26 maj 2013

Derren Brown - Messiah

Hur lätt är det egentligen att lura människor att tro på övernaturligheter? Derren Brown använder sin kunskap i mentalism för att försöka övertyga några siare, en pastor, en New Age-guru, en UFO-troende och en spritist att han har de "förmågor" de påstår sig vara experter på. Kan han få dessa självutnämnda experter så övertygade att de är beredda att backa upp honom publikt?

12 kommentarer:

Erik M sa...

Förmodligen kommer de att få ungefär samma reaktion som sir Arthur Conan Doyle hade på Harry Houdini:


“Sir Arthur,” remembered Ernst, “came to the conclusion that Houdini really accomplished the feat by psychic aid, and could not be persuaded otherwise.” Doyle’s reaction, and the refusal to consider trickery even when admitted by the trickster, was so typical, noted Houdini, that “here is little wonder in his believing in Spiritualism so implicitly.”

Björn Bäckström sa...

Fantastiskt! En undring dock:

Blev experterna verkligen övertygade om att Browns förmågor var verkliga d.v.s. att han hade psychic förmåga eller blev de övertygade om att han var tillräckligt smart för att få entré till ett lukrativt geschäft? Att han där inte skulle misskreditera rörelsen med klantighet?

I förra fallet måste ju experterna tro att psychic förmåga är real (också sin egen?) i senare fallet bara att den här Brown bluffar lika bra som oss; welcome to the club, så att säga.

I första fallet måste man ju faktiskt tycka synd om experterna och acceptera deras födkrok; i andra fallet borde det falla under allmänt åtal.

Jämför med prällarna i SvK. De bör klassificeras på samma sätt.

Mårten Wetterstrand sa...

Avslöjade Brown någonsin att allt bara var bluff? För någon av de s.k. experterna menar jag. Gruppen med icke troende som han lyckades omvända fick den informationen vilket framgick av filmen.

hade varit otroligt intressant att få se deras reaktioner på detta.

Lokatt sa...

Det här satte myror i huvudet på mig, av flera skäl.Jag undrar till exempel hur "medierna" tänkte. Blev de eller blev de inte efteråt informerade om att de blivit förda bakom ljuset? Tror de verkligen på sin egen påstådda förmåga, och var glada över att ha fått en stark kollega som i förlängningen kunde öka deras trovärdighet och därmed deras inkomster , eller vet de att här har de en skicklig bedrägerikumpan som är lika bluffande som de själva? Jag tror det senare.
Men hur får man veta det?
Finns bekännelselitteratur från avhoppare?
Att påstå att man har direktkontakt med ett högre väsen är omoraliskt. Att påstå att man blivit bortförd av utomjordingar är löjligt. Men att påstå att man talar med någon sörjandes döda anhörig är kriminellt och borde bestraffas.

Kristian sa...

Har ni sett den här också?

Fear and Faith:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=LksVbHxLRvY

Lokatt sa...

Kan någon lite snabbt förklara det här med att trilla baklänges för mig?

Till exempel varför man bara ramlar när det står någon bakom och tar emot? Man kan ju faktiskt slå ihjäl sig om bakhuvudet smäller rakt i marmorgolvet (visserligen skulle man då naturligtvis få extra gräddfil till himmelriket, men ändå).
Aldrig , aldrig någonsin skulle en pastor, falsk eller "äkta" få mig att störta baklänges. Varför trillar folk?

Lennart Widlund sa...

Den där fallgrejen är väl egentligen inte unik för vare sig präster eller religion (och i något sådant sammanhang har jag aldrig sett det direkt med egna ögon, bara på film). I ett helt sekulärt sammanhang har jag varit med om att man ska falla stående från ett bord - för att stärka gruppkänslan. Eller tänk på s.k. stage diving ut i publikhavet under en del konserter. Fast det här är väl ändå egentligen inga nyheter för några Humanister? Är det det för dig, Lokatt? Under San Fermin-festivalen i Pamplona (den där med tjurrusningarna) som jag var på en gång under en tågluff, klättrade folk upp på en hög staty och kastade sig ut mot dem som stod nedanför och tog emot. Livsfarligt. En svensk jag träffade där kanske ändå skulle vara relativt glad över att han bara bröt ett finger. San Fermin-fiestan är iofs religiöst motiverad - för att fira Sankt Fermin - men det är det nog ärligt talat ganska många deltagare som inte har en tanke på.

