15 aug. 2013

”Bluffprodukter skadar förtroendet för apoteken”

Idag är VoF på DN Debatt!
Ända in i modern tid var det farligare att gå till en läkare än att stanna hemma med sina sjukdomar. Den medicinska läran handlade mest om urgamla traditioner utan nämnvärd hänsyn till praktiska rön. Systematisk hypotesprövning av behandlingar började man inte med förrän långt in på 1800-talet.
Sedan dess har medicinen gjort en fantastisk framgångsresa och gjort vårt liv längre och lyckligare. Parallellt med detta har apoteken förvandlats från bodar fyllda med grodplåster mot syfilis till dagens högkvalificerade etablissemang. Linné påbörjade ett stort systematiskt arbete för att röja ut kvacksalveriet, och i dag är det nog få apotek som säljer benbitar från avrättade fångar eller torkat hundbajs mot feber.
[...]
Samtliga apotekskedjor säljer armband som påstås hjälpa mot åksjuka – genom akupressur. Detta trots att det måste vara uppenbart för kvalitetsansvariga på apoteken att belägg saknas. Ord som bondfångeri ligger nära till hands.
Akupressuren är idémässigt besläktad med den mer kända akupunkturen, fast man hoppar över nålarna. Eventuella positiva effekter kan tillskrivas placebo, alltså en förväntanseffekt. Vill man hävda att en behandling har en effekt duger det inte att hänvisa till placebo. Då skulle man lika gärna kunna sälja sega råttor mot huvudvärk.

Jag erkänner - jag använt sådana här armband på mina egna barn. Ljuger man bara tillräckligt trovärdigt är det utmärkt placebo.
En vanlig uppfattning är att då behöver det inte vara fel att i brist på bättre ge barnet en placebobehandling. Det svaret skulle alltså kunna ha en poäng om man medgav att det är placebo det handlar om.
Det finns dock ett par allvarliga invändningar. En är att apoteken faktiskt inte säger att det är placebo, eller för barn, utan hävdar effekt och även lurar föräldrarna. Nästa invändning är att om man nu ska ge placebo till barnet, varför är det något som apoteken ska göra? Armbandet är väsentligen ett svettband med en halv plastkula, för vilket man tar oblyga 150 kronor.
Samma placebojobb skulle kunna göras av en gummisnodd eller en sockertablett för några ören, och utan att apoteken skulle behöva blanda upp sitt sortiment med trams.
Faktum är att de svar kedjorna ger skulle kunna användas för att sälja i stort sett vad som helst mot vilken åkomma som helst, vilket knappast kan vara poängen med att ha apotek. Icke desto mindre har man också kunnat se zonterapi, en annan verkningslös behandlingsform, saluföras på apotek.
[...]
Är det då så farligt om apoteken säljer lite placebo?
Det är sant att ingen kommer att dö av placebo mot åksjuka. Men kärnfrågan är inte akupressur mot åksjuka, utan vilken relation apoteken har till kunderna. Ambitionen bör inte vara att sälja allt som går att sälja. Apoteket är ett ställe man vänder sig till för att få vederhäftiga råd och fungerande produkter. Det är ett under lång tid uppbyggt förtroende som man med denna typ av försäljning utnyttjar och på sikt raserar.
[...]
Det torkade hundbajsets tid är förbi. Det vore pinsamt om Konsumentverket skulle behöva rycka in för att apoteken brister i medicinskt omdöme.
Exakt. Är man personligen beredd att ljuga för barnen för att skapa frid i bilen så är det en sak. Det kan man förklara när de blir större och på köpet få igång en intressant diskussion om vita lögner och hjärnans betydelse för välmående. Apotek kan inte ljuga för sina kunder på ett liknande sätt, då tappar de helt allmänhetens förtroende.

4 kommentarer:

Lokatt sa...

Patrik Lindenfors
Va! Har du använt såna här armband på dina barn? Ursäkta men nu skrattar jag förvånat och lite oroligt.
En seriös fråga: Funkade det?

Lokatt sa...

Patrik L
En frälst arbetskamrat berättade en gång för mig om en gemensam bekant, en sjuksköterska som även hon är frälst, som med hjälp av förbön från församlingen samt sin egen innerliga tro botats (nästan) från sina medfödda problem med rörelseapparaten. Som bevis fanns en tidningsartikel som beskrev miraklet.
Som av en händelse nämnde min arbetskamrat att sköterskan vid denna tid även gått igenom ett antal korrigerande kirurgiska ingrepp och som uppföljning fått sjukgymnastik.
Apropå akupressurarmband som ev. "fungerar".
Om man samtidigt med armbandet ger åksjukepiller, uppmanar barnet att titta framåt och följa vägen med blicken och absolut inte titta ner i en serietidning, gör många korta pauser under resan samt upprepat upplyser: "nu bromsar jag", "nu kommer jag att gasa på för jag ska köra om" "nu blir det brant nerförsbacke med kurvor, titta på vägen" så kan även jag tro att armbandet "fungerar".

amedalie sa...

Om du ljuger för dina barn så bör du sluta med det.

Om du tror att alla former av placebobehandling innebär lögn så är det en grov anklagelse mot oss som gillar att använda sig av placebo.

Patrik Lindenfors sa...

Nej, alla former av placebo innebär inte lögn. Men jag skulle aldrig fått mina barn att ha på sig muppiga armband om jag inte samtidigt försäkrat dem om att de fungerade. Vilket det enbart gör om de tror att de gör det. Vilket de enbart gör om jag försäkrat att de gör det. Men vi har redan gått förbi det där stadiet. Placebo funkar fint och vi hade en bra diskussion.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se