10 apr. 2013

Ta framtiden på största allvar

Kungliga Vetenskapsakademin delar varje år ut pris till Sveriges bästa lärare i matematik och naturvetenskap. Priset heter Ingvar Lindqvistpriset och en av årets pristagare blev biologiläraren Lisa Carlsson på Folkungaskolan i Linköping. Nedan återges stora delar av hennes tacktal vid prisutdelningen den 5:e april.
Som lärare känner vi det varje dag – framtidens förväntningar. Vi ser dem i elevernas ögon. Allvaret. Rädslan. Förhoppningarna. Längtan. Osäkerheten. Ivern. Det känns som att vi står där som äventyrsguider vid starten till ett fantastiskt resemål - som Mount Everest, månen eller Marianergraven. Alla, inklusive jag, vet att äventyret kan sluta i katastrof, att äventyret kommer kosta alla både fysisk och psykisk ansträngning. Alla vet också att äventyret kommer ge både häftig och viktig erfarenhet, ny kunskap och glädje. Alla vill ju vara med om det här äventyret – och måste vara med. 
Som lärare känner vi det varje dag – framtidens förväntningar. Vi ser dem i vetenskapliga rapporter, på tv och i den nationella och internationella politiska debatten. Vi människor gör fel - mot naturen och mot varandra. Inte alltid och inte överallt – men för mycket. 
Det känns som att vi står där med möjligheten att förändra framtiden. När vi står där med eleverna. Vi visar dem vad som är viktigast i livet. Respekt. Kärlek. Kunskap. Spänning. Ansträngning. Glädje. Empati. Vi visar vad livet i sig är – visar hur skört det är, att det är begränsat, och att det är beroende av ett sammanhang. 
Som lärare känner vi det varje dag – framtidens förväntningar.
Som lärare tar vi framtiden på största allvar. 
Foto: Åke Karlsson

1 kommentar:

Carl Gustaf Olofsson sa...

Lisa Carlsson uttrycker ett engagemang och en syn på skolan och lärandet som värmer rejält och ger ett visst hopp för framtiden. Det behövs många som hon.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se