30 maj 2013

IHEU konferens

Rumänsk TV sände en kort rapport från förra helgens IHEU:s konferens i Bukarest.

23 kommentarer:

Lennart Widlund sa...

Kan möjligen låta som en petitess i sammanhanget, men man motsäger nog ändå sig själv lite när man säger att man är tolerant mot vissa trots deras "strange costumes", t.ex. om man talar om romer.

Eric Wadenius sa...

LenartW,

-"Kan möjligen låta som en petitess i sammanhanget, men man motsäger nog ändå sig själv lite när man säger att man är tolerant mot vissa trots deras "strange costumes", t.ex. om man talar om romer."

Tvärtom, skulle jag säga. Att kunna "vara tolerant" mot något förutsätter väl att man egentligen upplever detta något som främmande eller icke-önskvärt? Begreppet förlorar ju helt sin mening annars.

Vad skulle det innebära att "vara tolerant" mot något som själv också gör vardagligen och dessutom ser som något positivt? Det vore en motsägelse.

Lennart Widlund sa...

Eric, jag tycker inte alls som du. Toleranta människor lägger knappt ens märke till "avvikelser" som är irrelevanta för den givna situationen.

Eric Wadenius sa...

LennartW,

-"Eric, jag tycker inte alls som du. Toleranta människor lägger knappt ens märke till "avvikelser" som är irrelevanta för den givna situationen."

Vad blir då skillnaden på en "likgiltig människa" och en "tolerant människa"?

Eric Wadenius sa...

"tolerera tillåta, överse med, finna sig i, tåla sånt man egentligen inte gillar"
Svensk skolordbok, Carlstedts förlag (den jag har i min hylla)

Lennart Widlund sa...

Ingen, om likgiltigheten gäller just om irrelevanta detaljer om t.ex. klädsel (när detta är just irrelevant).

Lennart Widlund sa...

OK, så den brittisika Humaistordföranden gillar alltså inte prästernas "konstiga kläder". Men han står ut ändå. Någon borde ju ge honom en medalj.

Lennart Widlund sa...

Ordboksdefinitionen ger onekligen en annan betydelse än vad jag först tolkade det som att Copson menade när han talar om att sex är något som olika människor har nöje av på olika sätt och att vi ska vara toleranta mot det. Men han gillar alltså det alltså egentligen inte. Intressant.

Ulf Gustafsson sa...

Tycker Eric W har rätt om hur ordet "tolerant" bör användas.

Lennart W, du har en poäng om Copsons kommentar. Jag reagerade också på denna. Lite mer positivt i ställd än "tolerant" bör man nog vara mot konstiga kostymer.

StaffanG sa...

Sammanhanget där Copson framförde sin kommentar framgår tyvärr inte i TV-inslaget. Han talade under rubriken "same-sex marriages" och bestred då uppfattningen hos vissa religiösa om att sex enbart är till för reproduktion - homosex skulle då vara felaktigt och onaturligt. Han jämförde t ex med mat, som är primärt föda för överlevnad, men som vi ändå kryddar och arrangerar på ett aptitligt sätt, utan att detta ses som onaturligt.

Likaså med kläder, som inte bara skyddar oss, utan även bärs för identitetens skull, färggranna, designade på olika tilltalande sätt. Här kom så bilden med biskoparnas huvudbonader upp - de smyckar sig ju också, trots att det är "onaturligt" och onödigt, men livet blir roligare så. Alltså ett retoriskt fruktbart grepp för att få folk att öppna ögonen. Det handlade inte om tolerans.

Patrik Lindenfors sa...

Får jag också påminna om den högst väsentliga skillnaden i att sparka uppåt - mot prästerskap och andra pompösa herrar som påstår sig veta sanningen om allt - och att sparka nedåt - mot förtryckta minoriteter. Man kan inte bortse ifrån denna skillnad.

Eric Wadenius sa...

