24 apr. 2013

Självmotsägelse

41 kommentarer:

Patrik N sa...

:)

Björn Bäckström sa...

Helt rätt att förkasta islam utan att ha läst ett ord i koranen. Liksom helt rätt att förkasta kristendomen utan att ha läst en rad i bibeln. Tillräckligt med bevis för de religionernas ondska finns utanför deras "heliga" skrifter, i deras gärningar.

Lennart Widlund sa...

Sola scriptura..

Björn Bäckström sa...

Lennart W 2013-04-24 14:31

"Sola scriptura.."

Vad menar du? Varken min eller Wiki's latin ger vägledning. Att gärningarna inte har någon betydelse för bedömningen?

Lennart W sa...

Enbart skriften är inte hela religionen, utom i vissa fall. Luther ville ha det så, men frågan är om det gäller ens för alla protestanter. Många av dem är ju t.ex. positiva till både big bang och evolutionsteorin, trots det som står i Genesis. T.ex. en som bara har lusläst Bibeln har en väldigt begränsad förståelse av katolicismen. Hjälper lite om denne även läser katekesen, men det räcker ju inte det heller. Ingen antropolog skulle ju jobba på det sättet. Enda som funkar för den som faktiskt vill förstå (vilket inte növändigtvis betyder att man själv anammar något av det man studerar), är att faktiskt vara med de människorna under en tid och försöka förstå vad de faktiskt gör. En seriöst religionsintresserad person (vilket inte utesluter ateister, snarare är ju väldigt många ateister väldigt intresserade av religion) måste gå på mässor och lära sig liturgin osv.

Björn Bäckström sa...

Lennart W 2013-04-24 14:52

"En seriöst religionsintresserad person/.../ måste gå på mässor och lära sig liturgin osv."

Menar du också att man inte kan (bör) fördöma religioner förrän man lärt sig liturgin? Innan jag fördömer 7/11 måste jag lära mig alla knixarna i den muslimska bönen?

Lennart W sa...

Björn: jag håller mig bara till bloggpostens ämne, som påskiner att ateister t.o.m. skulle vara mer kunniga om religion eftersom de har läst både Bibeln och Koranen (vilket nog iofs inte gäller alla ateister, men ganska många av dem som är med i föreningar, åker på konferenser, skriver på bloggar, läser och skriver "God is not great" och liknande, och annat sånt där som man gör inom den internationella men löst sammanhållna ateiströrelsen som Humanisterna är en del av).

Jag hävdar alltså att ateister som regel inte alls är så kunniga om religion som de själva verkar tro, i motsats till vad den här bloggposten påskiner, bara för att de har läst i "källskrifterna".

Lite mer från wikipedia om just sola scriptura (länk).

Och nej, man kan självklart vara hur okunnig som helst om det man fördömer. Utan trovärdighet då förstås, men det är ju den personens problem, inte mitt.

Patrik Lindenfors sa...

Lennart,
Koranen är dikterad av Gud, så i just det fallet är det Sola scriptura som gäller i någon slags grundversion av Islam. Annars håller jag med dig.

Lennart W sa...

Björn, varför vill du fördöma 7-Eleven? Måste ha missat något, inte minst om vad det har med religion att göra. Faktiskt nästan lite orolig, för jag handlar där ibland.
;-)

Björn Bäckström sa...

Lennart W 2013-04-24 15:46

Smaklöst Lennart att skämta om 3000människors död!

Björn Bäckström sa...

Lennart W 2013-04-24 15:42

"Och nej, man kan självklart vara hur okunnig som helst om det man fördömer. Utan trovärdighet då förstås, men det är ju den personens problem, inte mitt."

Så du menar att den som fördömer "islam" på grund av att den läran åberopas av de som mördat 3000 människor inte är trovärdig? Vet du vad fan du säger?


Patrik L 2013-04-24 15:45

Och du delar Lennarts åsikt! Har du verkligen lämnat din barndoms uppfostran?

Anders Hesselbom sa...

