1 aug. 2013

Föräldrars rättigheter trumfar barnens

Synd.
Skam.
Förtappelse.
Kammarrätten i Sundsvall kör över Skolverket och ger tre laestadianska flickor i Norrbotten rätt att slippa skolans dansundervisning. Annika Borg skriver läsvärt om detta på bloggen Kristen opinion under titeln Fina flickor dansar inte.
När man läser domen från Kammarrätten i Sundsvall, där man avgjort att en flicka ska undantas från undervisning i dans, som ingår i ämnet idrott, pga föräldrarnas religiösa - kristna - övertygelse, slås man av att det just är föräldrarnas rätt som är i fokus. Föräldrarnas rätt är utgångspunkten, inte alls flickan och hennes rätt till utveckling. Den juridiska expert som konsulterats hänvisar t ex inte till barnkonventionen. Vi har tidigare haft krav från en ultraortodox judisk familj angående hemundervisning för döttrarna (något som först beviljades av Kammarrätten i Göteborg, men den domen upphävdes av högre instans) och flickor från muslimska familjer som t ex "sluppit" skolresor med övernattning. Alla dessa exempel handlar om inskränkningar i flickors liv.
Läs även nyhetsrapporteringen i till exempel DN.

7 kommentarer:

Lokatt sa...

Detta är skandal.

Ulf Gustafsson sa...

Jag håller inte riktigt med Borgs analys. Renläriga Laestadianer vill väl att varken pojkar eller flickor skall dansa. Sedan kan vi inte ta bort föräldrars möjlighet att påverka vad som skall ingå i sina barns utbildning fullständigt. Detta kanske kan accepteras.

Skrev ett inlägg om detta tidigare:
http://humanistbloggen.blogspot.se/2013/07/samvetsfrihet-for-alla.html

Limpan sa...

Detta är skandal.

En idé för att spara skattepengar och, varför inte, verksamhetseffektivisera vore om Sundsvalls kammarrätt pratade med sina Göteborgskollegor. Nu får vi hoppas att högre instans tillrättavisar även de förra. Annika Borg slår huvudet på spiken: "Föräldrarnas rätt är utgångspunkten, inte alls flickan och hennes rätt till utveckling"
Ulf, jag tycker att du har fel. Skollagen, läroplanen och läraren bestämmer vad som ingår i undervisningen.

Lokatt sa...

Jag skrev till DN:s ledarsida i protest - jag har bland annat undervisat i Dans i skolan. Orkar inte skriva en gång till här. Men jag tycker det är rent förbannat hemskt att DN:s högsta höns håller med Kammarrättsfarbröderna. Jag gissar att för Pajalagubbsen är "dans" detsamma som att gnida onämnbara svettiga kroppsdelar och tänka "snuskiga tankar". Ack.

Lokatt sa...

Ok, Det var inte Pajalagubbs som dömde utan Sundsvallsdito.
Det spelar ingen roll, de är samma inskränkta andas barn.

Ulf Gustafsson sa...

Limpan,

Det kanske är så att läroplanen är onödigt inflexibel och skulle kunna revideras till det bättre. Tills dess, skall den så klart tolkas rättvist och religiösa samveten skall inte särbehandlas.

Limpan sa...

Ulf
Ja, jag menar naturligtvis inte att läroplanen inte kan förbättras (tex ersätta religionsundervisningen med något helt annat som diskuterats i en senare tråd) men jag reagerar när undantag på helt felaktiga grunder görs och godkänns när det sedan prövas..
De religiösa föräldrarna får ju givetvis försöka påverka bäst de vill, precis som vilken ateist som helst men de ska inte särbehandlas.
Ja, vi är nog helt överens i sakfrågan.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se