13 aug. 2013

Ett träd i Kalifornien gråter "Guds tårar" (som visar sig vara insektsbajs)Helt orelaterat till detta rapporterar DN och Aftonbladet idag om en studie som sammanfattar resultaten från 63 tidigare studier och på så vis visar att troende är mindre intelligenta än icke-troende. I genomsnitt.

8 kommentarer:

Lokatt sa...

Det som är extra pinsamt är att det är tanter som går på sånt här. Jämt får man skämmas.

Lennart W sa...

PZ Myers sågar metastudien om relationen mellan intelligens och religion. Kanske intressant?

Y’all can stop patting yourselves on the back now

Faktiskt mycket bra där (men jag håller inte med om allt - surprise..), t.ex. passningen till Mensa, men kanske bäst ändå är det här:

"And, I must add, even if the correlation does hold up in studies that aren’t from racist jerks, it’s no consolation for you: your intelligence is a property of the individual, and being a member of statistically slightly superior group doesn’t confer any special abilities on you, other than the ability to hide behind Richard Feynman and pretend his brilliance somehow rubbed off on you. It didn’t, sorry."

Limpan sa...

Lennart
Att Myers har det som kärna i sin text och att du framhåller det som "mycket bra där" säger mer om er två (jag ber om ursäkt, naturligtvis också Myers alla dyrkande, okritiska kommentatorer) än om någon enskild ateist.
Även om han kan ha rätt i vissa delar så är det mesta i texten skräp. Exempelvis, jo, man kan mäta intelligens. Det ska till och med finnas en klubb där de med riktigt bra provresultat kan bli medlemmar. Om man däremot själv tycker att intelligens är något mycket mer än så, något odefinierbart, så får man naturligtvis tycka det. Men det har inte med saken att göra.
Varför ska det alltid vara så jäkla känsligt att prata om intelligens? Nej, alla är inte begåvade på sitt eget sätt.
Oj, ämnet engagerade mig tydligen mer än jag trodde.

Kristian Grönqvist sa...

Lennart skulle troligen tycka något annat om en svensk hävdade att jultomten finns... under Storsjön.
Brist på intelligens kan uttrycka sig på många sätt...
Och att en del ser PZ Myers som sanningsvittne, säger en del om dem.
Men i USA är han definitivt nödvändig...

Lennart W sa...

Limpan, klubben du försöker komma på namnet heter just Mensa, för de som har minst 130 i IQ, vilket jag faktiskt tror att jag har själv. (138 enligt ett gratistest på nätet, men man kan iofs undra vad felmarginalen är, OM det ens säger något vettigt öht annat än att man är bra på IQ-test.) Har ju ändå doktorerat i teoretisk fysik. Men att betala för att göra ett test för att få komma med i en förening är ändå enligt min mening redan det ett bevis på att man nog ändå inte riktigt har så bra koll. Om något är det nog faktiskt större chans att "smittas" av Feynmans briljans just när man studerar fysik på hög nivå.

Limpan sa...

Lennart
Du är fan en av de roligaste kommentatorerna. Och då menar jag inte på ett taskigt sätt. Eller jo, lite. Jag VET att det är Mensa. Över 130 med standardavvikelse 15 ska det vara.
Det är en ganska vanlig åsikt att de som är med i M måste vara dumma i huvudet på ett eller annat sätt. Då har man nog inte förstått kriterierna för medlemskap. Jag tror personligen (hur skulle man annars tro?) att det är en fullt normal mänsklig egenskap att vilja särskilja sig och vara bättre på något. Sen är det som sagt känsligt med intelligens och politiskt inkorrekt.
Vi delar Feynman-beundran.

Kristian
Jag vet tråden har kanske glidit lite. Men. Vad är din (förhoppningsvis inte mainstream-) åsikt i iq-frågan generellt och metastudien specifikt?

Kristian Grönqvist sa...

Jag läste Eysencks bok redan på 60-taqlet och kunde med ledning av den knappa fram tester på 160 med standardavvikelse, efter att legat under 130 innan.

Nu är jag inte helt negativ, men med ledning av att testerna är gjorda för västmänniskor med ordinär skola, så slår det helt fel med tex människor ur en annan kontext.

Att empiri påverkar resultatet har jag bevis för själv.

Som gallring till specifika tex analytiska arbetsuppgifter tror jag däremot att de fungerar bra.
Personligen skulle jag aldrig anställt någon enbart på IQ-meriter.

Kristian Grönqvist sa...

Förlåt, metastudien...

Den har jag inte synpunkter på, men folk som köper irrelevanta historier har ett kraftig behov av att tro på irrelevanta historier.
Om det är direkt kopplat till hjärnans analytiska förmåga är Du förmodligen en lika god tippare som jag.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se