16 aug. 2013

Friidrottsstjärnor

Emma Green Tregaro och Moa Hjelmer målade sina naglar i regnbågens färger inför höjdhoppskvalet vid VM i Moskva. Oavsett vilka idrottsresultat de presterar är de riktiga stjärnor.


Även 800-meterslöparen Nick Symmonds är en stjärna. Han dedikerade sin silvermedalj till sina homosexuella vänner hemma i USA.
Whether you're gay, straight, black, white, we all deserve the same rights. If there's anything I can do to champion the cause and further it, I will, shy of getting arrested.

20 kommentarer:

tuttarolf sa...

Det må kännas onaturligt för mig, men det som känns naturligt för mig känns onaturligt för dig. Det finns i alla länder, i alla kulturer, hos alla folkgrupper, även hos djuren.

Aldrig någonsin har någon homosexuell skadat, hotat eller förnedrat mig. Vad skall jag vara arg eller rädd för? Kärlek är hatets motsats, kärleken är blind men harmlös.

Homosexualitet är naturligt. Punkt. Tänk att det kan vara så svårt att förstå.

John P sa...

I anslutning till detta så bör det också nämnas att Abeba Aregawi, som vann 1500m, inte ger sitt stöd till Green Tregaro m.fl. då hennes tro, som hon tolkar den, inte tillåter sådana förhållanden:

- Personligen, eftersom min tro inte tillåter det, stöder jag inte det..//.. Som jag förstår tillåter inte min tro att män är med män och kvinnor med kvinnor.

Aregawi stöder inte protest

tuttarolf sa...

John P,

Ja, fast jag har svårt att uppröras över Aregawis uttalande. Det känns snarare som om hon ställdes mot väggen i en fråga hon inte förstår.

Har man blivit itutad religiös moral sedan barnsben ändrar man inte ståndpunkt över en natt.

Unknown sa...

Här måste jag hålla med tuttarolf. Vi får inte vara för snabba att döma

John P sa...

tuttarolf,

Nej, jag kan inte heller påstå att jag blir speciellt upprörd över detta, mer ett sorgligt konstaterande av de diametralt motsatta synsätten i samma landslag.

Visst, om det handlar om om-tolkningar av tolken kanske man skall vara försiktig med vad hon anser och inte. Men rent spontant tror jag att hon förstod frågan baserat på det svar som gavs. Kanske (förhoppningsvis) får hon tillfälle att ytterligare förtydliga vad hon menade.

Anonym sa...

Det handlar om att man i Ryssland inte vill att barn skall informeras om HBT.
B A R N. Inget annat. Det kan väl vara rimligt? Dessutom har det stort stöd i landet.

Om homosexualitet är naturligt eller ej kan man tvista om, Jag tycker inte det eftersom den övervägande majoriteten är hetero.
Det är så det naturliga.

Ulf Gustafsson sa...

Nej K R, det är absolut inte rimligt.

För vissa barn är normalt att vara HBT-personer och de behöver förebilder och information för att kunna leva och utvecklas med den könsidentitet som passar dem.

Nils sa...

tuttarolf,


"Ja, fast jag har svårt att uppröras över Aregawis uttalande. Det känns snarare som om hon ställdes mot väggen i en fråga hon inte förstår."

Jag håller med dig, men misstänker möjligen av lite olika skäl. Vad är det du tror att hon inte förstår? Är hon rätt och slätt dum och inte förstår det här med homosexualitet-heterosexualitet? Eller snarare att hon inte inser konsekvenserna av att uttrycka en avvikande övertygelse?

Jag är övertygad att om hon inte vunnit; om hon inte varit från Etiopien och inte genom sin charmigt dåliga svenska framstått så sårbar, hade hon varit totalrökt.

Expressenjournalisten Ludvig Holmberg uttrycker sin totala vånda och frustration – inte bara över sin hjältinnas fall – utan lika mycket av att han inte kan släppa loss hela rasismarsenalen.

