23 aug. 2013

Egyptens motsvarighet till Hijab-uppropet imorgon: "We Will Wear Dresses"

Enligt Daily News Egypt manas nu till en kampanj mot sexuella trakasserier. Imorgon, den 24:e augusti, uppmanas kvinnor att bära kjol eller klänning för att ta tillbaka rätten att välja sin egen klädsel.
“The aim behind the campaign is urging girls to feel free to wear what they want; it’s their basic right,” said Michael Nazeehs, one of the campaign founders. The slogan of the campaign stems from the fact that many women feel restricted in their attire due to prevalent sexual harassment on the street. “We want them to say, ‘we are not afraid; we will wear what we want,’” Nazeehs said.
Notera att *alla* som uttalar sig i tidningsartikeln är män. Vi får hoppas att kampanjen är mer genomtänkt än så. Jag hoppas för övrigt att några av de som gav Hijab-uppropet sitt stöd även stöttar denna kampanj.

Eller det kanske är för farligt? Situationen i Egypten är inte särskilt stabil.

Hos nyhetssidan Albawaba, om Mellanöstern, kan ni läsa en Jemenitisk kvinnas funderingar kring det där med att bli intältad - om hur hon som lite plötsligen inte fick leka med sina pojkkamrater längre och hur männens blickar trots den skylande klädseln följde efter henne.
And so the days went by…
I am in a Western country... women are walking around me…one is wearing pants... the other is wearing a short skirt…another wears shorts…men and women are walking side by side… it is strange... no one is staring… why don’t I see the looks of men I saw in my country? Those looks that made a woman feel naked… those looks that I hated… the ones that made me hate being on this earth, and hate being born a woman… those looks that deny me my humanity…why don’t I see those looks here? All the women are dressed up… why don’t I see those looks even though all the women are attractive here? I saw one women run and laugh… I remembered that I wasn’t allowed to run once I hit puberty… I remembered my aunt’s window… I remembered I was an object of temptation that must be covered… I remembered that a man in my country wears white, while I am covered in black… I asked myself, why don’t men wear black? Why don’t men cover their faces? And I couldn’t find the answer…
Någon som fått känna på tvång om korrekt klädsel på allvar är Nahla Mahmoud, brittisk ex-muslim av sudanesisk härkomst, som efter att ha protesterat mot brittiska sharia-domstolar på Channel 4 fått ta emot en del väldigt obehagliga dödshot, både för egen räkning och mot sin familj i Sudan. Hennes mamma har fått ta emot flera hot och hennes bror har blivit attackerad. Så här kan det låta:

“I will not forgive anyone who wants to start a battle against Islam and the beliefs of the people…”, “Be aware of this ‘fitna’ and I know who is behind it and I will never have any mercy on her here…”, “I will have no tolerance for anyone here who talks about freedom of belief or freedom of thought or any of the other clichés…”
Egypten, Jemen, Sudan, men även här i Sverige förekommer tvång om klädsel. Borde inte svenska feminister stötta även dessa medmänniskor med ett anti-hijab-upprop? Eller är det månne inte politiskt opportunt? Det svåra är att hålla fokus på huvudfrågan: alla människor har rätt att klä sig som de vill, alla människor bör få stöd i detta.

13 kommentarer:

Fredrik Idevall sa...

Stötta min facebook-kampanj "Jag väljer själv"

Mattias sa...

"Borde inte svenska feminister"... Istället för att komma med pekpinnar kan väl Humanisterna dra igång en kampanj själva. Så lovar jag som representant för "svenska feminister" att inte komma och uppmana Humanisterna att de borde ha fler kampanjer för att kvinnor ska slippa det sociala tvånget att raka benen.

Mer om slöja sammanfattas annars bra av denna svenska feminist: http://www.pkfemhenisterna.se/2013/08/hijab-och-hariga-armhalor/

Ulf Gustafsson sa...

Jag utgår ifrån att Patrik L:s (retoriska?) fråga är riktad till honom själv.

Patrik Lindenfors sa...

Det var den faktiskt inte, utan till de som deltog i Hijabuppropet (mitt bildbyte på FB räknas inte riktigt). Mea culpa. Jag tycker Mattias förslag är förträffligt, att helt enkelt göra som Fredrik här ovanför, argumentera för att alla får klä sig som de vill. Men att klä sig utan Hijab funkar inte riktigt, för då försvinner aktionen. Man kanske skulle kunna tänka sig någon slags opinionsbildning istället, med hjälp av bloggar och debattartiklar. Vad tror du om det, Ulf?

Ostronmannen sa...

Pendel svänger och jag ser fram emot detta.

Patrik Lindenfors sa...

Åhå! Även Seglora stöttar klänningsaktionen. Vi kanske är på samma sida i alla fall? Välkommet.

Kristian Grönqvist sa...

Jag blir också positivt överraskad.

Nils sa...