Kunskap om en religion bidrar knappast till önskan att vara anhängare av religionen i fråga, eftersom kännedomen om religioners ontologiska anspråk tenderar att stå i konflikt med vetenskapliga anspråk och kännedom om religioners moraliska anspråk tenderar att vara vidriga.

Lennart W sa...

Björn, vad surrar du om, och vilket samband har det med bloggposten?
Det du menade var nog 9/11.
7-eleven är en affärskedja, och det jag skojar om är din felskrivning och inget annat.

Benzocaine sa...

För mig påskiner posten bara att religiösa avvisar alla andra religioner, nu levande och utdöda, utan att ha studerat deras heliga skrifter. Samtidigt anklagar de ateister för att göra samma sak med deras heliga skrift.

Ateister som förkastar bibeln utan att ha läst den är åtminstone konsekventa, till skillnad från dessa kristna.

Björn Bäckström sa...

Lennart W 2013-04-24 17:32

Ja, det var surr. Ursäkta, menade 9/11. Så därför fortfarande min fråga (och relevant för posten):

Så du menar att den som fördömer "islam" på grund av att den läran åberopas av de som mördat 3000 människor inte är trovärdig?

Unknown sa...

Eftersom bildtexten glider blir den inte tät och rumsren nog även om syftet är tydligt. Både Kristendom och Islam är mer än sina skrifter, och självklart måste man få kritisera men vara beredd på mothugg. Självklart blir kritiken mer saklig och raffinerad om man kan mycket om det man kritiserar

Vilka och hur många är då dessa tanklösa kristna apologeter man syftar på, eller är det bara en i raden av många sura kampbilder?

Lennart W sa...

Björn, det jag skrev var om vad en seriöst religionsintresserad person bör göra. Du vill tala om något helt annat. Fördöm så mycket du vill om vad du vill på hur lösa grunder du vill, det är inte mitt problem.

Kristian Grönqvist sa...

Lennart

Till och med Du måste erkänna att man inte behöver läsa: "Sagan om ringen", för att entydigt utesluta dess betydelse för hur jorden är skapad, hur naturlagar beter sig eller att en död är död.

Mao hela resonemanget är så verklighetsfrämmande att man smäller av. Bara religiösa människor kan hitta på såna förutsättningar...

Man behöver inte läsa några religiösa skrifter alls för att inse att de alla inte kan stämma.

Bäst att inte läsa några alls.
Det anser jag av enkel empiri, ingen har hittills varit relevant överhuvudtaget.

Benzocaine sa...

Görel: Bilden beskriver på pricken de kristna som vi ateister utsätts för nästan dagligen.

De säger bokstavligen det som står i bilden: Att man måste ha läst bibeln för att förkasta den.

Samtidigt förkastar de själva islam utan att ha läst en rad i koranen.

Alltså beskriver bilden på pricken de apologeter som ateister möter nästan dagligen.

Björn Bäckström sa...

Lennart W 2013-04-24 18:02

"Björn, det jag skrev var om vad en seriöst religionsintresserad person bör göra. Du vill tala om något helt annat."

Lennart. Du gör halmgubbar och sedan bemöter du dem. Posten handlar om fördömandet av en religion utan att ha läst dess källskrifter. Jag anser man kan det, baserat på hur företrädarna handlar.

Därför frågar jag dig igen om det är nödvändigt att t.ex. läsa koranen innan man får fördöma islams inflytande på 9/11.

"Fördöm så mycket du vill om vad du vill på hur lösa grunder du vill, det är inte mitt problem."

Varför denna nonchalans?

HenrikE sa...

Argumentet att man inte kan kritisera religion för att man inte är påläst är lite roligt, tycker jag. För samma personer som påstår detta brukar ofta inte ha några problem med att folk tror på eländet utan att vara särskilt pålästa.

Men naturligtvis är det bra att vara påläst om religion, eftersom det (förhoppningsvis) kan hjälpa en att förstå hur det kommer sig att folk kan tro på alla dess absurditeter. Men man behöver inte vara speciellt påläst för att inse galenskaperna i religionerna.

