6 aug. 2013

Dagens Seglora är igång igen, allt är som vanligt (dvs. alla går rasisternas ärenden - utom Seglora)

Semestern är slut för flera av oss. Ett av många tecken på detta är att Dagens Seglora går igång igen och skickar rasistanklagelser mot regering och hela Sverige. Alla som inte ser att hedersförtryck är likadant över hela världen går rasisternas ärenden. Mattias Irving:
Vårt samhälle beskriver konsekvent hedersvåld som någonting med sina rötter i fjärran, en exotisk fripassagerare som smugit sig ombord på skeppet till Sverige och nu grasserar fritt i den orörda svenska floran. Men hedersrelaterat våld är ett globalt fenomen. Det vanligaste motivet för mord på kvinnor i Sverige är att kvinnan ville skiljas. Idén om att äga kvinnors sexualitet är välbefäst även här.
Jag vet inte vilken värld Irving lever i, men nej, det är inte likadant när bröder mördar systrar med familjens godkännande som när en man dödar sin fru i svartsjuka.  Men jag tror ärligt talat kulturrelativismens lockrop inte är lika tilltalande längre som de en gång var. Att blunda och låtsas som ingenting är så uppenbart fel väg att gå. Polisen ser det, integrationsministern ser det, ledarskribenterna ser det - och de drabbade slutar inte berätta om det. Gott så.

9 kommentarer:

Kristian Grönqvist sa...

Gott så Patrik...

För en tre år sedan hävdade jag samma sak, men jämfördes i stort sett med nazister var jag än framträdde. Lagom börjar infinna sig hos de intelligenta eller rimligt, som det heter i Finland.
Relativism är aldrig en bra egenskap och bara för fegisar.
Moraliskt överskott är ungefär lika illa som moraliskt underskott.
Det skulle vara på sin plats för de med falsettövertonerna att stiga ned från politiken och låta de sansade ta över. Det är ändå de, vi är mest betjänta av att ha där.

Sammalunda med de grövsta övertramparna bland våra alldeles för överskattade journalister. Att redogöra för verkligheten brukar räcka ganska långt. Se bara på Hufvudstadsbladet.

Att Mattias, som den riktigt överprofilerade relativisten kommer att få svårt med balansgången, när relativismen är ur modet, är helt säkert, det är liksom mer tillfredställande att ha rätt varannan gång, än att alltid ha fel

Patrik Lindenfors sa...

Kristian,
Jag står milsvidder ifrån de åsikter du brukar uttrycka. Bara för att vi råkar dela en åsikt i ett specifikt fall betyder det inte att vi plötsligen ingår i någon sorts fluffig åsiktsgemenskap.

Kristian Grönqvist sa...

Du borde veta bättre än att jag skulle vara en företrädare av fluffig gemenskap, Patrik...:-)

Vad jag lite syrligt menar att jag för åsikter om vissa samhällsföreteelser för tre år sen fick springa gatlopp mellan alla "Do Goodisar" även på denna bloggen.
Dock viss om att läget så småningom skulle normaliseras, när pengarna tog slut och Sveriges så vana position i Norden som ledande plötsligt förvandlades till något helt annat.

"Dumma ledare får dåliga medborgare".

Att jag då med tillfredsställelse noterar att även blinda hönor hittar korn, har ingenting med "bonding" att göra. Jag är precis lika sakligt elak som förr. Men jag tycker inte sämre om Dig än andra människor för det.

Lokatt sa...

Förstår inte poängen med att som Mattias I sätta likhetstecken mellan vanligt kvinnovåld och hedersvåld.

När hela familjen går ihop om att döda en familjemedlem, när mamman ringer pappan för att han snabbt ska hinna hem och mörda Fadime i trappan, när bröder och farbröder med moderns goda minne torterar ihjäl dotterns friare från "fel" grupp genom att hälla kokande olja i hans mun (den unge afghanen som jag glömt namnet på, Abbas..?)efter att först ha lurat hem det unga paret med löfte om försoning, när man hävdar att mördandet är ofrånkomligt på grund av släktens krav, då är handlingen starkt väsensskild från när den svartsjuke maken slår ihjäl sin före detta fru.
Det måste väl ändå Mattias I ha fattat för länge sen.Varför hävdar han något annat? Någon sorts motiv måste han ju ha, jag fattar bara inte vilket.

