9 maj 2013

Den kristna offerkoftan - i kvadrat

Ni vet väl att kristendomen är förföljd i USA?

17 kommentarer:

Berander sa...

Det var en märklig insikt när jag förstod att det INTE var en parodi *rys*

Berander sa...

Det var en märklig insikt när jag förstod att det INTE var en parodi *rys*

Ulf Gustafsson sa...

Självklart är det inte bra att några elever mobbas i skolan för att de avviker från normen.

Kristian Grönqvist sa...

Om en flicka går omkring på skolgården och kysser grodor för att hon verkligen tror att de skall förvandlas till prinsar, tror Du inte Ulf att hon skulle få utstå viss mobbning...?

Det finns en slags tuggummigräns för hur avvikande man kan vara utan konsekvenser även i djurvärlden och religionen håller i många utvecklade samhällen på att närma sig den gränsen.

Huruvida det är mera synd om dem som tror på sagor än verkligheten har varierat med tiden och kommer förmodligen att göra det ett tag till. Det är alltid synd om någon..
"Evolutionens collateral damage"...

Erik M sa...

Kristian,

Det är mycket möjligt att det är "naturligt" att folk som är annorlunda än normen behandlas dåligt.

Fast det betyder självklart inte att det är ok att behandla dem dåligt , så det är fortfarande något vi måste ta avstånd från när det händer.

Erik M sa...

Vad gäller videon:

Det är inte olagligt att be i amerikanska skolor. Det är olagligt för själva skolan att anordna religiösa aktiviteter på skoltid, eftersom det skulle vara en form av statligt stöd för en viss religion. Det strider mot grundlagen.

Faktum är, många av dessa ärenden har inte drivits av ateister, utan av andra kristna som inte vill att staten skall favorisera en viss religiös grupp, t.ex. evangeliska protestanter framför katoliker.

När dessa människor skriker "diskriminering" menar de alltså att de borde ha rätten att med statens hjälp tvinga andra att följa just deras religion. De är så förblindade av tusentals års privilegier att de känner sig förföljda när staten bara slutar ge dem positiv särbehandling.

Särskilt talande är det att de först talar om hur utsatta de känner sig och sedan påpekar att "på farfars tid hade ingen *vågat* vägra ställa sig upp och svära trohet till en nation under gud i skolan"!). När andra sätter socialt tryck på er för er syn på aborter och homosexualtitet så är det med andra ord förföljelse, men tiden då ingen vågade säga emot er religion, det var alltså en guldålder?

Uppenbarligen har de så lite tilltro till sin gud att de känner att deras religion behöver backas upp av statens lagar, skattepengar och våldsmonopol, att den inte klarar sig på egen hand.

Nåja, tur att vi inte har några sådana typer i Sverige.

Kristian Grönqvist sa...

Erik M

Det är självfallet inte många människor som tycker om att folk blir illa behandlade...av någon som helst orsak..
Men det vilar ett eget ansvar här också. Om man går ut och förutsätter att allt det man säger SKALL accepteras, så har man oerhört mycket att lära om människovarandet. I vissa kontexter får man helt enkelt hålla käften...för sin egen skull.

Det kallas att bli vuxen. Man får helt enkelt värdera läget. Behöver jag dela med mig(am.share)...eller inte?

Klarar jag mig omobbad genom att tiga...OK.

Man kan inte alltid ställa sig upp som den norska räkan och skrika: "Jej är ein HUMMER".

Ulf Gustafsson sa...

Jag tänker att de som väljer att mobba en flicka som går omkring på skolgården och kysser grodor för att hon verkligen tror att de skall förvandlas till prinsar, har ett eget ansvar de också.

Mina sympatier är hos flickan och inte hos de som mobbar. Kristian G resonerar tydligen annorlunda.

Kristian Grönqvist sa...

Ulf

I vanlig ordning täker Du på hur bra det skulle kunna vara...jag tänker på hur det är.

Ulf Gustafsson sa...

Kristian G,

Jag beskriver hur det är: Mina sympatier är hos den mobbade.

