16 aug. 2013

"Blunda inte för den könsapartheid som sprids i förorter"

Också Bahareh Mohammadi Andersson har replikerat Stefan Jonsson på DN Kulturdebatt - Blunda inte för den könsapartheid som sprids i förorter. Artikeln avslutas:
Jag rekommenderar Stefan Jonsson att återigen ta del av det tal som Fadime Sahindal höll i riksdagen den 20 november 2001. Där får han sin efterlysta "definition" på hederskulturen, den kultur i vars namn en dotter som inte är oskuld på bröllopsnatten kan dödas utan straff. "Än i dag överlämnas det blodfläckade lakanet till brudens svärmor så att hon kan visa sin omgivning att de har fått en ärbar och ren kvinna", sade Fadime. Hennes ord gäller självfallet inte bara kurder och inte heller alla kurder. Det är också kurder som har varit modigast i bekämpandet av hederskulturen. 
Tolv år efter mordet på Fadime sitter vi kvar i hedersvåldsdebatters djupa träsk. Medan hederskulturer fortsätter breda ut sig i förorterna letar de intellektuella efter "definitioner". Det är tjugo år för sent och det är dags att demokratianpassa den hedersetik som är källan till så mycket elände: hot, våld och mord på ungdomar, oändliga, giftiga debatter och ja, delvis också framgångar för de invandrarfientliga.

1 kommentar:

Unknown sa...

Bra uttryck! Hederskultur och hedersetik låter alldeles för trevligt. Apartheid var ju faktiskt inget annat än boernas traditionella kultur...

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se