Han är verkligen illa däran, mår fysisk illa bara av att sitta 20 meter från henne:

"Sen, sent i går kväll, kom orden som fick en att tappa andan fullständigt.
Abeba Aregawi ställde sig bakom Isinbajeva. På riktigt.
[– – –]
I samma sekund dog det mesta av glädjen.
Med tunga steg klev jag ut från presskonferensen, tog ett glas vatten och försökte andas djupt.
Det hjälpte inte.
[– – –]
Abeba sitter tjugo meter ifrån mig just nu.
Jag inser att vi är väldigt olika. Det känns som att hon är från en annan värld - på många sätt."

http://www.expressen.se/sport/friidrott/holmberg-aregawi-fick-marken-att-skaka/

tuttarolf sa...

Nils,

Du misstänker i onödan. Jag har läst mycket om det och reflekterat ur alla möjliga vinklar. Kanske bör vi döma henne hårdare? Å andra sidan kan jag inte hennes livshistoria. I många afrikanska länder blåser det en iskall kristet konservativ vind. Afrikaner blir itutade de mest groteska historier, som att t.ex homosexuella äter avföring eller att de kastar den på oskyldiga församlingsmedlemmar eller rentav på präster. Biskopar påstår att homosexualitet är "oafrikanskt" och att den vite mannens orena kultur sprider sig osv. De muslimska ledarna är, som bekant, inte mycket bättre.

Jag tror att det finns ett önsketänkande och en naivitet här hemma om många av våra nya medborgare. Vi vill gärna tro att de delar våra värderingar. En del gör det säkert, särskilt de med utbildning och intellektuell bakgrund, men de flesta tar med sig sina värderingar ifrån hemlandet och det tar många år innan deras deras tankesätt närmar sig vårt. Vi hade haft samma problem om vi flydde till en kultur väsensskild från vår egen.

Lättare då att bli sur på Isinbayeva..., men hon gjorde ju en pudel.

Per Dannefjord sa...

Aregawi kanske inte förstår, men då kanske vi ska ursäkta alla andra homofoba uttalanden av samma skäl?

Lennart W sa...

K R:

"När jag frågar Vitalij Milonov [parlamentsledamot, lagens upphovsman och initiativtagare] varför han inte försöker skydda barn och ungdomar genom att motverka självmord inom den här gruppen istället ser han frågande på mig.
-En människa som upplever sig vara homosexuell är en människa som? ja, milt uttryckt har psykiska defekter. Det är en människa som förstår att hon är född onormal. Det är naturligt att en sådan person, som vet att hon aldrig kommer föra sin art vidare lider och vill ta sitt liv."

Omtanke om barn??

Läs mer på SVT: Rysk anti-homolag upprör och oroar

Kristian Grönqvist sa...

Lustigt. "Hon är från en annan värld"
Trodde han verkligen att Abeba Aregavi var från Sverige med svenska värderingar fast hon bara hade svensk tävlingslicens. Hur dumma får folk egentligen bli..?
Alla de som kommer till Sverige idag är från en annan värld. Har inte polletten trillat ner än?
Sen kan man tycka bu eller bä, men det är ett ofrånkomligt faktum. Lika bra att Holmberg börjar förstå. Åk till Egypten Ludwig med en gång och lär Dig förstå... Alla journalister blir inte antropologer
efter en femminuterskurs.

Kristian Grönqvist sa...

Ibland får man en demonstration av den svenska mentalitetens barnsliga förhållande till omvärlden. Alla som flyttar till Sverige får naturligtvis de svenska världsbästa värderingarna med en gång. När det uppenbaras att så inte är fallet tappar man hakan och koncepterna totalt och sitter och funderar på hur det kunde bli så här.... Alla vill ju bli svenskar...så är det väl...? Eller vill de verkligen inte bli det? Hur kan det bara vara möjligt? Vi som vet bäst och är bäst...
Beska droppar...det där med verklighetsuppfattningen.

Kristian Grönqvist sa...

Ibland tror jag att Lennart också tror att den svenska moralen och etiken är den objektiva och att alla människor omedelbart blev bättre människor om de också omfattade hans moral. Men jag kan ha fel.
Men han låter som om det är hans moral som är rättesnöret i världen.

