3 maj 2013

Ett vänligt, men bestämt nej

1962 tackade filosofen Bertrand Russell nej till en debatt med den brittiske fascisten Oswald Mosley. Det var den tidens "Våga vägra debatten".
I feel obliged to say that the emotional universes we inhabit are so distinct, and in deepest ways opposed, that nothing fruitful or sincere could ever emerge from association between us. 
I should like you to understand tha intensity of this conviction on my part. It is not out of any attempt to be rude that I say this but because of all that I value in human experience and human achievement.

11 kommentarer:

Björn Bäckström sa...

Inspirerade kanske Orly och Juholt i att vägra stå tillsammans med Åkesson på oppositionssidan av debattbordet?

Borde varit viss skillnad dock.

Lennart W sa...

Vad är alternativet till att ta debatten? Slåss?

Ulf Gustafsson sa...

Tiga är ett alternativ, och hoppas ideerna dör med dem som bär dem. Kan fungera om de är ett fåtal, men oftast inte.

Sedan finns det extremt dåliga alternativet att förbjuda vissa ideer. Eller att skapa starka negativa normer runt dem, så att de blir tabu att ta upp dem.

Här är gränsdragningarna dock mycket svåra. Vi kan inte tillåta oss att säga vad som helst till varandra och samtidigt tro att vi skall kunna ha en god relation, ett samarbete, med dem vi kränker verbalt.

Nils sa...

Oftast är det en ”lyx” som kostas på när oppositionen är så liten att den kan ignoreras. Statschefer från Sverige och andra länder har utan nämnvärda betänkligheter frotterat sig med de vedervärdigaste diktatorer så länge de varit viktiga för exporten.

Om Sverigedemokraterna haft 40 procent av väljarna och Avpixlat varit större än Aftonbladet hade Åsa Linderborg antagligen varit intresserad av en debatt medan Mats Dagerlind kanske sagt nej.

Kristian Grönqvist sa...

Nils

Jag har följt med Åsa ett tag, vilken började som en lovande författare med ambition att förmedla den usla världen. Nu är den usla världen glömd och kvar finns bara tonåldersmogna monologer i Sveriges absolut mest enkelriktade magasin. Hon har gått igenom samma mognadsprocess som Mazetti. Ibland undrar jag hur sådan social blindhet uppstår. Om det handlar om önsketänkande eller visualisering av de kommunistiska idealen.

Ett moget konstaterande Ulf...

Det är de två första av dina postulat man för tillfället ägnar sig åt i Sverige och de kommer att ha just den nedbrytande effekten på all trovärdighet Du påpekar..

Ingen drömsituation, om Du förstår vad jag menar...

StaffanG sa...

Richard Dawkins sa för en tjugo år sedan att han ansåg det meningslöst att ställa upp till debatt mot kreationister, vilket han jämförde med att någon som är expert på antiken skulle tvingas att diskutera med människor som påstår att denna historiska tidsepok aldrig existerat.

Arrogant och bekvämt kan tyckas, plus ett frånskrivande av sitt pedagogiska och demokratiska ansvar. Kanske, men man måste nog dra gränsen någonstans för vad man ska ödsla tid på och vad man vill uppnå. Framför allt är det nödvändigt att förvissa sig om att motparten är seriös och vill föra ett öppet och rationellt samtal, annars kan det gå som i München -38, du erbjuder lillfingret för fridens skull och hen tar hela handen.

Daniel W sa...

Att det är omöjligt med rationell debatt är en viktig insikt i min mening. Men hur man hanterar det är en svår fråga.

Bibeln tipsar:
Svara inte dåren på hans eget dumma sätt, då kan du själv bli likadan.

Svara dåren på hans eget dumma sätt, annars kan han tro att han är klok.

StaffanG sa...

Som någon klok en gång sa:

Det är omöjligt att vinna en diskussion med en idiot, först drar hen ner dig till sin nivå och där utklassar hen dig med sin erfarenhet.

Litet beror det nog på publiken också...

Mattias sa...

Daniel W,

jag tror också på att det är möjligt med rationell debatt. Men det innebär inte att alla debatter är rationella. Vad Russell sätter fingret på är språkets skörhet. Språket håller inte för alla diskussioner; det krävs en viss grundläggande åsiktsgemenskap i diskussionsämnet, om så bara en gemensam idé om hur en städad debatt går till och vilka knep som är acceptabla att använda. Annars är det lika bra att låta bli att samtala om ämnet i fråga.

Hågge sa...

Jag tror att debattörer ofta skulle tjäna på att argumentera mer med tanke på alla de åhörare som ej själva deltar aktivt i debatten och mindre på att försöka överbevisa sin motdebattör. Det har annars en tendens att dra fokus från själva kärnfrågan och landa i tröttsamt käbbel om ovidkommande saker.

Nils sa...

En representant för Seglora är knappast rätt person att tala om språkets skörhet.

Det vanligaste sättet att vägra debattera är att anklaga motståndare för islamofobi, rasism och fascism och det har blivit Segloras paradgren.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se