8 maj 2013

Hur mota skeptikern i dörren

Kanske har ni en tro som ni jättegärna vill behålla. men så dyker tvivel upp i ert sinne. En liten skeptiker knackar på. Som tur är vet apologeten William Lane Craig bot mot detta. Här följer hans tips (som i och för sig vänder sig till kristnas tvivel, men vilka jag gjort allmängiltiga):
1. Lyssna på ditt hjärta. Om evidensen talar emot hjärtat, då behöver du söka nya och bättre evidens. Till slut hittar du evidens som stämmer med hjärtats röst.
2. Livet har en andlig dimension. Tvivlet kan komma från en ond ande, som vill förstöra din tro. Skapa därför kontakt med den goda anden och be om hjälp.
3. Bygg andliga ritualer runt din tro. Dessa skyddar dig mot destruktiva skeptiska tankar som obesvarade frågor kan ge upphov till.
4. Välj ut en obesvarad fråga och gå på djupet med den, ända tills du når ett intellektuellt tillfredsställande svar. Detta gör att denna fråga inte längre blir föremål för skeptiska tankar.
Denna metod fungerar säkert lika bra om ni vill indoktrinera er själva eller andra. Lycka till!

1 kommentar:

Bo sa...

Bra uppspaltning där Ulf.

Denne WLC! Ständigt en källa för underhållning.
En sak jag tycker är fascinerande är att det finns folk som ser upp till honom och prisar honom för hans filosofiska kapacitet. Till och med betalar skattade pengar för hans föreläsningar.
Inte för att jag enbart beklagar dessa då de är en tillgång för underhållningsvärlden.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se