8 aug. 2013

Glad Eid al-Fitr!

Idag är det stor fest i den muslimska världen. Äntligen får man äta på dagtid efter ... att inte ha fått ära på dagtid, under Ramadan. Idag är det Eid (fast det är Tors dag). Eid mubarak!


Här i Filippinerna har man ett lite speciellt förhållande till Eid. Från Wikipedia:
In the Philippines, Eid al-Fitr, known to the Christian majority and other non-Muslims as "Wakás ng Ramadán" ("End of Ramadan") or incorrectly as "Ramadan", has been recognised by the Philippine Government as a regular holiday by virtue of Republic Act No. 9177 and it is also according to Presidential Proclamation No. 1083, signed into law on 13 November 2002 – the only Christian country worldwide to have done so. This law was enacted in deference to the Filipino Muslim community and to promote peace and harmony among major religions in the Philippines. The first national commemoration of Eid al-Fitr was on 6 December 2002, marked by prayers and celebrations by the Muslim community. Some of the Filipino Muslims are attending grand congregation like Manila Golden Mosque and Qurino Grandstand every Eid.
Allmän helgdag är rimligt för en så här stor högtid, även i ett land som Sverige. Om till och med ett så überkatolskt land som Filippinerna kan se det rimliga i att ha en muslimsk högtid, varför skulle inte vi kunna göra detsamma? (Fast vi har förstås ledigt imorgon...)

45 kommentarer:

Lokatt sa...

Nej det tycker jag inte.
Vi har redan knäppa högtider så det räcker, baserade på fantasifulla dogmer om odödliga personer som fötts i stall under en vandrande stjärna, samma persons lidande, död och återupplivande tvingade biografer att hålla stängt och människor sittande sysslolösa med händerna i knäet, här i Sverige var det fram till relativt nyligen en hädelse att skratta på en viss fredag..
Inte flera religiösa högtider tack, nu är det 2013!

Ramadan ska naturligtvis den som vill fira, med åtföljande avslutningsfest. Jag tycker annars att det är ett märkligt sätt att "visa medkänsla med de fattiga" att svälta och törsta sig intill avsvimning dagtid under en månad, tillsammans med matfrossande nattetid under samma månad.
Jag vill helst slippa bli körd av den taxichaufför eller opererad av den kirurg som inte ätit på hela dagen.

Lokatt sa...

Patrik L
Jag trodde nästan att du skojade, men jag ögnade även igenom det du skrivit på Newsmill, så du menar väl allvar antar jag.
Jag blir lite skrämd!
Humanisterna, ska alltså verka för att införa en ny religiös helg? Jag trodde humanisterna skulle verka Mot alla former av vidskepelse.
Och varför skulle Sverige härma "ett yberkatolskt" lands dumheter?
Jag tar mig för pannan.

Lennart W sa...

Filippinerna är kanske världens mest katolska land, men det har också sedan länge en infödd muslimsk befolkning på ffa den sydliga stora ön Mindanao, där man också har haft väpnade konflikter i decennier. (Kan nog t.o.m. vara så att islam har en längre historia än kristendom på öriket.) Att ge muslimerna iaf en officiell helgdag är ett erkännande som nog kan bidra till fred.

Fredsskapande åtgärder är inte dumheter. Själv skulle jag nog gärna delta i själva festandet med muslimer. Att umgås under trevliga former är väldigt bra, iaf om man jämför med alternativet ökande misstänksamhet och konflikter.

(Lokatt: Filippinerna är btw ett av de länder där jag har varit på ett flertal katolska mässor, och aldrig någonsin sett något som påminner om vad du "vet" från TV.)

Annan Maskin sa...

Varför är det en så dålig ide? Det har väl påpekats många gånger att Humanisterna inte är emot religion, utan FÖR en religionsneutral stat och lika rättigheter för alla. En stat som erbjuder helgdagar vid en massa kristna högtider och några sekulära men inga muslimska (eller andra religioner) är verkligen inte neutral. Stryk trettondagsjoxet, annandag påsk, kristi flygare och pingst och byt mot midsommarafton, Eid, Jom Kippur, och internationella dagen för mänskliga rättigheter istället. Tex.

