30 maj 2013

Hesselbom om ateism mm.

Humanisterna Kalmar presenterade den 25 maj en föreläsning av Anders Hesselbom om ateism, skepticism och rätt mycket antiteism och religionskritik. Föreläsningen är på 1:07, därefter publikfrågor.

2 kommentarer:

Lennart Widlund sa...

Anders, du säger att religion är ett slöseri med tid. Så varför slösar du bort din egen tid? Det är ett verkligt mysterium.

Sedan är det ju faktiskt en intressant bekännelse att du föredrar religiösa fundamentalister jmf m alla som tolkar och håller på. Vilket du iofs nog inte är den ende Humanisten som gör. Det här draget är förstås relaterat till vad det är som gör en Straw Man till ett så frestande debattknep. Visst är det lättare när man utifrån kan förstå precis hur motståndarna tänker och därifrån kunna extrapolera fram självmotsägelser osv. Och just när det gäller religion verkar det ju faktiskt finnas en del grupper som stämmer in på den förenklade beskrivningen. Självklart är dessa då drömmotståndare. Pragmatiker göre sig icke besvär.

(Förresten kanske jag bara var ouppmärksam om när du talade om dina och Mattias Irvings argument om omskärelser, men nämnde du hans namn där? Det tycker jag gott du kan göra - så att ev. oinvigda åhörare själva kan kolla upp vad som har sagts för en egen uppfattning. S.O.P. i vetenskapliga sammanhang som du ju lär gilla.)

Anders Hesselbom sa...

Det verkar föreligga en del missförstånd här.

Min subjektiva bedömning är inte att naturalistisk filosofi - vilket jag är mycket intresserad av - inte alls är slöseri på tid. Religion slösar bort gemensamma resurser när icke-religiösa utsätts för religiösa ritualer, t.ex. dolt bakom epitetet "kultur". Under samma förutsättning är även det jag pratar om slöseri på tid. Den som inte är intresserad är inte intresserad. Men jag hoppas att du tittade frivilligt.

Det där om fundamentalister tror jag inte du uppfattade korrekt. Det som jag tror mig ha sagt om fundamentalistm är 1) de tenderar att vara mer vana att få sina föreställningar ifrågasatta och 2) jag tycker inte om att man argumenterar genom att sätta etiketter på sin meningsmotståndare, och därför bör man inte använda epitet som fundamentalister. "Name calling" kan inte kombineras med anspråket om att vara förnuftig. Angående omskärelse, så lägger olika personer ut texten på min blogg på de poster som handlar om detta, med länkar.

Jag hoppas att detta bringar lite klarhet. Och tack för att du tar dig tid att lyssna på mina argument!

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se