Nils sa...

Björn,

du har helt rätt man behöver inte läsa en rad i koranen för att fördöma islams inflytande.

Det finns absolut INGET positivt med att den religionen fått fotfäste i Sverige. Absolut ingenting.

Dagarna i ända är alla medier fyllda av Omar, Tsarnajev, Usama, imamer, självmordsbombare, Muslimska brödraskapet, sunni, shia, kränkta muslimer som vill begränsa yttrandefriheten osv osv osv.

Man kan nästan undra, vad ägnade sig medierna åt innan allt handlade om islam?

Är det någon som kan komma på nåt positivt med islam?

Benzocaine sa...

Att det är en plikt för alla muslimer att hjälpa fattiga och utsatta människor tycker jag är ganska positivt, eller?

Ulf Gustafsson sa...

Islam inspirerar Irshad Manji att engagera sig och vara ett gott föredöme.
http://humanistbloggen.blogspot.se/2013/04/en-progressiv-muslim.html

Nils sa...

På något sätt måste för och nackdelar vägas. Det går att hitta nåt bra med nazism, fascism, kommunism osv. Det finns ingenting som är 100 procent ”ondska”. Men när det lilla drunknar i en ocean av skit spelar det ingen roll.

Benzocaine sa...

Nils: Mitt svar var svar på frågan "Är det någon som kan komma på nåt positivt med islam?" och ingenting annat.

Om du menar allvar med ditt senaste inlägg så tycks frågan varit meningslös, så varför ställde du den "in the first place"?

Lokatt sa...

Lennart
Jag är en "seriöst religionsintresserad person". Jag kan inte låta bli att ganska ofta lyssna på söndagsgudstjänsten (i alla fall delar av) eller någon av tevegudstjänsterna. Ibland följer jag katolska mässor (finns mer av sånt i utländska tevekanaler). Ibland ser jag amerikanska masspredikningar av pastorer med vackra nacklockar. Ibland sydamerikanska mullrande straffande helvetespredikningar inför en gråtande och ropande publik. Och svarta amatörpräster i lokalprogrammet som predikar intensivt på sitt eget språk- man förstår bara orden "Jesus Kristus" som upprepas i det oändliga. Jag har sett biograffilmen "Miraklet i Lourdes" till exempel.
Det enda jag kommer fram till är att hela världen måste vara galen!
Allt det jag ser och hör får mig att storkna.
Jag måste också vara spritt språngande galen som inte kan släppa de här seanserna.

Lokatt sa...

Ibland ger jag mig in i polemik med någon from namnkunnig. Efter att de många små skolbarnen skjutits ihjäl i den senaste amerikanska skolskjutningen frågade jag Ylva Eggehorn hur jag skulle förklara det här för min nioåriga släkting, hon som får lära sig att Gud garanterar att hon kan vara maximalt trygg i barnaskaran. Svaret jag fick var att jag skulle berätta för henne att Jesus fanns med där hos barnen hela tiden medan de förblödde och dog, han led med dem och var precis lika ledsen som de.
Häpp!
Jag måste sluta med det här tror jag.

Kristian Grönqvist sa...

Benzo.(Mer på kul)

Jag har inte sett några muslimska organisationer hjälpa svenska uteliggare....Har Du...?

Så mycket för den godheten.

Patrik N sa...

Kristian,

"Och när det gäller hemlösa, det är den största gruppen som behöver hjälp under ramadanmånaden. Vi tänker inte på om de är muslimer eller icke-muslimer. De är medmänniskor i det samhälle vi bor i, säger Romdhane Boussaidi som är studiekonsulent och projektledare vid studieförbundet IBN Rushd."

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=101&artikel=5211837

Benzocaine sa...

Jag har sett muslimer hjälpa till med Soppkök Uppsala. Jag brukar inte fråga vad folk har för religion, men om en kvinna t.ex har slöja på sig så vet jag ändå vilken religion hon tillhör.

