20 maj 2013

Världens snabbaste djur är - en dinosaurie

11 kommentarer:

Björn Bäckström sa...

Hur kom det sig att bara en enda sorts dinosaurie överlevde massdöden 65 miljoner år sedan? Vad hade (har) den som inte andra hade?

Patrik Lindenfors sa...

Det du, Björn, där har du en forskningsfråga att bita i!

Björn Bäckström sa...

Patrik L 2013-05-20 08:31

Min kusin föreslår att den skonades därför att den i likhet med änglarna kunde flyga! Jag avstår från egna spekulationer.

Anders Hesselbom sa...

Jag gissar på förmågan att anpassa sig i en föränderlig miljö. ;-)

(Sedvanliga ursäkter för tramsigt inlägg.)

Unknown sa...

Ekonomisk anpassning som börjar med att nativiteten är variabel och därför ger snabbt nya generationer vilket ger bättre underlag för naturligt urval.

Ex ger liten storlek och vingar bra förflyttning till liten energiåtgång, variabel livslängd ger större möjlighet att anpassa sig genom passande urval på varje ställe, fjädrarna ger isolering, personlighet, camouflage, fler ragg och dessutom bättre flyg och stridsförmåga samt möjlighet att bo i vatten, luft, is, land; kallt eller varmt, torrt eller fuktigt. Variabel matsmältning ger variabel menu att utnyttja. Listan kan nog göras längre.

Anonym sa...

Björn,

Enligt den fina bilden finns väl inget som antyder att endast en sort överlevde. Kanske till och med ingen sort. Som jag tolkar bilden har sparven utvecklats från en, med T-Rex, gemensam släkting som var en dino. Men när T-Rexen och de andra dinosarna dog ut hade kanske redan sparven utvecklats så mycket att den inte längre var en dino utan en fågel, så att säga.

Björn Bäckström sa...

Måns T 2013-05-20 14:04

Jag tror att inägget vill säga att fåglarna ÄR dinos. Och var. När de än blev de pippina vi ser idag.

Men märkligt är de att de överlevt en så våldsam miljöförstöring som det lär ha varit då det begav sig. Man använder ju Kanariefåglar, (f'låt dinos), i kolgruvor som gasdetektorer. När de dör tar man hissen till marken.

Fast jag inte skulle spekulera gör jag det med att tro att eftersom fågeldinos var och är varmblodiga överlevde de den stora kylan med den förmörkade solen. Nattskärrorna (!) överlevde och gav sedan upphovet till de andra fågelarterna. Lätt som en plätt att vara forskare! Men moderator; det du!

Anonym sa...

Björn,

Jo, jag förstår att man menar att fåglarna är dinosar. Jag bara menade att det kanske inte var så att ett par T-Rexar överlevde katastrofen och sedan utvecklades till fåglar. Snarare att fågeldinosarna redan utvecklats när katastrofen inträffade och att de var bättre lämpade att överleva än T-Rex, precis som ett antal däggisar uppenbarligen var. Jag tolkade din "en sorts dinosaurie" som en definition på en dino lik det man oftast menar med dino och inte en dino som redan utvecklats till en nästanfågel.

Björn Bäckström sa...

Måns T 2013-05-21 07:40

Patrik L borde ha tillrättalagt oss i stället för att spara sig för vetenskapen ;-)

Patrik Lindenfors sa...

E, va? Måns svarar ju alldeles utmärkt - då behöver väl inte jag klampa in?

Lennart Widlund sa...

En del dinosarier är riktigt smarta:

Crows are incredible (3 min filmklipp)

--
På tal om dinosarieförintelsen såg jag nyligen ett tv-program som gjorde gällande att de bränder osv som rasade på ytan gjorde att överlevarna måste ha kunnat göma sig under marken. Undrar hur fåglarna fixade det? Eller också kanske det inte var riktigt lika illa över hela planeten? En större del iaf, för vad jag förstår visar simuleringar att det blev rena störtregnet av återvändande glödheta fragment som tillfälligt hade skvätt ut i rymden från nedslagsplatsen.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se