småpåvar ljuger så det stänker när det passar. Och deras åhörare är färdiga att gå i döden för något "som står i Koranen". Som inte ens står där! Det blir liksom bluff i kvadrat.
Ingen av de underdåniga i hela jättesällskapet skulle komma på idén att våga räcka upp handen och pipa: Var, står detta?

Anna Carlsson sa...

En sak jag tyckte var intressant i klippet är att predikanten menar att slöjan är för kvinnornas bästa. Den skulle göra att de känns igen som troende muslimska kvinnor och därmed ska slippa trakasserier. Tror han alltså att kvinnor som inte uppfattas som muslimska riskerar att trakasseras i muslimska länder? Det måste ju vara lika illa som om kvinnor med slöja blir trakasserade i väst.

Björn B om kvinnor inte kan klä sig som de vill är det ett samhällsproblem.

Anna Carlsson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anna Carlsson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Björn Bäckström sa...

Anna C

"om kvinnor inte kan klä sig som de vill är det ett samhällsproblem."

Om kvinnor (eller män!) klär sig så att det blir ett "safety & security" problem så är det ett samhällsproblem.

Om till exempel en övervakningskamera fångar en beslöjad kvinna som begår en stöld eller ett våldsbrott eller en kvinna som fångas av en hastighetskamera inte kan kännas igen så är det ett samhällsproblem.

Gränsen går alltså där igenkänning (identitet) inte fungerar. Ulf G:s "slöja" som alltså är ett huckle och inget problem. Utom möjligtvis för passfotot.

Och ja; västerländskt klädda kvinnor trakasseras ofta i åtminstone i vissa arabländer. Mina hustrur (!) kan intyga!

Unknown sa...

Björn Bäckström

"Om till exempel en övervakningskamera fångar en beslöjad kvinna som begår en stöld eller ett våldsbrott eller en kvinna som fångas av en hastighetskamera inte kan kännas igen så är det ett samhällsproblem. "

Nej, problematiken är att hon begår ett brott. Men rånare har också en tendens att gömma ansiktet när de begår brott, trots att de annars säkert går utan rånarluva. Men du menar att förbjuda kvinnor i slöja hindrar de från att gömma ansiktet sen när de nu begår ett brott?

Björn Bäckström sa...

Marcel K-K 2013-04-13 21:21

Jag påvisar bara olägenheter med kläder som döljer identiteten. Det BLIR ett säkerhetsproblem i samhället om än inte olagligt. Men definitivt oartigt.

Hur gör du själv? Behåller solglasögonen på när du tilltalar någon?

Unknown sa...

Björn Bäckström

Generellt ja men jag tror, och jag vill understryka att detta är rena spekulationer, att för vissa kvinnor kan en vistelse bland män utan slöja säkert jämföras med att stå utan byxor hos mig. Inte i sak men känslan av utelämnande och det måste man ha förståelse för.

Självklart är detta ett problem men för kvinnor som känner detta hjälper man inte genom att förbjuda deras klädsel.

Lars Torstensson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lars Torstensson sa...

Omar Mustafa lämnar alla uppdrag

meddelar Expressen:

Mustafas skandaler

• Bjöd in antisemiter till konferens

På Islamiska Förbundets 30:e konferens 2010, strax efter att Omar Mustafa hade valts till ordförande, fanns egyptiern Salah Sultan med som talare. Han har sagt att judar begår ritualmord på kristna under påsken och använder deras blod i sitt osyrade bröd.

På konferensen året efter bjöd Omar Mustafa in den ökände antisemiten Azzam Tamimi, som sagt att Israel är cancer. Och det är bara två exempel av flera personer med antisemitiska åsikter som Omar Mustafa bjudit in.

• Bjöd in homofobisk predikant

I går handlade kritiken mot Omar Mustafa om att han så sent som i påskas bjudit in den öppet homofobiske predikanten Yasir Qadhi till "Muslimska Familjedagarna" i Stockholm. Yasir Qadhi har flera gånger sagt att det är onaturligt och omoraliskt med homosexualitet.