(Nu har jag äntligen efter 3 år kommer på lösenordet till mitt Google-konto så nu är jag tillbaka på forumet!)

Svante sa...

Kommentar till bloggposten och Patrik L:s Newsmill-artikel.

Tack PL för intressant redogörelse över situationen på Filippinerna. Jag önskar grattis till alla som vill fira Eid. Samtidigt önskar jag att det lämnas stort utrymme till de som lever i en muslimsk miljö att fira eller inte fira Eid och Ramadan, ska man följa reglerna strikt så blir det rätt tufft. Man ska ha rätt att inte fira och även rätt att lämna islam om man så vill. Men än en gång grattis till de som vill fira Eid.

Lite udda kanske att Eid uppmärksammas just på Humanistbloggen. Det är i så fall intressantare med Alla hjärtans dag och Nationaldagen, vilket iofs inte säger så mycket. Gärna lite fest, men att profeten Muhammed kom med Koranen är kanske inte just det jag själv som Humanist vill fira. Men det är kul för de som vill fira Eid, och jag vet att många nog gör det mer av kulturella skäl än av religiösa.

Det är mindre konstigt att ett überkatolskt land har muslimska helgdagar än att Sverige har det. Filippinerna är mer religiöst än Sverige, det är nog mera det som är anledningen, stark religiositet går hand i hand även fast det är olika religioner. Sen är det på södra Filippinerna en ganska aktiv muslimsk gerilla, det kanske spelar in också. Hur som helst ingen anledning att vi ska förhålla oss till islam på samma sätt som Filippinerna.

Det går bra att fira Ramadan och Eid i Sverige. Det uppmärksammas också en hel del och märks i matförsäljningen. Det brukar stå i rätt många almanackor. Att något står i en almanacka är inte samma sak som att det är (eller bör vara) helgdag eller ens officiell flaggdag.

PL skriver i Newsmill-artikeln att kyrka och stat skildes åt 2000, men det är ju inte sant.

Jag är betydligt mer inne på att alla vuxna ska få en pott med röda dagar att förfoga över själv (PL var lite inne på det i sin Newsmill-artikel). Tanken är att alla har lika många röda dagar (som är något helt annat än semester). Dessa röda dagar får man placera ut när man vill, givetvis i samförstånd med arbetsgivaren. Annars så kan jag tolerera att man har det ungefär som nu, jag tänker ju inte på kristendomen under påsk och kristi flygare, påsken ser jag lite som en vårhelg och annars har man bara lite välkommen ledighet. Lite småändringar kan man ju göra, som när pingsten ersattes av den 6/6.

Jag tror att det skulle bli ganska trångt om alla kulturer och livsåskådningar skulle ”rättvist” få sina röda dagar i Sverige. Muslimer i Sverige har också semesterdagar, de kan ta ut dem i samband med Eid m.m. om de tycker att det är värt det. Ifall jag levde i ett land där tiden kring jul, Nyår och Midsommar var helt vanliga arbetsdagar och att nästan ingen firade dessa dagar, då skulle jag tycka att det vore rimligt om jag fick ta ut en del av min semester för att kunna fira dessa svenska högtider lite mer.

Lokatt sa...

Lennart
Skriv inte sådär är du snäll, att jag "vet" saker från teve. Jag uppfattar insinuationen, den är provocerande!Gör en ansträngning och leta rätt på programmet jag talat om i stället så jag slipper "veta" att du bara önskar vara insinuant.
- Vad predikas egentligen där på alla de där tusentals mässorna som du gått på - att man ska vara småelak mot folk, och ge dem tjuvnyp? Och jag som trodde att ni fromma som vet att ni har Herrans skydd och välsignelse etc skulle vara befriade från småsinthet. Ack så fel man kan ha.
För övrigt tycker jag precis som jag skrev ovan.

Lokatt sa...