LennartW,

Jag vill bara tillägga att jag inte har tittat på klippet, så min kommentar ska inte ses som ett försvar av Copson. Jag reagerade bara på din kommentar då jag tyckte att du använde begreppet "tolerant" felaktigt.

Huruvida Copson också använder det felaktigt/märkligt ska jag nu ta reda på.

Lennart Widlund sa...

Patrik, att sparka uppåt kanske är hur man kan beskriva vad den här flickan gjorde? Hon bara en vanlig 13-årig tjej, han en rik framgångsrik idrottsstjärna som t.o.m. har den högsta politiska ledningen på sin sida. Fast...

Adam Goodes Calls Out Spectator's Racist Comment (VIDEO)

Patrik Lindenfors sa...

Jomen byt ämne så fort du inte har rätt. Gör det.

Lennart Widlund sa...

Jag bytte inte alls ämne. Jag ifrågasätter din ursäkt för hur man får bete sig beroende på om man sparkar "uppåt" eller "nedåt". Vilket du ju egentligen förstod. Kanske "apa" vore ett ok epitet enligt dig om Påven vore afrikan? Sparkar ju uppåt då, eller hur va?

Ulf Gustafsson sa...

Lennart W,

Du likställer "konstiga kläder" med att kalla en afrikan "apa"? Ja, det gör du!?!

Patrik Lindenfors sa...

Och likställer att sparka mot påven i hans egenskap som påve med att sparka mot en påve på grund av hans mörka hudfärg?? Någonstans måste väl även du se skillnaderna här? Varför tror du det är ok att häckla Obama på grund av hans politik men inte på grund av hans svarta hud?

Nils sa...

"Får jag också påminna om den högst väsentliga skillnaden i att sparka uppåt - mot prästerskap och andra pompösa herrar som påstår sig veta sanningen om allt - och att sparka nedåt - mot förtryckta minoriteter."

Typisk självrättfärdigande vänsterhållning. Definieras man som "svag" har man per definition rätt i alla frågor.

Att utses till offer av de som har tolkningsföreträde (inte mindre pompösa herrar och damer än påven) är ett oerhört privilegium och kan inte övertrumfas.

Lennart Widlund sa...

Ulf: I stort sett rätt uppfattat.

Patrik: Häckla du Obama för hans politik om du vill, men helst inte för hans kläder eller hudfärg eller något annat helt irrelevant. Och nej, att "sparka uppåt" är inte en bra ursäkt för den sortens fasoner. Har du något i sak att anföra är det mycket bättre, som t.ex. varför Guantanamobasen fortfarande har fångar som suttit där i flera år utan rättegång, trots löften om att stänga stället. Bättre för din sak alltså (om du är Obamakritiker), vilket å andra sidan får mig att undra varför jag ö.h.t. skriver det här..

Äsch, fortsätt bara som vanligt med att göra er roliga över konstiga kläder och konstiga seder.

Lennart Widlund sa...

Angående sex förresten har ni väl inte missat Aftonbladets artikelserie baserat på en ny undersökning? Där de bl.a. kräver att socialminister Göran Hägglund ska göra något åt sexnöden i Sverige. Ja, då skriver faktiskt så. Och där denne enl. AB svarar med att han vill satsa på att uppvärdera lärarna..

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

"Definieras man som "svag" har man per definition rätt i alla frågor."

Detta handlar inte om en vänsterhållning. Vad som är rätt har inte med denna diskussion att göra.

Frågan är om det är okej att förminska någon med makt, genom att förlöjliga dem. (Och sedan vill Lennart W inte göra någon skillnad på att förlöjliga och kalla någon rasistiska tillmälen.)

Nils sa...

Ulf,

"Frågan är om det är okej att förminska någon med makt, genom att förlöjliga dem."

Haha, den är bra. Du råkar inte känna till nåt annat sammanhang där den sortens mobbning frikostigt utövas?

Ulf Gustafsson sa...

Nils,

Ja, det kan jag. Denna utfrågning börjar likna den spanska inkvisitionen.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se