27 apr. 2013

Teologi

8 kommentarer:

Nils sa...

En fantastisk kejsarens nya kläder-kommentar.

Men Benzo hittar säkert nåt positivt med teologer också.

Anders Hesselbom sa...

Som alltid, kunskap och religiös tro är varandras fiender och uppträder aldrig tillsammans.

Benzocaine sa...

Nils: Det sägs att teologiutbildningen i Uppsala gör alla studenter till ateister. Om det är sant så är teologerna som undervisar där ganska bra. :-)

Över huvud taget tror jag att teologer är mer öppna för att myterna är just myter än den genomsnittlige kristne. De är fullt medvetna om att heliga skrifter vare sig är historieböcker eller vetenskapliga avhandlingar om hur världen skapades, utan de läser berättelserna som de allegorier de är från början.

Nils sa...

Där böjer jag mig.
Annars har jag för mig att religiösa hävdar att man inte kan kritisera religion om man intet läst teologi.

Daniel W sa...

I många historiska religioner har det varit hyfsat normalt att kasta barn i en brinnande eld. Det är en teologisk utveckling som fått oss att sluta med sånt.

Patrik Lindenfors sa...

Synd att den inte nått ut till alla. Men det blir en intressant fråga det där. Hur skulle påven reagera om han fick ett barn i sina händer där alla tecken stämmer in på antikrist? Hur skulle Vatikanens exorcist reagera? En lokal präst? Det finns ett visst ansvar att utkräva hos dem som envist håller fast vid böcker med den typen av profetior och skyddar djävulsutdrivare i sitt hägn. Man skulle enkelt kunna göra en Jefferson och ta bort de tokiga delarna. Det hade varit teologisk utveckling det.

Lennart W sa...

Anders, menar du (och Dawkins..) verkligen att man inte heller kan ha kunskap OM religioner? Kan ett sådant ämne faktiskt inte vara en vetenskap? Jag anser det iaf.

Anders Hesselbom sa...

Kunskap om religion kan absolut vara en vetenskap, och en extremt effektiv garanti för ateism och antiteism.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se