Kermit-ThSt
Nej jag tycker inte dina förslag är bra.Precis som vi har kvar Torsdag, Odengatan, Valhallavägen kan vi gott ha kvar Kristi flygare med flera liknande helgdagar, såsom varande antikviteter, historia, minnen från förr.
Men inga nya religiösa helger tack.
- Jo möjligen kan jag tänka mig en Trolltrummans Dag, för att återupprätta samernas gamla tro som så skamligt och grymt tvingades ifrån dem av vidskepliga och maktfullkomliga kristna svartrockar för flera hundra år sedan.
"Trolltrummans Dag" , ja!
Ingen tror väl längre på trummans övernaturliga kraft, men bara som en symbol, ett minne.

Patrik Lindenfors sa...

Välkommen tillbaka! (Men du har väl haft händerna fulla med annat ändå...?)

Nils sa...

Fantastiskt bra skrivet Svante.

Det enda jag inte håller med dig om är potten av röda dagar.

Jag såg historieätarna härom kvällen när de firade en jul under beredskapstiden. En som deltog, vet inte vem det är, fick frågan varför han tyckte om julen. Han svarade att alltid tyckt om julen, även de gånger han firat den ensam för då värmdes han av känslan och tanken att alla andra firade julen samtidigt. Han upplevde på det sättet en sorts gemenskap trots att han var ensam.

Kittet som hållet samman den här nationen blir allt sprödare och det tror jag är en farlig utveckling. Att sprida ut helgdagarna individuellt skulle vara ett ödesdigert steg.

Lokatt sa...

Patrik Lindenfors
Eftersom du inte adresserar din välkomsthälsning så tar jag åt mig, ja, tack ska du ha då...
Allvarligt talat, ibland känns det som ett litet gäng som känner varandra väl ruvar bakom bloggen. Inga tjejer är med såklart. Rätta mig om jag har fel

Annan Maskin sa...

Lokatt: att byta en religiös helgdag mot en annan religiös helgdag innebär inte riktigt att nya religiösa helgdagar införs - antalet religiösa helgdagar är konstant (eller med mitt förslag två mindre), det handlar bara om avskaffa en religions monopol på helgdagar. Du argumenterar i inlägg två att Humanisterna ska "verka mot alla former av vidskepelse" - det gör man väl genom att verka för avskaffandet av religiösa helgdagar isf? Sen i inlägg sju argumenterar du att kristna högtider ska vara kvar av tradition/historia... Tradition är inget argument. Tradition kräver argument. Traditionsmässigt har män inte haft några rättigheter till sina barn efter en skilsmässa. Är det ett argument för bevarandet av mödrarnas monopol på barnen kan man undra?

Unknown sa...

Lokatt, du är outstanding, klart bäst på denna blogg. (OBS absolut ingen ironi). Håller med dig i stort sett i allt!
Dina bländande kommentarer till Lennart och Patrik på denna sida står obesvarade, en talande tystnad.

Svante sa...

Lokatt 8/8 kl 22.19;

Vi har ju redan samernas nationaldag, den 6/2, man skulle ju kunna pusha för den. Finns även andra åtgärder, som samiska ortnamnsvarianter på vägskyltar m.m..

Svante sa...

Patrik L 9/8 kl 01.54;

I ett webforum så kan man inrama citat i sina inlägg mycket enkelt. I kommentartråd på en blogg som denna, så är det bra om man skriver vem man vill adressera inlägget till. Både bloggen och webforumet är bra, fyller lite olika funktioner, för er här som är medlemmar så vill jag uppmuntra er att kika in lite och skriva på webforumet också.

Svante sa...

Nils 9/8 kl 10.07;

Tack för respons och kritik.

Angående att ha fasta eller flytande pott röda dagar så har jag hört ditt argument även från flera andra. Det kan ligga en poäng i det även om jag mer lutar åt att ha flytande dagar i individuella potter. Sen tror jag att även om vi fullt ut skulle ha flytande röda dagar med en pott åt alla, så skulle nog de flesta fira jul och en allmän julstämning skulle infinna sig. Man får ju äta kräftor när som helst på året, men de flesta gör det ändå nu i augusti.

Pyrrhus sa...

