25 maj 2013

Don't Panic!

Glad handduksdag!
Nu är det ju ett så bisarrt osannolikt sammanträffande att något så osannolikt användbart [som Babelfisken] skulle ha uppstått av en ren slump att somliga tänkare har valt att se detta som det slutgiltiga och avgörande beviset på att Gud inte existerar.
Diskusionen har förts som följer:
- Jag vägrar att bevisa att jag existerar, säger Gud. För bevis förnekar tron, och utan tro är jag ingenting.
- Men, säger människan, i så fall är saken klar. Babelfisken skulle aldrig ha utvecklats av en slump. Den bevisar att Du existerar, och alltså bevisar den, som Du själv påpekar, att Du inte existerar. V.S.B.
- åh jäsiken, säger Gud. Det tänkte jag inte på. Och han försvinner i ett moln av logik.

Ur Liftarens guide till galaxen, Douglas Adams

14 kommentarer:

Lennart W sa...

Glad handduksdag?? Mors dag idag. Idag firar vi våra mammor och kanske även våra barns mödrar. GRATTIS!

Och sorry alla grabbar. Men idag firar vi bara sådana som har kvalat in med många månaders graviditet + födande, som vi ju alla är tack skyldiga för vår existens. TACK!

---'--,--'--,--@

Patrik N sa...

Lennart,

Jag skulle vilja inkludera alla styvmödrar samt adoptivmödrar också.

Björn Bäckström sa...

Och surrogatdito?

Patrik N sa...

Ja!

Ulf Gustafsson sa...

Utan att ringakta min mor, då har Doglas Adams haft visst inflytande på min existens också.

Svante sa...

Handduksdagen http://www.towelday.org/ var igår lördag den 25/5, varje år på just på denna dag.

Mors dag i Sverige var i år idag söndag den 26/5. Dagen kan variera mellan olika länder.

Igår firade jag, som sig bör, med att jag bar med mig en handduk när jag var ute.

Idag firade jag med att ringa mina dagars upphov och gratulera henne.

Lennart Widlund sa...

Ulf, vad är relevansen mellan ditt valda citat och handduksdagen? Jo, jag kan gissa, men då finns det risk för halmgubbar, så jag frågar istället.

Fast om nu Gud är så osannolik i en värld med the Infinite Improbability Drive borde han väl verkligen finnas där. Vilket väl motsäger ditt citat.. Svaret är säkert 42.

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

Jag vile hedra Adams med ett citat jag gillar och minns. Vilket förmodligen säger något om mig. Det jag gillar är att det fångar det motsägelsefulla hos de religiösa som anser att det är viktigt att tro i sig, samt lägger vikt på att bevisa guds existens.

Lennart Widlund sa...

Så handduksdagen är värd att fira bara pga att handdukar spelar en speciell roll i rolig bok som är skriven av en uttalad ateist? Suckar tungt.

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

Då är vi två ... som suckar tungt. Första halvan av din kommentar var trivial, men vad hade ateist med det jag skrev att göra?

Erik M sa...

Lennart,

Ulf skrev att han ville hedra Adams minne, vilket är hela poängen med Handduksdagen. Citatet ovan är ett av de mest kända från Liftarens Guide till Galaxen, vilket gör det rätt rimligt att citera det på en blogg som handlar väldigt mycket om religion.

Jag har full förståelse för dem som inte gillar Adams eller som rent personligen inte kan se poängen med att fira sådana här minnesdagar, men jag har i ärlighetens namn lite svårt att se vad i detta är det som får dig att sucka så tungt.

Lennart Widlund sa...

Tja, jag anser bara att man kan uppskatta böcker och musik och annat även av personer som är väldigt olika en själv på en massa plan, inte minst om inställningen till religion.

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

Du verkar tro att jag inte håller med dig om det sista. Du misstar dig.

Svante sa...

Jag uppmärksammar Handduksdagen mest för att jag gillade boken Liftarens guide till galaxen (har även läst några andra böcker av Douglas Adams). En kul grej mest, allt måste inte vara så gravallvarligt jämt. Det är egentligen senare som jag verkligen lagt märke till att Douglas Adams skall ha varit ateist.

I övrigt så kan jag instämma med Erik M:s kommentar 26/5 kl 22.44 andra stycket.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se