10 apr. 2013

"Patriarkal varning för feminism"

Från Svenska Dagbladet:
Den rysk-ortodoxa kyrkans överhuvud, patriarken Kirill, varnar för att feminism är ett ”mycket farligt” fenomen.
Enligt patriarken skänker den en illusion av frihet till kvinnor som borde ägna sig åt sina familjer och barn.
– Jag finner det här fenomenet som kallas feminism mycket farligt, eftersom feministiska organisationer utropar en falsk frihet för kvinnor som i första hand borde manifesteras utanför äktenskapet och utanför familjen, sade Kirill på ett möte med en ortodox kvinnoorganisation.

12 kommentarer:

Kristian Grönqvist sa...

Naturligtvis har han både rätt och fel. Det är som med Einstein...det beror på var observatören står...

Nils sa...

Mot bakrund av ett nytt stolleprov är jag beredd att hålla med.

En "expertgrupp" som samlats på uppdrag av Nordiska ministerrådet har föreslagit att man ska kriminalisera hatfyllda antifeministiska yttranden.

Men det är inte ägnat att förvåna när man får veta att bland "experterna" finns Mattias Gardell och Maria Sveland.

Erik M sa...

Nils,

"En "expertgrupp" som samlats på uppdrag av Nordiska ministerrådet har föreslagit att man ska kriminalisera hatfyllda antifeministiska yttranden."

Nja, det man säger är:

"Vi anbefaler at regjeringene i hvert av de nordiske landene sørger for at trusler og trakassering på grunnlag av kjønn er straffbare. I de nasjonale lovverk må ytringer på nett straffes på lik linje med ytringer i andre medier og i offentligheten for øvrig. Et slikt vern er ikke på plass i alle de nordiske landene."

Det låter mer som att man vill att hot och trakasserier som är olagliga i andra sammanhang även skall vara straffbara om de råkar gälla kön och om de sker på nätet. Jag är inget fan av vissa av författarna, men jag har svårt att se det vansinniga i just det förslaget. Fast min norska är rätt dålig och jag har inte läst rapporten i sin helhet, så det är rätt troligt att jag missat något centralt.

Någon kanske kan tillrättavisa mig? Länk: http://www.regjeringen.no/upload/BLD/sla/rapport_antifeminisme_hoyreekstremisme.pdf

Nils sa...

Norska är tungläst så jag orkar inte, men jag tror du tar för lätt på det. Tycker Ann Heberlein skriver bra om saken på SVT Debatt så hon räknas antagligen till antifeministerna nu.

http://debatt.svt.se/2013/03/27/huvudlosa-lagforslag-mot-kvinnohatare-hjalper-inte-feminismen/

Unknown sa...

Hm, svårläst, men vi har ju lagar som förbjuder att man inte förtalar människor. Det behövs väl inte fler.

Att ha en lag som förbjuder antifeminism, om det nu är vad de vill, är ju så fullständigt galet att man blir lite rädd.

Vad är antifeminism?
Vem definierar det?

Jag ser väldigt få människor som går omkring och påstår att de är anitfeminister.

Och även en antifeminist har väl rätt att utrycka en åsikt.

Lennart W sa...

Hej Per! Hur går det med kvalitetskommenterandet?

Jag hoppas verkligen att vi inte har "lagar som förbjuder att man inte förtalar människor" [min markering]. Är iofs en intressant tanke som den står. Tänk att få böta för att man inte har förtalat någon..

Unknown sa...

Haha.
Ja, det vore roligt, Lennart.
Jobbigt det där med minus minus som blir plus.

Erik M sa...

Norska är tungläst så jag orkar inte, men jag tror du tar för lätt på det. Tycker Ann Heberlein skriver bra om saken på SVT Debatt så hon räknas antagligen till antifeministerna nu.

Ok, visst. Varför läsa originalkällan när man kan läsa en andrahandskällas tyckande om källan?

Nils sa...

Erik M,

hur många mikropromille av av det du tror dig veta har du förstahandskunskaper om?

Bara på ett ungefär?

Men jag ska ta mig an rapporten under helgen.

Erik M sa...

Nils,

hur många mikropromille av av det du tror dig veta har du förstahandskunskaper om?

Inte många alls. Just därför försöker jag när jag vill sätta mig in i ett ämne försöka göra mitt bästa för att hitta originalet, för att se att uttalandet inte tagits ur sitt sammanhang, missförståtts, hittats på eller halmgubbifierats av andrahanskällorna (hur bra jag lyckas är en annan fråga). Om det inte går bör man i alla fall försöka kolla två olika andrahanskällor. Ibland visar det sig att det var falskt, ibland är det en sanning med modifikation och ibland visar det sig att ja, uttalandet är exakt så vansinnigt som det först verkade. Det är särskilt viktigt i kontroversiella frågor, där folk ofta mer eller mindre medvetet verkar vilja missförstå motståndarsidans åsikter. Är du t.ex. alltid nöjd med hur din egen sidas åsikter och uttalanden framförs av meningsmotståndare?

Nils sa...

I gruppen bakom rapporten ingår Mattias Gardell och Maria Sveland, det är egentligen allt som behöver sägas.

Skulle inte det räcka kan man besöka hemsidan hos den norska regeringens Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet. Där sägs att "Rapporten beskriver hvordan antifeministisk ideologi ser den hvite heterofile mannens særstilling som truet."

Jojo, "den hvite heterofile mannen", då inser man vad det är frågan om.

Gruppen vill göra antifeministiska trakasserier och hatfulla yttringar straffbara. De vill också sänka trösklarna för att anmäla antifeminism.

Ett sluttande plan för vad som får sägas, grundrecept för att begränsa yttrandefriheten.

Vilka som ligger bakom antifeminismen grundar sig på gissningar och rena fördomar. Naturligtvis är det högerextremister och man talar om marginaliserade unga män, och män som genomgått en skilsmässa eller haft svårt att hitta en sexualpartner. Men att man inte har en aning är tydligt eftersom punkt 3 i gruppens råd är att det görs årliga nationella kartläggningar av antifeminismen:

"Det finnes ingen oversikt over omfanget av
antifeministiske eller ekstremistiske trusler,
aktører som anser seg som antifeminister,
eller ekstremistiske grupper hvor antifeminisme
og likestillingsmotstand er en integrert
del av idégrunnlaget."

Efter att ha läst rapporten (inte varenda ord, hoppade över Gardell och Sveland) framstår Ann Heberleins text som ännu mer träffande. Det är helt huvudlösa förslag.

Det är en märklig tanke att varenda grupp ska skyddas av en egen lag mot trakasserier. Hörde nyligen om att vissa musikdiggare i England blev trakasserades och det diskuterades att de skulle omfattas av hetslagstiftningen.

Kristian Grönqvist sa...

Ungefär vad min analys utmynnade i Nils. Man vill ha en allmän blasfemilag som gäller för alla. som är emot knäppskallar.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se