Finner det märkligt att Patrik Lindenfors arbetar för ett sekularistiskt förbund, men ser gärna ett införande av en ny religiös helgdag. Finns massvis med potentiella helgdagar med sekulära, humanistiska och vetenskapsvänliga förtecken vi skulle kunna införa, som Darwins födelsedag eller Nobeldagen. Men nej, Lindenfors tycker vi ska hylla en tidigmedeltida rövarhövding istället.

Varför just en muslimsk helgdag? Varför inte t ex en katolsk helgdag?

Lennart W sa...

Jan Magnusson, nu har jag läst alla dina kommentarer hittills på den här bloggen. ALLA handlar på ett eller annat sätt om muslimer och att du inte gillar böneutrop och liknande. I en ifrågasätter du ditt medlemsskap i Humanisterna. I en verkar du ganska nöjd med att SD är 3:e största parti.

TACK för att du inte gillar mig, då kan ju inte allt jag säger vara så dumt ändå.

Lokatt sa...

ThSt
Jag tycker inte att man behöver ta bort gamla religiösa högtider eftersom jag och många med mig inte längre ser dem som egentligen religiösa. De är trevligt med ledigheter helt enkelt, det skulle nog utlösa ramaskrin om någon fick för sig att ta bort dem. Julen är ju sedan länge mest en helg för julklappar, släktträff, julskinka och Kalle Anka (just jag kan lätt tänka mig att avstå från precis alltihop det där, men jag är nog ganska ensam om den inställningen).

Jag använde inte uttrycket "tradition" faktiskt, när jag argumenterade för att de gamla helgerna skulle få vara kvar, jag skrev att man kunde se dem som antikviteter, historia, som minnen från förr, likt Odengatan etc. Det kanske verkar petigt att hänga upp sig på ordens nyanser, men jag tycker inte att man ska behöva vara uppbunden av en "tradition", för mig innebär ordet någonting nästan tvingande, medan "minnen från förr" är något näst intill på skoj, på lek.
Nu när jag ändå är igång minns jag att det faktiskt finns en religiös högtid som jag tycker är urfånig och som gärna kunde bytas ut för mig, det är Luciafirandet. Jag har hackat på lucian tidigare här på bloggen, nu gör jag det igen: Ingen vet riktigt varifrån detta märkliga svenska hyllande av ett katolskt "helgon" kommer, en jungfru som enligt sägnen både stuckit ut sina ögon för Jesu skull och dömts till prostitution av pilska herrar, på Sicilien trehundra år efter att frälsaren skulle ha korsfästs.
- Vad gör hon här? Är vi katoliker? Tror vi på mirakel och helgon?
Nej för bort den heliga damen i nattlinne och ersätt henne med hedniska eldar och mjöd med pepparkakor i vintermörkret!

Lokatt sa...

Svante
Så pinsamt, jag kände inte till samernas nationaldag.
Det var när jag mer eller mindre av en slump läste en skrift som beskrev hur pastorerna si och så gick till väga för att tvinga bort de vidskepliga samerna från deras hedniska dyrkande av förfäder och naturen som jag blev upprörd. Nåjdernas trummor beslagtogs och brändes och samerna fick lära sig den hårda vägen att begripa att nu gällde istället tro på folk som kunde gå på vatten, oskulder som födde barn och döda som återuppstod i stället för deras ogudaktiga fantasier.
Trilskande samer hotades till livet, och enligt en (obekräftad) uppgift ska en same också ha avrättats.
I Australien har man officiellt bett ursprungsbefolkningen om ursäkt för hur de blivit behandlade. Säkert har aboriginerna behandlats etter värre än samerna. Men ingen skulle väl idag hos oss komma på tanken att be samerna om ursäkt för att de tvingats konfirmeras och vigas av en bedragare i svart rock. Gemene man och förmodligen samerna själva tycker väl att det är helt normalt, det har gått ett antal hundra år sedan de fick lov att tro som de ursprungligen ville.

Lokatt sa...

Jan Magnusson
Tusen tack!

Lokatt sa...

Nils
Jag såg också Historieätarna (vilken trevlig programserie!)
Just det där med kittet som håller samman, att man kan känna att just nu firar de andra också helg har jag upplevt en ensam skön och underbart trevlig jul. Den upplevelsen är viktig.

