15 maj 2013

Tryggare kan ingen vara

Lisa Magnusson skriver om kungafamiljen som djur i en guldbur, men utgångspunkt från lilla prinsessan Estelle:
Prinsessan Estelle är bara drygt ett år gammal, men redan nu släpper hon en bönebok. Det är förstås fint att hon inte bara funnit sig tillrätta i sin tro, så liten hon är, utan att hennes gudsrelation dessutom är så mogen att hon känner sig redo att ta sig an andras andliga utveckling. Och det är verkligen tur att hon har valt just den kristna vägen. Svensk lag har nämligen slagit fast att kungafamiljen måste bekänna sig till ”den rena evangeliska läran”. Det står dessutom uttryckligen att de måste fördöma kätteri. Det är därför inte bara önskvärt att prinsessan Estelle manifesterar sin tro genom böneböcker, lagen uppmuntrar dessutom henne att smutskasta till exempel judar och muslimer, eller muhammedaner som lagtexten kallar dem. (Det vore intressant att se henne skriva en bok i den andan.)
Det skall börjas tidigt med missionen Böneboken innehåller bland annat bön på arabiska, vilket är bra om prinsessan skall använda den till mission bland de andra barnen på den kommunala förskolan.

3 kommentarer:

Björn Bäckström sa...

Grattis Ulf G! Inte mesigt! Men var inte monarkin tabu för Humanisterna? Passa dig, Sturmark kan moderera-agera!

Rätt inlägg naturligvis. Hur ska vi hjälpa burfåglarna?

Försäkra dem att troligen inte ens Herman Lindqvist anser att de sticker kniven i ryggen på den europeiska monarkin vid en abdikation? (Han inbjuds härmed att yttra sig!)

Låta dem behålla ett valfritt slott med bostadsbidrag efter vederbörlig prövning av ekonomin?

Gunnar Lindholm sa...

Min uppfattning är att det är ganska få Humanister som har något stöd för monarki. Monarki har ju ganska lite med demokrati att göra.

Det som jag finner mest stötande är att det finns en (vansinnig) lag som inte försvinner. Varför får den vara kvar?

Svante sa...

Vi hade inte längre statskyrka? Eller hur var det nu igen?

Svenska kyrkan verkar vara tillfreds med situationen iafall. Jag har inte hört om några präster (Annika Borg?) eller andra som protesterar mot barndop eller att man utnyttjar Estelle för sina syften.

Estelle har inte valt livsåskådning själv. Förra årets stora uppslutning kring Estelles dop var droppen som fick mig att gå med i Republikanska föreningen, varför ska höga politiker och andra legitimera sådant som anslutningen av små barn till religiösa samfund?

Om Estelle skulle vilja dissa kyrkan så måste det nog gå väldigt långt, alternativt att hon får ett mod och en viljestyrka utöver det vanliga. Det är ingen avundsvärd situation för henne och hennes närmaste släktingar att de av lagen föreskrivs vara med i svenska statskyrkan.

Vi Humanister ska inte hymla med att vi i praktiken har statskyrka i Sverige. Det har blivit ett mantra att säga att vi inte har statskyrka och att Sverige är ”Världens mest sekulariserade land”, men det verkar mest vara för att lugna oss som är religionskritiker och sekularister. Vi har inte kommit så långt som det påstås, finns ingen anledning att slå oss till ro. Detta att lagen föreskriver anslutning av de kungliga till statskyrkan är bara en av flera saker som är fel.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se