Sedan finns det inom Soppköksrörelsen utomnordiska invandrare, eller kanske snarare inlänningar, som man kan misstänka har sitt ursprung i Mellanöstern. Om de är muslimer låter jag vara osagt, men att hjälpa svaga kan vara en kulturell sak som de har tagit med sig från sina muslimska hemländer.

En av skaparna till Soppkök Stockholm är t.ex av iransk bakgrund, fast jag skulle gissa att hon är icke-religös.

Björn Bäckström sa...

Patrik N 2013-04-25 14:22

Ramadan är det största hyckleriet i den muslimska kalendern! "Fastan" under månaden består i att frossa mer eller mindre hela nätterna och diabetes pikar från halva ramadan och framåt. Viktökningen under månaden är beräknad till tusentals ton bara i Saudiarabien. Landet där för övrigt tiggare får uppträda under ramadan för att möjliggöra för de rättrogna att få poäng. De hemlösa i Sverige fyller samma funktion.

Om Profeten (no pbuh!) hade haft empati med de hemlösa i Sverige och annorstädes borde han sett till att ge instruktioner i koranen att ordna soppkök året runt.

Detta är verkligheten. Det bästa som kan sägas är ju att en och annan hemlös faktiskt får lite nattskaffning en månad på året!

Lennart W sa...

Kristian är en vetenskapare, vilket enligt honom betyder att han kan skilja mellan sanning och lögn och att han alltid håller sig till sanningen. Så säg inte emot honom så där.

Patrik N sa...

Kristian kommer nu behöva konstatera att det är lögn att muslimska organisationer inte hjälper hemlösa i Sverige. Och att det var han som stod för lögnen. Det ska bli spännande att höra hur det låter när han gör det.

Björn Bäckström sa...

Patrik N 2013-04-25 15:01

En fluga gör ingen sommar! Att hjälpa hemlösa en månad på året för att få poäng hos Allah är inte empati.

Kristian har till elva tolftedelar rätt i sak. You can't win them all!

Patrik N sa...

Nej, jag misstänkte att det inte skulle räcka att påvisa att Kristian hade fel i sitt påstående.

Kristian Grönqvist sa...

För det första stod det (mer på kul) i inledningen, vilket kanske ger en antydan om frågans seriositet, för det andra känner jag till ramadans speciella instruktioner.
Däremot förvånas jag lite över reaktionen. Har Ni verkligen så ont om riktiga argument...?
Jag tror att vår hjälp räknas i hundratals miljarder och den motsvarande åt andra hållet kanke inte riktigt är av samma dignitet.
Men jag har ingen lust att skuldbelägga varken änkans skärv eller den rike mannens proportionellt sett mindre dusör, utan starta en diskussion om vad och varför, vilket lyckades över förväntan...
Vem skall hjälpas, var och varför?
Finns det en optimal metod, eller flera bra? Finns det dåliga?
Jag har inga problem med att ha fel, det har jag alltsomoftast...

Patrik N sa...

Kristian,

"Jag tror att vår hjälp räknas i hundratals miljarder och den motsvarande åt andra hållet kanke inte riktigt är av samma dignitet."

Vore det inte rätt konstigt om hjälp flödade i bägge riktningar..?

Kristian Grönqvist sa...

Patrik N

Men var det inte det jag påpekade...?

Kristian Grönqvist sa...

...Och då blev påhoppad om att hjälpen visst flödade i bägge riktningarna...

Man kan ana en viss öm hud någonstans, men Ni kan säkert själv analysera bättre var den finns än jag..

Patrik N sa...

Kristian,

Med "vår hjälp" utgick jag från att du menade landet Sveriges hjälp till fattigare, muslimska, länder. Men du menade kanske från enskilda icke-muslimer till enskiklda muslimer? Och att enskilda muslimer hjälper enskilda icke-muslimer i mindre omfattning än vice versa?

Eller vad menar du..?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se