Patrik Lindenfors sa...

Ni får ursäkta mina något förvirrade inlägg i den här tråden, men jag har haft access-problem (inte ens kunnat moderera!). Nu är det som vanligt igen.

Mitt välkommen tillbaka var ägnat till ThSt som jag inte sett på ett tag. (Hon är för övrigt tjej, vad det nu har med något att göra.)

Annan Maskin sa...

Lokatt: är det ett argument för religiösa helgdagars bevarande att du inte ser dem som religiösa? Om du enbart har kristi flygare för att vara ledig så kan du ju lika gärna ha eid för att bara vara ledig. Kan du bortse från religionen i det ena så kan du väl bortse från religionen i det andra?

Som jag ser det finns tre alternativa ståndpunkter:

1) Ta bort religiösa helgdagar
2) Låt religiösa helgdagar finnas, men utan monopol för en viss religion
3) Låt religiösa helgdagar finnas, men bara för en specifik religion

Det första representerar för mig en väldigt hård ateism som inte är ett dugg bättre än religiös fundamentalism. Alt 2 representerar humanism, man är inte emot religion och för en neutral stat och lika rättigheter. Alt 3 är den religiösa motsvarigheten till alt 1.

Lokatt sa...

Patrik L
Aha!
Och du har inte kunnat moderera, det måste vara Guds finger! ;-)
Att ThSt är tjej gläder mig verkligen. Att kriga ensam mot och med idel grabbar känns..annorlunda, lite tomt, eller nej jag vet inte hur jag ska uttrycka mig. Jag vet bara att när det äntligen träder in en kvinnlig komiker på standup-scenen i teve så börjar skratta, mer och annorlunda än tidigare.
Jag nästan saknar Görel till och med.. Görel, var är du?

Unknown sa...

Lennart W,
du har tydligen läst mina kommentarer på samma sätt som en viss potentat, och förmodligen du själv, läser bibeln. Flera av dina påståenden är antingen felaktiga eller helt gripna ur luften.
Avstår därför från vidare diskussion.

Nils sa...

Svante,

"Man får ju äta kräftor när som helst på året, men de flesta gör det ändå nu i augusti."

Det tycker jag talat emot förslaget. Om de allra, allra flesta är nöjda med helgerna som de ligger, varför ändra?

Lokatt sa...

Nu har jag det!
Vi byter fåniga Lucia från det fjärran soliga landet till Trolltrummans Natt! Vi eldar brasor i snön, dricker glögg sittande på renfällar och låter oss förföras och skrämmas bort mot mystiska väsen som gömmer sig någonstans därute i mörkret, medan vi lyssnar på nåjdens hesa jojkande och dova trummande på trolltrumman..
Vad sägs?
Nu är jag lite ute på hal is, men nog är det så att samerna var först på plan här i norden? Medan italienarna, de kom ju inte hit i någon större mängd förrän på 1950-talet. Sicilianare vet heller inte mycket om is och snöyra och becksvart vintermörker. Men det vet samerna! Och vi andra.
Alltå: Ut med lucian och in med trolltrumman! :-)

Nej, jag vet att det inte går, jag har läst min Bourdieu.

Svante sa...

Lokatt;

Om Lucia;

Vad jag förstått så är det inte helt entydigt så att det enbart är frågan om det sicilianska helgonet Lucia som ska ligga bakom den svenska Lucia-traditionen. Det ska tydligen vara lite blandat ursprung.

Svante sa...

Nils 10/8 kl 12.23;

Det är sant som du säger att de flesta är nöjda med helgerna. Men det kan ju också tala för att det inte vore så dramatiskt att ge alla en pott röda dagar att fördela fritt, det skulle bli både valfrihet och nog ändå inte så stora snabba drastiska förändringar.

