14 apr. 2013

Relevans

8 kommentarer:

Björn Bäckström sa...

Texten är fullständigt "beside the point". Rätt är det att böckerna speglar de århundradena de skrevs i. Men pocenten Helge, pocenten!

Ingen (sund) jäkel tror längre bokstavligt på böckerna eller på en ingripande Gud.

I stället anammas en luddig gudsbild "något bortom bergen"; "något som gav oss konstanterna" eller någon annan vag "aning" som är att hålla dörren på glänt. De som dyrkar böckerna blir färre och färre och förtjänar; ja ni vet!
Men naturligtvis; bokälskarna ställer fortfarande till elände. Inte bara för socialdemokraterna ;-)

Ulf Gustafsson sa...

Harris glömmer att nämna att Koranen är skrivet med ett språk som övergår mänsklig förmåga och därför måste vara guds ord. Och kan du inte läsa, tala och skriva 600-tals arabiska har du ingen förmåga att bedömma detta heller. Piluttan dig!

Lennart W sa...

Vilken bok har har mer relevans för allting än en en bok som Harris väljer ut med ögonen förbundna på B&N? Den vill jag nog ha i så fall.

B&N är iofs rackarns bra, där man inte sällan kan hitta böcker på hög akademisk nivå. Fast inget av det jag har varit till iaf slår Foyles i London (på Sharing Cross Rd, nära Oxfors St).

Kristian Grönqvist sa...

Charing Cross, Lennart, Charing Cross...

Lennart W sa...

Kristian, det har du ju faktiskt rätt i. Mitt fel. Och "Oxfors" skulle förstås ha varit "Oxford", men i det fallet var det bara slarv. Har faktiskt trott att gatans namn stavades som jag skrev och inte noterat skillnaden. Har nog inte heller tänkt förr på var namnet kommer från - förrän nu.

Lokatt sa...

Jag vill också vara språkpolis, och påpeka Ulf G, att det ju heter "pilutta dig", utan något "n" på slutet alltså. Fråga Madicken, hon vet!
Sen avskyr just jag förkortningar! Vad i h-e står B&N för till exempel? Kanske framgår det av filmsnutten med Sam Harris, men jag har inte hunnit se den än, bara läst kommentarerna.
Skriv ut, snälla!
MVH fr.NN Lynx
PS
OSA!
DS

Lennart W sa...

B&N = Barnes & Nobles, dvs den bokaffär som Harris talar om i texten. Är en amerikansk kedja med bokaffärer. Ofta väldigt stora, med böcker på alla möjliga områden, ofta med ett urval även på hög akademisk nivå (doktorandkurs). Tills för ett par år sedan fanns en liknande konkurrent, Borders, som tyvärr gick i konkurs. Det närmaste vi har i Sverige är nog Akademibokhandeln, och i så fall speciellt den Stockholm nära NK. Eller Akademiska bokhandeln i Helsingfors, nära Stockmann.

Lokatt sa...

Aha!

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se