Inbjudan fick i går kritik av Anders Selin, ordförande för hbt-socialdemokrater i Sverige, som tycker att Omar Mustafa borde fundera på att lämna partistyrelsen. Även RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund var starkt kritisk.

• Försvarade homofob i radioprogram

När Omar Mustafa var med i föreningen Unga muslimer bjöd de in den homofientlige imamen Sheik Abdullah Hakim Quick, som förespråkar dödsstraff för homosexuella, till en konferens i april 2010. I SR:s "Studio Ett" efterlyste sedan Mustafa förståelse för Abdullah Hakim Quick.

"Man behöver ha förståelse för att han kommer från en miljö i Sydafrika där det är ganska utspritt med sådana åsikter", sa han.

• Uttalande i sociala medier

Mustafa har skrivit flera saker på Twitter som går tvärs emot Socialdemokraterns officiella linje. Han har bland annat skrivit att Sverige borde flyganfalla Israel och kallat Frankrikes insats i Mali för kolonialism.

På Facebook har han "gillat" både den homofobiske predikanten Yasir Qadhi och Muslimska Brödraskapets chefspredikant Yusuf al-Qaradawi - som har hyllat Adolf Hitler och Förintelsen.

Efter den massiva kritiken:

Omar Mustafa, nyvald partistyrelsesuppleant i Socialdemokraterna, lämnar samtliga sina uppdrag i partiet.

Detta meddelades vid 21.30-tiden på lördagskvällen.

Ulf Gustafsson sa...

Marcel K, bra kommentarer :-)

Anna C, talaren anspelar nog på den idiotiska tankegången att lättklädda kvinnor får räkna med att bli trakaserade. Idiotisk för det är de som trakasserar som skall spärras in inte offren.

Nils sa...

Jag ger inte fem öre för islam och deras offentliga företrädare, ändå fyller den affären mig med olust. Det Omar Mustafa utsattes för kan inte betraktas som annat än en häxjakt, om än av "prominenta" människor.

Den är obegriplig, det är som en vildhundsflock där flocken plötsligt och utan uppenbar anledning kastar sig över en av sina medlemmar.

Vad var det som triggade drevet den här gången? För en muslim har han inte särskilt uppseendeväckande åsikter. Mehmet Kaplan har tydligen också anlitat en av dessa antisemitiska föreläsare. Och om man slänger ut Mustafa då måsta man rimligtvis ta tag i moderaternas Waberi.

Man kan misstänka att affären får konsekvenser framöver och analyseras grundligt när dammet på slagfältet lagt sig. Någon som har en bra förklaring till den plötsligs stormen?

Björn Bäckström sa...

Nils 2013-04-14 00:25

"Vad var det som triggade drevet den här gången?"

Nils. PK pendeln har just svängt och accelererar snart. När valet var att stöta sig med de judiska föreningarna eller med de muslimska blev det lätt. Bara Ulf G har inte öppnat ögonen ännu. Skriver:

"Jag anser S skall behålla Mustafa i styrelsen."

Trofast? Jag tror bara sömnig! ;-)

Anna Carlsson sa...

Det är kanske något av ett mediedrev mot Omar Mustafa. Det är dock bara rätt att någon som leder en organisation som anser att kvinnor och män inte ska vara lika inför inte får sitta kvar i socialdemokraternas styrelse. Sedan håller jag med om att Waberi är mycket värre.

Mitt tidigare inlägg syftar på talarens dubbla standard. Det är okej att kvinnor utan slöja trakasseras i muslimska länder men inte att kvinnor med slöja trakasseras i väst. Båda är naturligtvis lika illa.

Anna Carlsson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ulf Gustafsson sa...

Björn B,

Och jag har inte ändrat mig. Mustafa var vald av kongressen och de som valde honom borde står till svaras inte han. Nu kommer alla krypa ner i de hål de kom ifrån igen och den värdekonflikt som detta bottnade i kommer att vara olöst inom S. Maktkampen kommer fortgå utanför medias strålkastarljus. De som nu känner sig oförrättade kommer kräva att bli behandlade snällt framöver, och slippa stå upp för sina åsikter. De som van kommer känna sig skamsna och vara extra snälla och toleranta framöver.

Men vad vet jag. Jag bara hittar på.