Jag tycker antingen att vi ska ha det ungefär som nu med helgdagarna, eller detta med en lika stor pott till alla, eller möjligen ett mellanting mellan dessa. Det sämsta vore att försöka pressa in flera röda dagar för att göra det så ”rättvist” som möjligt, det kommer att bli svårt att få det rättvist och antalet röda dagar skulle bli mycket stort. Att ha det ungefär som nu kan vara okej, Lokatt m.fl. ser det mest som skönt med en extra ledig dag då och då, jag kan förstå det synsättet.

Ostronmannen sa...

Lokatt... google lite på Lucia och du ska finna att det är en gammal fin tradition från Sverige...om gårdsanden Lusse och kossor med brinnande halm i hornen... ;)

Lokatt sa...

Ostronmannen
Jag gillar i alla fall inte damen. Jag tror att hon uppfanns av pilska farbröder som såg en legitim möjlighet att få skåda unga flickor i bara nattsärken.

När jag någon gång nämnt min inställning till Luciafirandet för folk har jag mötts av stor häpnad och starkt motstånd. Deras små gullepluttar som har övat på sångerna om pepparkaksgubbar och allting, är jag inte riktigt klok, vad är det för fel på mig? Denna fina gamla svenska tradition!
Det som är bra är att ingen hittills sagt ett ljud om "vi måste ju hedra stackars helgonet, utstuckna ögon för Jesu skull och allt". Man har nog ingen aning om varför lucian finns, man tänker bara på att barna måste få vara med i en stämningsfull teaterföreställning, perfekt för Instagram dessutom.
Så det är ju fint menar jag: Inte en skymt av religiositet!

Nu har jag googlat på samer, det är en sorglig historia. Men att de fanns här redan för mycket mycket länge sedan anses klart. Sen kom vi och kallade dem smutsiga och fula vidskepliga vildar, knappt ens människor. "Tvångskristnadet av samerna började inte förrän på sjuttonhundratalet" förklarar Wikipedia, utan någon kommentar som antyder att detta kanske inte var särskilt snyggt gjort. Fy fan.

Lokatt sa...

Svante
En poäng med att de röda dagarna ligger på vissa någorlunda fasta ställen i almanackan är att man kan träffa släkt och vänner, alla på en gång om man önskar. Och det borde bli rörigt för skolan med vissa barns jullovsledighet i februari och andras i mars.

Sportlovsveckan ligger redan nu fördelat över tre veckor, med start i Skåne vecka 8. Det är både bra och dåligt, det finns plats i skidliften och på hotellet, men när mitt skånska barnbarn då kommer till mig i Stockholm kan vi bara längtansfullt bläddra i den tjocka broschyr som beskriver allt jättekul som kommer att ske nästa vecka här, under Stockholms sportlovsvecka 9, då när han rest hem.

Svante sa...

Lokatt 11/8 kl 11.12;

Jag har tänkt på det där med skolan. En idé skulle ju kunna vara att detta med röda dagar i individuella potter skulle gälla för vuxna. Medan skolåret skulle vara lika över hela landet.

Annan Maskin sa...

Lucia är ju ingen helgdag så var hon kommer in i en diskussion om helgdagar är mig obegripligt. Inte heller kan jag förstå argumentet att "en poäng med att de röda dagarna ligger på vissa någorlunda fasta ställen i almanackan är att man kan träffa släkt och vänner, alla på en gång om man önskar". Om alla hade en pott med röda dagar att förbruka efter eget tycke så kan Lokatt med familj/släkt ta ut sina dagar samtidigt och träffas, ordna släktträff kan man väl klara utan att staten organiserar den åt en? Om någon medlem väljer att inte ta ut en röd dag när alla andra gör det, nej då kan man ju inte träffa den släktingen. Men å andra sidan så prioriterar ju släktingen inte att träffas heller.

Sen finns det andra argument mot "pottlösningen", främst samhällsekonomiska men ur religionsneutralitetssynpunkt är det en interessant lösning.

Lars sa...

Nils
Du skrev: "Kittet som hållet samman den här nationen blir allt sprödare och det tror jag är en farlig utveckling." den här typen av melodramatiska uttalanden ser man då och då. Vad är det som är så farligt? Vad är det som är så speciellt med den här "nationen" som är så heligt och så känsligt?

Nyfiken.