Tyvärr är världen inte riktigt så enkelt funtad.

Lennart W sa...

Kristian, det du ger uttryck för både här och och i andra trådar - det är det som kallas för moralisk relativism. Det är du som är den moraliska relativisten nummer 1 här. Vilket du väl iofs får vara om du vill, men det vore klädsamt om du då slutade att använda "relativist" som skällsord mot andra. Du vet, man kan inte både äta kakan och ha den kvar.

Kristian Grönqvist sa...

Lennart du har nog blandat ihop saker. När man är relativist accepterar/rekommenderar man sådana förhållanden, när man är realist vet man att det är så, men har inte synpunkter på hur det BORDE vara. Man kan kritisera händelseförlopp som är orsakade av kulturkrockar samt mångkulturella experiment utan att tappa ansiktet, vilket aldrig relativister kan. Jag vet att skillnaden är svårbegriplig, men med den situation som råder i dagens Sverige, så är den dock helt väsentlig.

Kristian Grönqvist sa...

För att uttrycka det enklare:

Ideologer (tex relativister)är dogmatiskt knutna till en fix ide och använder alla grepp i världen för att försvara ideologin

Realister vet redan hur världen fungerar och behöver aldrig försvara några ståndpunkter alls.
Folk som inte vill begripa är inte realisternas problem, det är folks eget problem.
Det realisterna inte vet något om har de heller inga synpunkter om.

Egentligen är det alltså mycket enkelt.

För att åter referera till Roger Silfvers uttalande:

I det enkla finns ett djup, som är mycket enkelt

Nils sa...

tuttarolf,


jag tycker inte att vi ska döma Aregawi hårdare; inte som Christer Lindarw twittrade:

"Att representera Sverige och framföra unkna religiösa värderingar betackar jag mig för. Håll käften och spring!!"

Jag tycker inte att man ska halshugga varken Aregawi eller Isinbajeva för deras åsikter. Som du skriver har man naturligtvis skäl att var mer sur i ryskan.

"Halshuggandet" leder till det vi ser i dag, polarisering, tysthet eller vanligare – vilket redan Strindberg skrev om men som idag är den dominerande kommunikationsformen: den offentliga lögnen.

Människor håller tyst om sina verkliga åsikter och lär sig snabbt vad de ska säga offentligt eller i enkäter. Aregawi har naturligtvis inte hunnit anpassa sig.

Då tror jag mer på rådet från en som levde i en delvis annan tid. Jag har börjat läsa på om zigenare, förlåt romer, och startade med Carl-Herman Tillhagens "Zigenarna i Sverige" från början av 1960-talet. Han var en av de som började arbetet med att förbättra romernas situation.

"Vi blir med rätta upprörda över att tio egnahemsägare runt en nybyggd zigenarbostad skriver till länsstyrelsen och fordrar att zigenarna ska förflyttas. Men skall vi genast låta vår vrede få utlopp i stora tidningsartiklar, som naglar dessa tio vid skampålen? Enligt min uppfattning nej.

[– – –]

Min erfarenhet är att det är en bättre taktik att söka upp dylika nejsägare till zigenarbosättningen och i all vänlighet höra på deras synpunkter och sedan ge dem saklig upplysning. Då vinner man dem ofta för saken, och av de arga grannarna med de bestämda åsikterna blir det som regel människor som skäms över sin överilning och som gärna vill gottgöra sina övertramp.
I motsatt fall, om de alltså bara utpekas som baksträvare och ignoranter, låser de ofta sin ståndpunkt och letar efter alla tänkbara och otänkbara argument för att stötta upp sina positioner.

[– – –]

Dumhet, rasfanatism, intolerans och fördomar utrotas icke med förbannelser, hat och hårda ord, inte ens med lagstiftningsåtgärder."

Kristian Grönqvist sa...

Tyvärr visar Christer Lindarv att skitstövlar förekommer överallt. Även bland homosexuella språkrör.

BlackLabel sa...

Gay Marriage: What happens when your sexuality clashes with your cultural, religious or political beliefs?!

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se