Lennart W sa...

Kristian och Patrik:
Som allom bekant är det nog faktiskt så att Anders Borgs Sverige står väldigt ekonomiskt starkt jämfört med de flesta länder. Vilket nog iofs även Göran Persson har en del i. "Den som är satt i skuld är icke fri." (Å andra sidan har iofs bolånen nått oroväckande höga nivåer.)

I sakfrågan (bloggpostens) kan man då iofs undra om Humanistbloggen anser att man ska blunda för svartsjukemord eftersom det finns hedersvåld? Det är en något dum fråga, men kanske iaf inte mycket dummare än det omvända, speciellt inte om det nu faktiskt är så att det är fler kvinnomord som har det förra motivet.

Annars var det också en viktig årsdag igår: den 6 Aug 1945 sprängdes en atombomb i Hiroshima. Och i övermorgon är det årsdagen sedan Nagasakibomben. Är detta en sak som Humanisterna skulle kunna uppmärksamma, trots något oklara samband med religion. och ett trist samband med briljant vetenskap? Krig och fred och kärnvapennedrustning kan ju ändå tyckas ha med humanism att göra. Russell var ju t.ex. med och startade Pugwash.

Nils sa...

”någon sorts fluffig åsiktsgemenskap”

Är inte det en mycket träffande beskrivning på Humanisterna?

Mattias sa...

Vet inte vilken värld Lindenfors lever i, men att utveckla och nyansera en fastlåst problematik kan aldrig vara detsamma som att "blunda" för den. Oavsett hur många som upprepar denna tomma fras.

tuttarolf sa...

Mattias,

Vad menar du med "att utveckla och nyansera en fastlåst problematik"? Är det inte bra om vi förstår precis varför kvinnor misshandlas, förföljs, övervakas, förnedras eller rentav mördas? Vad vinner vi på att tassa runt på tå och blanda bort korten av rädsla för att verka fördomsfulla?

Mäns våld mot kvinnor har starka traditioner även bland svenska män. Naturligtvis skall vi fortsätta analysera det. Ingen säger väl något annat? Vi måste gå till botten med allt våld mot kvinnor och förstå de mekanismer som ligger bakom. Beror det på alkohol, narkotika, arbetslöshet, svartsjuka eller psykisk sjukdom? Våldsamma filmer, TV-serier eller spel? Är det mer vanligt på landet? Finns lokala variationer och i så fall varför? Hur kan vi ändra på det?

Det kanske visar sig att det är vanligare bland ateister än bland troende. Vad tror du Mattias? Eller att kvinnor är särskilt utsatta inom Seglora. Bör vi inte då ta reda på varför?

Hederskulturen är bara ett av de fenomen som förklarar våld mot kvinnor (och ibland män). Den är inte mindre sann för det. Att den råkar vara vanligare i vissa kulturer med sitt ursprung ifrån specifika regioner är ett faktum. Inom andra kulturer och vidskepelser misshandlar man flickor och kvinnor för att de utövar magi eller tros vara besatta. Vi har nyligen haft flera rättsfall bland flyktingar här hemma. Här bör förklaringen vara uppenbar för alla.

Det finns många orsaker till varför män utnyttjar sina muskler för att förstöra kvinnors liv. Vi hjälper ingen genom att undvika eller relativisera obehagliga sanningar. Utan insikt har vi inga verktyg att stoppa kvinnovåldet. Hederskulturen må utgöra endast en liten del av det våld som drabbar kvinnor i Sverige, men det betyder inte att vi kan blunda för den. Glöm aldrig Fadime och Pela...

tuttarolf sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se