Nils sa...

Lars,

läste om någon forskning som sade att ju mer utvecklat ett samhälle blir ju mer individualistiskt blir det. Och så ser det ut i dag, i ett extremindividualistiskt samhälle köper man sig sin frihet, sitt oberoende. Man är sitt eget universum.

Ett övertydligt exempel på detta är den senaste reklamen för nya Volvo V70. Den unga högavlönade barnfamiljen som har allt, lastar sin nya Volvo full och lämnar 10-20 miljonersvillan och åker till 10-miljonerssommarstugan vid havet.

Här finns inte en skymt av den ökande segregationen. Den nyrika medelklassen sätter inte sin fot i Husby och har råd att bosätta sig i ”gated communities” om det behövs. Jag utgår att det är från den här horisonten du ställer dig frågande till varför det skulle behövas något som håller ihop ett samhälle.

Ska man tro författaren Lars Trädgårdh, som tillsammans med Henrik Berggren skrivit boken Är svensken människa?, har den sociala tilliten varit ett unikt svenskt kapital. Den gjorde att vi klarade oss så bra vid krisen 2008. Mångkultur och segregation tär på tilliten. Ska man tro många ekonomer så är den svenska ekonomin, trots Borgs försäkringar, inte på något sätt immun mot krisen vi ser i övriga Europa. Skulle krisen slå till även här, det är då betydelsen av ett ”kitt” kommer att märkas.

Lokatt sa...

ThSt
Jag uppfattade att ditt inlägg angående främst Lucia och mina släktingar i första hand var ställt till mig - snälla glöm inte att adressera kommentarer (detta gäller inte bara dig!) så att man inte missar dem. Det går ju inte att läsa precis allt här på bloggen, men ser man sitt alias (eller namn)i inledningsrutan så läser man, i alla fall gör jag det.

Beträffande Lucia så är det ju själva firandet jag vill åt, det har ingen betydelse för mig att Lucia inte är en röd dag. Diskussionen gällde väl från början röda dagar, alltså helger, och ska Ramadans festavslutning bli en röd dag?
Men som så ofta gled diskussionen vidare, jag bidrog med den i mitt tycke knäppa lucian. Det är inte förbjudet att avvika något från ämnet här, tror jag i alla fall.
Onödigt att bli lite grinig för att jag angrep Lucia. Du behöver inte vara ett dugg orolig, hon kommer att vara kvar hos oss och spöka till Domedags otta!

Ostronmannen sa...

Lokatt. Det intressanta med Lucia och gårdsanden Lusse är, om den info jag har stämmer, så visar den hur "vackert" den kristna tog över denna tradition.

Den borde diskuteras i skolan. Sen kan man ju jämföra den med hur misslyckat de försökte med Johannes döparesdag. Mohahhaha. Vilket fiasko. Inte en djävul firar den dagen av hans anledning.

Kristian Grönqvist sa...

Lares och a.

Kitt är något som majoriteten av svenskarna inte känner till. Om det är bra eller dåligt går inte att säga.
Som kommen från vårt östra grannland kan jag iaf säga så mycket att bristen på en riktig nationaldag är kännetecknande för just Sverige, medan det inte är kännetecknande för Finland eller Norge. Kanske beroende på att anledningar till en svensk nationaldag inte finns... Liksom anledningar till en svensk nationell sammanhållning. Vi gillar ju olika. Sharia och svensk lag parallellt. Månggifte och engifte parallellt (C). Arbeta och inte arbeta. Få betyg vare sig man kan eller inte kan. Köpa betyg i privatskolor. Ganska få arbetar för nationens väl, de flesta tänker på sig själv. Inte ens industrierna jobbar för nationens väl.
Bra eller dåligt...? Fan vet.
Men tydligen framtidens melodi. Stå på dig....Annars gör någon annan garanterat det...
Undra på att vi som vuxit upp med en helt annan kontext blir konfysa.

Lokatt sa...

