6 maj 2013

Etikens atom

10 kommentarer:

Lennart Widlund sa...

Humanisterna fattas..

Patrik Lindenfors sa...

Ja. Lite förenklat så har vi gått från att basera etiken på oss själva ("Behandla andra som DU SJÄLV vill bli behandlad") till att basera etiken på våra medmänniskor ("Behandla andra som DE SJÄLVA vill bli behandlade").

Lennart Widlund sa...

Vilket ju egentligen följer av det första påståendet, eftersom ju alla vill bli behandlade som de själva vill bli behandlade.

Bo sa...

Det följer väl inte?
Acreator till exempel skulle gärna vilja bli behandlad som Job och få sina barn dödade av satan.
Så vill inte jag bli behandlad.
Jag vill alltså inte att Acreator skall behandla mig som han vill bli behandlad.

Lennart Widlund sa...

Bo, det finns flera nivåer här, och du fastnar på den första. Acreator (som f.ö. är väldigt sympatisk irl) vill bli behandlad som han själv vill bli behandlad. Tillsammans med den gyllene regeln följer då att han bör behandla andra som de själva vill bli behandlade. Resten är detaljer. F.ö. tycker jag inte att du ska ge dig på någon som inte är här och därför inte kan försvara sig. Eller är det förenligt med din egen version av den gyllene regeln?

Bo sa...

Så länge Acreator inte behandlar mig som han vill bli behandlad så är jag nöjd.

Patrik Lindenfors sa...

Jag tror du ska läsa vad som står, Lennart, inte vad du vill att det står. Annars går liksom poängen med en skriven text förlorad.

Lennart Widlund sa...

Patrik, det som står, det står. Sen kan man också resonera om det och dra slutsatser om tillämpningar och så, och det gör i så fall inte alls att texten går förlorad. Tvärtom. Testa själv någon gång.

Patrik Lindenfors sa...

Nu låter du som en riktig Humanist, Lennart.

Patrik Lindenfors sa...

Och bara för att förekomma din nästa kommentar så anser jag det vara en skillnad mellan "Vore det inte bättre med ..." och "Det här betyder nog egentligen att..." vilket är skillnaden mellan humanism och texttolkning.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se