Om jag skrivit hur bra det kunnat vara hade det stått: Kristian Gs sympatier är hos den mobbade.

Kristian Grönqvist sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Kristian Grönqvist sa...

Ulf

Jag beslöt att skriva om. Om din verklighet gällde skulle väl flickan eller pojken inte bli mobbad? Hon blir lika mobbad om Du tycker synd om henne eller ger Dina sympatier
Ibland förstår jag inte riktigt hur Du kan bortse från verkligheten.

Det pågår krig hela tiden. Mobbning pågår varje dag i skolor runt om i Sverige, liksom i skolor i USA. Det lär inte sluta för att Du önskar det.
Att lära sig hantera mobbning är betydligt effektivare än önsketänkande. Passivt eller aktivt.
Man kan be till Gud också. Men vi vet precis hur mycket det hjälper.
Jag har på känn att Du vill att världen SKALL vara god. Det är den inte. Ju fler människor vi blir desto mindre god kommer den att bli.
Sen kan Du sitta vid Ditt skrivbord och tycka att det är hemskt.
Det hjälper ingen.

Erik M sa...

Kristian, Ulf,

Jag tror vi pratar förbi varandra här litegrann. För att bli lite teknisk så håller vi nog alla med om att vissa personer i den verkliga världen ofta blir mobbade. Detta är den deskriptiva biten, som beskriver hur man tror saker *är* i verkligheten.

Å andra sidan har vi åsikten att det under inga omständigheter är OK att mobba folk, och att vi bör motarbeta detta när det händer. Detta är ett normativt ställningstagande, dvs. hur man *bör* bete sig. Det finns ingen motsägelse mellan de båda.

Det är när man inte skiljer normativa ställningstaganden från deskriptiva som man begår det naturalistiska eller det
moralistiska felslutet.

Eller har jag missförstått någon?

Ulf Gustafsson sa...

Erik W,

Jag har huvudsakligen förhålligt mig till det normativ. Det tror jag inte du missförstått.

Kristian G,

Det påhitt du skrev senast hade en dålig träffbild, om avsikten var att återge hur jag resonerar.

Eric Wadenius sa...

Ulf,

Ett upp-och-nervänt M blir visserligen ett W, men... ;)

Kristian Grönqvist sa...

Erik M

Jag håller helt med dig. Anledningen till att stressar så på just den punkten att en del debattörer för det första tror att normativa synpunkter är okända för andra människor, fast de i stort sett är samma för de flesta svenskar.

Vi tycker som sagt alla att mobbning är obehagligt (utom några få sjuka individer, Vad som däremot sker i verkligheten är en helt annan femma.

Där sker mobbning av flera anledningar. Behov av självhävdelse, kontext, avvikande beteende, kläder, fel klockor, fel hudfärg, fel språk, för mycket kunnande, för lite kunnande etc etc. You name it.
Den mobbningen försvinner inte för att man inte tycker om den...
Inte ens lite.
Avundsjuka och normbryteri kan man göra till en fördel, kallas problemhantering, Avvikelsemobbningen är svårare, eftersom den är inbyggd i flockdjurs överlevnadssystem (Utvecklingsstörda ungar skall inte beredas plats att överleva, svaga ungar förtjänar inte det, etc etc) men den kan nog även den förståndsmässigt bringas till ett minimum så småningom.
Som tex flickaborter i vissa kulturer.
Vad jag egentligen protesterar emot är den fåfängt teoretiska tolkningen av de fenomen här som tas upp. Vart har den empiriskt-pragmatiska synen tagit vägen..?
Där man diskuterar verkligheten, inte en pueril fantasi...
Kanske är det bara jag och i så fall är det helt rätt att förhandsmoderera mig. Så kan Ni diskutera innehållet i Era hjärnor bäst Ni vill.

Anders Hesselbom sa...

Man får anta att det är en vuxen jesusit som skrivit manus, och att man således kan påpeka att argumentationen är jävligt korkad utan att kränka ett barn? Om det finns goda argument för religion, varför bara leverera de dumma argumenten? Detta behöver svenska kristna också fundera på.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se