Det är nog det enda som kan åstadkomma verklig förändring, att de själva i muslimska länder befriar sig från tvånget.

Det skulle vi slippa dessa lättköpta sympatiaktioner som bara är till för att vi hur goda vi är.

Lokatt sa...

Apropå den jemenitiska kvinnans tankar om de obligatoriska manliga blickarna i hennes hemland, blickar som klär av.
I ett radioprogram ringde nyligen en man med muslimsk bakgrund in och förklarade skillnaden mellan män och kvinnor. Män har en Mycket stark drift sa han, den går inte att hejda om den satts i brand. Kvinnor är annorlunda. Mäns starka sexualdrift gör att kvinnor med nödvändighet måste skyla sig, annars faller de offer för männens obändiga lust. Så är det bara, sa han.
Jag har sedan länge funderat över detta, över dessa mäns tydligen ostoppbara, våldsamt eruptiva kåthet.
Jag har en idé:
Unga västerländska män onanerar, det är ingen hemlighet. Tonårskillar kan under perioder bli så upptagna av verksamheten att de knappt hinner göra läxorna, har jag hört från säker källa. Onanin fungerar som en säkerhetsventil för en drift som är mycket stark.
Är det så att Koranen förbjuder onani? Är det någon som vet? Det skulle kunna ge en viss förklaring,(men naturligtvis ingen ursäkt), en delförklaring till att en aldrig slocknad eld faktiskt brinner i de här männen, en brasa som de inte får lov att släcka förrän de gift sig.
För länge sedan umgicks jag med en familj där mannen är muslim, jag vet att han t ex har låtit omskära sina svenska söner. En gång sa han att det är mycket viktigt, ja nödvändigt att sonen som då närmat sig tjugo "gifter sig så snart som möjligt". Faderns besvärade agerande gjorde att jag inte vågade fråga vidare, det kändes som om skam och synd fanns inblandat i samtalet. Varför var det så bråttom att få sonen gift? Vi hade söner i samma ålder, jag betraktade min nittonåring som alldeles på tok för ung för att binda sig.
Jag har funderat på det här ibland. Jag tror att onani för i alla fall vissa muslimskt troende kan föra dem direkt in i helveteselden. Repliker i dokumentärer och halvdokumentärer om t ex självmordsbombare har jag tolkat som att jag kanske är på rätt spår.
Jag har lyckats komma igenom halva Koranen, och har nu tagit en mycket lång paus. Men i första halvan stod i alla fall ingenting alls om onani.
Jag har slängt ut den här onanihypotesen som en fråga ibland, men aldrig fått svar från någon.
Kanske vet ingen. Kanske är ämnet för pinsamt.
Någon som vill svara?

Svante sa...

Situationen i Egypten är fördj-g! Islamister, militärkupp, våld, kyrkobränningar och sextrakasserier.

Just det där med sextrakasserier av kvinnor verkar ha varit vanligt förekommande de senaste åren (även långt innan Mubaraks fall). Vad jag förstått så drabbas även kvinnor med muslimsk klädsel i stor utsträckning.

Hoppas av hela mitt hjärta på framgångar för de som kämpar i Egypten för kvinnors rätt att klä sig utan alla slags slöjor och att slippa sextrakasserier.

Ulf Gustafsson sa...

Patrik L,

Även låta bli att raka benen fungerar dåligt som solidaritetshandling för mig.

Ja, man kan tänka sig någon form av opinionsbildning.

StaffanG sa...

Förbudet mot spilld säd finns i samtliga Abrahamitiska religioner, inte minst inom katolska kyrkan.

Tanken att män inte kan kontrollera sin drift borde leda till att dessa inte kan gå ut, om de lever i ett modernt västerländskt samhälle, eftersom majoriteten kvinnor går med utslaget hår och särskilt sommartid visar mycket naken hud. Att en minoritet bland muslimska kvinnor täcker sig borde i det sammanhanget knappast spela någon roll.

Om man nu ändå de facto rör sig i samhället och klarar av att behärska sig och kvinnor inte generellt blir offer för deras obändiga lust, så kanske problemet är kraftigt överdrivet? Möjligen får detta en och annan att omvärdera tolknigen att man nödvändigt måste täcka sig som kvinna. Det borde vara den givna slutsatsen. Män är inte så primitiva som antaget, de äger en fungerande impulskontroll.

Unknown sa...

Lokatt, jo jag har funderat mycket på det där med onanin. Det verkar vara en blind fläck i de här sammahangen.
Givetvis restriktioner och svavelosande hot kring onani.
Men blott det faktum att killar omskärs borde styra in dem mot att ha ett mycket större behov av kvinnor för att få utlopp för sex.
Det är erkänt svårare att onanera utan förhud och ollonet har dessutom blivit okänsligare.

Och såklart kraven på tidiga giftemål uppstår när man inte heller får ha sex före äktenskapet.
Dessa restriktioer kring sexualitet har orsakat omätbar skada på så många sätt.
/Chris

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se