25 maj 2013

Ett halvt steg framåt för scouterna

I  DN rapporteras det att den amerikanska organisationen Boy Scouts of America nu har börjat välkomna alla oavsett sexuelläggning. Det är dock bara ett halvt steg framåt.

Förändringen som skett nu kan närmare ses som en kompromiss än en seger för de som vill se homosexuella i scouterna. Trots att ungdomar nu alltså kommer att tillåtas finns det fortfarande förbud mot vuxna och ledare som inte är heterosexuella.

Ett halvt steg som sagt var.

– Idag får jag och andra äntligen lite upprättning. Men gayungdomar kommer fortfarande inte att vara välkomna efter att de fyllt 18, säger 27-åriga Matt Comer till New York Times.
Han tvingades bort från scouterna som 14-åring efter att han startat ett gayvänlig förening på sin skola.

Det är föga överraskande att det har varit ett stort motstånd från konservativa kristna grupper (men därmed inte sagt att alla konservativa kristna är homofober).

Jag blir glad å alla icke-heterosexuellas vägnar i och med att de nu kan få vara scouter om de vill vara det utan att behöva dölja sin läggning. En organisation mindre som diskriminerar, om än bara ett halvt steg. Däremot så anser jag ju att en organisation får vara bakåtsträvande och diskriminerande om den så önskar. Jag förbehåller mig dock rätten att kritisera detta i ett demokratiskt samhälle, på samma sätt som homofober får ge uttryck för sina otrevliga åsikter. Den viktiga punkten tycker jag dock är att samhället inte på något sätt skall stödja diskriminerande organisation (t.ex. bidrag eller skattesubventioner).

5 kommentarer:

Håkan W sa...

"Jag blir glad å alla icke-heterosexuellas vägnar i och med att de nu kan få vara scouter om de vill vara det utan att behöva dölja sin läggning."

Mitt gissning är att de flesta kommer att fortsätta dölja sin läggning, pga den omgivande attityden - den ändras inte över en natt (att acceptansen inte gäller de vuxna är ett absurt tecken på det).

Men ett steg i rätt riktning är i alla fall bättre än inget. Och det kommer sannolikt fler, även om det går trögt.

Erik M sa...

Ett litet steg i rätt riktning absolut.

Fast BSA verkar fortfarande inte ha några planer på att acceptera ateister och agnostiker som medlemmar.

Björn Bäckström sa...

Pikant skvaller på Wiki:

"Early discussion of Baden-Powell's sexuality focused on his relationship with his close friend Kenneth McLaren.[48]:217–218[49]:48 Tim Jeal's later biography discusses the relationship and finds that there is no evidence that this friendship was physical.[7]:82 Jeal then examines Baden-Powell's views on women, his appreciation of the male form, his military relationships, and his marriage, concluding that Baden-Powell might have been a repressed homosexual.[7]:103 Jeal's conclusion is shared by some biographers and disputed by others, but is not yet examined in any detail by other sch"

Patrik N sa...

Björn,

Vad är "pikant" i den text du refererar till? Vad gör den till "skvaller"?

Björn Bäckström sa...

Patrik N 2013-05-26 08:16

Din vana trogen frågar frågar du efter självklarheter som redan är uppdagade i kommentaren. Misstänker du vill kapa tråden med hårklyveriresonemang. Anyway:

"Pikant" lika med ironiskt. Varför? Därför att scoutledare fortfarande inte får vara gay fastän grundaren till rörelsen kanske var det.

"Skvaller" därför att homosexualiteten bygger på misstankar som Wiki förmedlar i den citerade texten.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se