Ulf Gustafsson sa...

Har uppdaterat inlägget eftersom IFiS idag meddelar: "Vi har dessutom inget dokument som heter ”familjestadgar” som det har påståtts. Artikeln som det har syftats till är en text skriven på arabiska och översatts till svenska, och som vi har som en del av vår elektroniska bibliotek."

Kristian Grönqvist sa...

Ulf

Om Du försöker följa med hur valet av Mustafa gick inom StockholmsS, så inser Du ganska fort att alltihop var en lösning som skulle gå fort och utan eftertanke.
Vid eftertankens kranka blekhet blottades alla de nackdelar han bar med sig och att han definitivt inte skulle bli en röstmagnet ens i Stockholm. Istället kunde S trovärdighet som ett folkets parti bli ifrågasatt och de kunde ffa förlora en massa kvinnliga röster. Saken var klar. Fanns bara en väg att gå.

Analys slår alltid tyckande... Om den är riktig vet jag förstås inte...

Svante sa...

Bra att Mustafa avgått ur (S) partistyrelse. Det verkade lite ogenomtänkt och hastigt alltihopa, sent nominerad m.m.. Han borde aldrig blivit nominerad. Om han hade varit en röstmagnet för vissa svenska muslimer så hade det varit såna muslimer som vettiga sossar inte skulle velat få stöd från. Men jag tror att han inte har stöd hos så många muslimer i Sverige.

Nils sa...

Varför vänder sig samhället alltid till muslimer när man eftersträvar representation av människor från "muslimska" länder? Bakgrunden tycks vara föreställningen/fördomen att de är så speciella att de måste ha särskilda företrädare.

Detta tänkande är ett multikultimisstag som Storbritannien redan gjort, skriver Qaisar Mahmood på SvD Kulturdebatt idag:

"Myndigheterna och de (militanta) företrädarna för islam verkade i symbiotiskt samförstånd genom att skapa och upprätthålla föreställningen om att muslimer är en homogen grupp som behövde separata företrädare, utöver valda politiker."

"Men tänkandet leder till en särskiljande logik som upprätthåller samma orättvisa man försöker motverka. Att den socialdemokratiska partiledningen bortsåg från Omar Mustafas bakgrund och idéer i valet av honom är resultat av ett kvoteringstänkande där människor som uppfattas tillhöra vissa resurssvaga kollektiv upphör att vara intressanta som individer."

Möjligen är detta en förklaring till historien.

Patrik Lindenfors sa...

Jag konstaterar att muslim efter muslim kliver fram och tar avstånd från Islamiska Förbundet. Titta på Newsmill! Nu senast till och med en imam. Du måste vara mycket nöjd, Nils, det är ju det här du hela tiden har efterlyst.
http://www.newsmill.se/artikel/2013/04/14/imam-ntligen-har-s-f-rst-tt-att-islamiska-f-rbundet-r-fundamentalister

Nils sa...

Ja, det är glädjande och betyder mer än något annat i den här frågan.

Det tydliggör också vilket dåligt sällskap vänsterdebattörer som Bjerled befinner sig i.

Lokatt sa...

En dam i radions Ring P1 kom med en idé: Låt böneutropen vara på svenska!
Kanske inte så tokigt ändå. Detta är Sverige, alla talar svenska, även muslimer. Varför ska böneutropen vara på ett för de flesta hemligt språk?
"Allah är störst!" ska man naturligtvis ropa! Om det nu alls ska ropas alltså.
Det skulle avmystifiera meddelandet. Religioner lever ju på att vara dunkla och gåtfulla, jag tänker på att de kristna gudstjänsterna förr var på latin vilket ju stärkte och bekräftade gudomens ofattbara helighet.
Nu är det ju försent, men polismyndigheten skulle ställt ultimatum: Visst, ropa ni! Men på svenska tack!
Ingen borde kunnat protestera, lärans yttersta mål är att alla jordens människor ska ta till sig islam och bli rätt-troende.

Björn Bäckström sa...

Lokatt 2013-04-15 12:27

Inget dåligt förslag. Och i brist på jämförande studier lite hovsamhet: "Allan är NOG störst?!"

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se