Faller man raklång framåt och inte är alltför klen i armarna orkar man faktiskt hejda sitt fall själv om ingen skulle ta emot (testa! men försiktigt först), men från ett bord eller en scen eller en hög staty är det värre.

Lokatt sa...

Lennart W

Jo, men. Jag fattar inte. Vid alla de här "fallen" som du nämner finns ju en sorts överenskommelse; "Snart ska jag stage-dajva, ta emot mig då!", eller "Nu ska vi göra en tillitsövning som går ut på att du vågar tro på att dina vänner tar emot dig". De som kastade sig ut från tornet gjorde det väl planerat, öppet och medvetet, antagligen för att demonstrera sitt maskulina mod? Som jag uppfattar det finns inget mystiskt och "andligt" över de här hoppen/fallen.
Kanske uppmanade låtsaspredikanten i filmen sin grupp att falla baklänges, mot löfte att ta emot dem ? I så fall, varför, det bevisade ju ingenting övernaturligt-

På "riktiga" amerikanska frälsningsmöten tycks ju de som med hjälp av en "riktig" domedagspredikant intagits av den helige ande eller vad det nu är, hjälplöst falla baklänges utan att vara beredda och utan att kunna styra kroppen, ibland följt av ett våldsamt sprattlande. Spelar de teater eller är de drabbade av masspsykos? Eller en blandning kanske.

Björn Bäckström sa...

Lennart W 2013-05-28 14:42

Faller man raklång framåt och inte är alltför klen i armarna orkar man faktiskt hejda sitt fall själv om ingen skulle ta emot (testa! men försiktigt först), men från ett bord eller en scen eller en hög staty är det värre."

Lennart! Posta en videosnutt på din test! ;-)

Lennart Widlund sa...

Lokatt: Jag gissar att de som faller så där verkligen har och visar tillit till att det finns några där som kommer fånga upp dem, iaf när/om de faller frivilligt. Det behövs inget löfte om de har sett att det funkar för alla andra, och så kan de ju för all del även resonera sig fram till att ett frälsningsmöte ju aldrig skulle kunna låta någon skadas på det sättet - snacka om dålig reklam - så självklart kommer de att göra allt för att fånga upp dem som faller. Om något ska ju lama bli botade och gå, inte tvärtom..

På någon film har jag tyckt att det ser ut som att de rent av blir knuffade, så i det läget hade kanske även du fallit. Varför tror du att fallet skulle vara ett bevis för något?

Men det vi gör nu är ju bara dumt. Vill man verkligen veta vad de som håller på med sånt där tror det är som som händer är det ju bara att fråga någon/några av de inblandade. Gör det, och så rapporterar du här sen.

Björn: Det får blir ett uppslag till den egna bloggen, när/om detta händer. Tror du att "Lennart W"-bloggen skulle kunna dra till sig något intresse?

Lokatt sa...

Lennart Widlund
Vem skulle jag fråga, känner ingen.
Visst blir en del knuffade, med en hastigt tryck mot pannan,har jag sett på teve. Bakom står alltid bastanta killar som tar emot. Lockas man upp på scenen vid såna här obehagliga pajasföreställningar så vet man ju precis vad som kommer att hända, ofarligt att ramla.

Nej jag tänker absolut inte testa, hell no! Särskilt inte från ett bord eller en hög staty! Det skulle med stor säkerhet innebära ambulansfärd till KS, och utan att skymten av någon helig ande uppenbarat sig (för det är väl det som "händer", när man tappar sansen och trillar?)

Björn Bäckström sa...

Lennart W 2013-05-29 11:51

"Tror du att "Lennart W"-bloggen skulle kunna dra till sig något intresse?"

Är inte riktigt säker. Det hänger på hur du kommer att moderera ;-) Fast jag tycker du kan nöja dig här ett tag till. En tillgång. Jag hoppas både du och jag är kvar tills du återigen är en hängiven ateist. Du behöver bara göra den finala tolkningen!

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se