18 maj 2013

Jesusmanifestationen - Alla får vara med! (utom homosexuella förstås)

Idag går den numera årliga Jesusmanifestationen av stapeln - dagen efter att en hbt-manifestation blivit våldsamt attackerad i Georgien. Ungefär 20 000 människor samlas för ett internt firande som de tycker vi andra ska bry oss om. Marcus Birro skrev i torsdagens Expressen så här om händelsen:
Det blir en demonstration som inte exkluderar någon. Om du tar dig till Stockholm på lördag kommer du inte mötas av någon ilska, skallen kommer ropa, men du kommer inte få höra ett enda ont ord. Det är inte en demonstration MOT något eller någon, utan en demonstration FÖR Jesus, för vad tron och frälsningen har betytt för människor i vårt land.
"En demonstration som inte exkluderar någon"? Verkligen? Förra året exkluderades de kristna hbt-organisationerna från manifestationen, något som orsakade en hel del ilska, fast tidningen Världen Idag jublade förstås över utestängningen: "Minkfarmare gör sig icke besvär på veganernas årsstämma, men å andra sidan har nog veganerna svårt att få ställa ut under minkfarmarnas evenemang." De exkluderade arrangerar istället ett alternativt seminarium idag 10:30 i körsalen i Sankt Jacobs kyrkas församlingshem i Stockholm.

Ingenting belyser det religiösa hyckleriet riktigt lika bra som hbt-frågor. Alla får vara med! ... om ni tror som oss. Annars förtjänar ni en plats i den eviga elden. För att Gud älskar er.

Fast det gäller förstås bara de som tror att texters innebörd har någon sorts koppling till vad som står i texten. För texttolkarna gäller andra regler - för dem kan Jesus vara precis vem du vill att han ska vara. Konsekvent nog har de hbt-troende bett om läsarnas egna Jesus-bilder under sloganen "Din bild behövs!" (Så här långt - det här inlägget skrevs i torsdags - har man fått in två korta texter, en bild på fem brinnande ljus och en bild på något som mest ser ut som en vingprydd silver-alien på en syltmacka.)

Det här sättet att modellera Jesus efter sina egna önskningar påminner mig om en scen ur Game of Thrones; scenen då Tyrion Lannister för första gången möter Shae, den prostituerade kvinna som han sen utvecklar ett förhållande med. Han tittar lite snett på henne och frågar "Who are you?" varpå hon svarar "Who would you like me to be?"

Vem vill du att Jesus ska vara? Är frågan ens relevant? Jag skulle vilja att han var en sorts superhjälte som stod på de svagas sida i deras stund av allra mest hjärtknipande nöd - och gjorde något åt situationen. (Det hade gått lika bra med Oden.) Men vad hjälper mina önskningar? Istället är Jesus en mytologiserad gestalt ur det förflutna, med chans att göra lika stor inverkan på våra liv som vem som helst ur sagornas värld.

Jag går hellre på Game of Thrones-manifestation - one of the Greatest Stories Ever Told (förutom bok fyra) - och lever efter Shaes devis: "Eat. Drink. Fuck. Love."

11 kommentarer:

Eric Wadenius sa...

Gillar att du ändrade "Live" till "Love", Patrik. Passar faktiskt bättre. "Live" är ju förutsatt i de övriga.

Svante sa...

De religiösa får väl hålla sina manifestationer och organisera sig som de vill. De får väl dela upp sig i såna som accepterar homosexuella och de som inte gör det, så länge man inte skadar, kränker eller begår olagligheter. Jag är inte kristen, så jag deltar inte i någon Jesusfestival i vilket fall, så det är inte öppet för alla ändå, och det är helt ok, det är så att säga ett internt firande. Man får väl tycka vad man vill (kristna och andra), om t.ex. homosexuella, färgade och kvinnor, men inte göra vad som helst. Oavsett vad de kristna tycker om homosexuella så anser jag att kristendomen har fel, även om det så klart är bättre om de inte kränker homosexuella än om de gör det. Problemet är väl att de religiösa har så stort inflytande även utanför sina organisationer och inkluderar människor som inte själva valt att ingå.

Det beror på sammanhanget, men ofta kan nog bästa sättet att bemöta dumheter vara att inte bry sig.

Ulf Gustafsson sa...

En jämförelse mellan två religiösa budskap, utfrån grova uppskattningar.

Jesusmanifestation i Kungsträdgården:
4 timmar och når ca. 5000 personer som inte deltar -> 1.200.000 personminuter

Böneutrop i Fittja moskén:
4 minuter under 52 veckor och når ca. 100 personer som inte deltar -> 26.000 personminuter

Ostronmannen sa...

1, Bra skrivet PL.
2. Ulf, förutom att de 100 har väldigt svårt att flytta sig. (antar att de bor i hus i närheten)

Jag tar hellre en smäll i magen en gång, än att få ett nålstick varje dag.

vad väljer du?
Vara på torget och lyssna, eller bo vid moskén?
Upprepning av saker är för djävliga...kineskisk vattentortyr.
Vi kan kalla detta för: religiös audiotortyr

Patrik Lindenfors sa...

Eric,
Jag läste faktiskt fel :-) Men säg det inte till någon, det blev ju som sagt faktiskt bättre så här.

Ulf Gustafsson sa...

Ostronmannen,

Du antar fel. Det är väldigt få som bor så nära moskén Fittja att de hör den. Det är däremot många fler som bor nära där Jesusmanifestationen genomförs. Sedan är en kinesisk vattentortyr verkninglös om upprepningarna sker med en veckas mellanrum. Din liknelse med tortyr är ganska läskig.

Ostronmannen sa...

Ulf, bara för infoboken. jag är väldigt för invandring som så.

Min poäng är att om det är tillåtet att föra ut budskap som stör ngn dagligen, så är det faktiskt ok att störa alla i hela landet lika mycket, eller hur?

Det har ju ingen betydelse om det är få eller många man stör. Stör det så stör det.
Den som tvingas lyssna på budskap mot sin vilja dagligen i sitt hus kan ju inte flytta på sig.

en högtalare som stör en person= ok.
så betyder att det är tillåtet att störa hela befolkning. visserligen då med väldigt många små högtalare.

Om ok för religion, så är det ok för mitt företag att sända ut sitt budskap...

Patrik N sa...

"Om ok för religion, så är det ok för mitt företag att sända ut sitt budskap…"

Naturligtvis. Trodde du att det låg till på något annat vis?

Om det är effektivt att göra det, dvs om du lockar till dig eller förargar potentiella kunder, är en annan sak. Och det dilemmat delar du med andra som sänder ut sitt budskap. Som tex religiösa eller politiska organisationer. Förmodligen kommer du själv tona ner ditt budskap innan du träffar på den lokala ordningsstadgans gräns eftersom sändningen av ditt budskap inte gynnar dig.

Ulf Gustafsson sa...

Ostronmannen,

Utgår ifrån att du inte vet hur det ligger till:
a) böneutropet sker en gång per vecka under några minuter.
b) motsvarande omfattning är tillåtet för företaget Hemglass. (Och detta sker över stora delar av landet, som om det vore en moské på varje gata. Enskilda personer har anmält glassbilen, men störningen har ansetts som ringa.)

Nu slipper du argumentera med felaktiga fakta framöver.

Ostronmannen sa...

Det tackar jag för. Faktakoll är alltid bra.

Och så är även var man drar gränsen.

Ostronmannen sa...

Hm... med gränsen menar jag alltså tidsgränsen och ingen annan gräns om ngn nu skulle få för sig det.

Fast mod...kan ju ta bort dessa två inlägg likaväl.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se