17 maj 2013

HBT-manifestation angripen av religiösa extremister i Georgien

Från Dagens Nyheter:
Minst tolv personer skadades när en manifestation för homosexuellas rättigheter attackerades av religiösa aktivister i Georgiens huvudstad Tbilisi.Tusentals ortodoxa aktivister tog sig vid lunchtid, lokal tid, in i den förra parlamentsbyggnaden i Tbilisi, där hbt-rättsaktivister skulle hålla en manifestation mot homofobi. De bar skyltar med budskap som ”Stoppa homosexuell propaganda i Georgien”.
Hbt-manifestationen fick flyttas till ett närliggande torg och omgärdades av poliser. Tv-bilder från Georgian News visar att hur de religiösa aktivisterna bryter sig igenom avspärrningarna.
[...]
Många av de religiösa demonstranterna, inklusive flera ortodoxa präster, är fortfarande kvar i centrala Tbilisi. Den georgiska ortodoxa kyrkans överhuvud uppmanade på torsdagen myndigheterna att stoppa den planerade manifestationen.
[...]
Tbilisis borgmästare har gett order om att hbt-demonstranterna ska skyddas. Premiärministern Bidzina Ivanishvili sa i onsdags att sexuella minoriteter ”har samma rättigheter som andra grupper i samhället”,uppger Radio Liberty.
17 maj är internationella dagen mot homofobi.
Minibuss med HBT-aktivister attackeras

1 kommentar:

Svante sa...

Tråkigt detta. Men det känns ändå som en framgång att man försökt genomföra en manifestation för homosexuella i Georgien, och att den hade stöd av både borgmästare, polis och premiärminister. Kyrkans agerande är ytterligare ett minustecken på deras konto. Att manifestationen mötte motstånd är ett tecken på att manifestationen verkligen behövdes.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se