Kristian Grönqvist
Du menar kittet som håller samman? Där har du nog rätt beträffande oss svenskar. Men hur viktigt kittet är förstår man t ex när man lyssnar på avhoppade Jehovas vittnens upplevelse av att kastas ut i tomma rymden när all kontakt med de tidigare levnadskamraterna klipps av. Man måste tillhöra någon sorts grupp antingen man vill eller ej, annars tror jag man blir tokig.

Att vi inte förstår oss på nationaldagen beror på att vi inte varit anfallna, bombade, ockuperade, som t ex de andra nordiska länderna (utom Island då).
Därför har vi ingen riktigt rejäl sammanhållning - så tror jag.

Det här med fina betyg som delas ut hur som helst känner jag till, det är pinsamt och plågsamt.
Men när jag läste på komvux med urstark ambition (jag hade högtflygande planer med betygen)och bad min lärare att ge mig möjlighet att göra om ett prov om hon inte var helt nöjd - jag ville ha MVG och inget annat - sa hon att det skulle jag inte få i alla fall "eftersom du redan har så många höga betyg". Jag blev helt paff, det handlade tydligen inte om vad jag kunde, utan om att passa in i nån sorts statistik.
Senare träffade jag en del pappskallar (förlåt, moderatorn, men det var så) som hade fantastiska, höga komvuxbetyg.
Då fattade jag att betyg betyder praktiskt taget ingenting.

Lennart W sa...

Var i Helsingfors under Finlands senaste nationaldag. Blev inte direkt imponerad. Hela stan var stendöd. Själva grejen verkade vara att sitta hemma vid teven och se på festen på slottet - i presidentpalatset menar jag - där fint uppklädda och kända människor stod i kö för att skaka hand med presidenten och hans unga vackra fru. Sen blev det kaffe och tårta, och sen trängdes folk på dansgolvet. Tänk Nobelfesten, fast mycket sämre. Dagen efter var tabloiderna fulla med bilderna på presidenten och unga frun som dansade vals. 6 juni i Sverige är verkligen inget att skämmas för i jämförelse.

Lars sa...

Tack Nils för ditt svar. Det var intressant. Ber om ursäkt till moderator att jag kanske spårar ur den här tråden.. Jag har endast läst en recension av den bok du Nils hänvisar till (Lena Andersson, SvD - 2006) så med förbehållet att recensionen är boken trogen så förstår jag det så här: Den sociala tilliten du nämner avser vad jag kan uttyda tilliten till staten jag tror inte ett ögonblick att den genomsnittlige svensken skulle ha mer tillit till sina grannar än motsvarande genomsnitt i andra länder, eller i Lenas ord "svensken vill vara i fred. Hon vill lämna andra i fred också, på samma villkor. Därav jämlikheten." Tilliten har (förenklat) kunnat byggas upp under lång tid därför att staten har varit strikt likabehandlande på individnivå.

Det kitt du hänvisar till kan som jag då förstår det endast upprätthållas om staten även fortsättningsvis behandlar alla lika på individnivå. Grupptillhörigheten (svensk i femtioelfte generationen eller invandrad) är i det långa loppet oviktigt.

Sen ser jag inte riktigt behovet av att "nationen" måste se likadan ut idag som för 50 år sedan men det är en annan fråga.

Kristian Grönqvist sa...

Mycket fascinerande Lennart. Du skulle blivit antropolog.
Utan att kunna det lokala språket och på några dagars besök, kan Du utvärdera ett folks nationalkänsla i sällskap med några andra fysikernördar.
För en normal antropolog tar det flera år inklusive språkförståelsen (som bör vara något bättre än turistfinska).
Jag börjar allt bättre förstå din definition av vetenskap och jag delar den allt mindre.

Lennart W sa...

Kristian, om du har något förslag om hur vi kan få ut mer av nationaldagsfirandet är jag tacksam för förslag. Kanhända kommer jag och min fru (som inte är fysiker) att vara i vår lägenhet i centrala Helsingfors (i Ullanlinna) även i år.

Kristian Grönqvist sa...

Lennart

Nu är det ju lite förmätet av mig att föreslå något för just Dig och Din filippinska fru, det förstår Du säkert. Men jag kan ge en liknelse.

En amerikansk miljonär spelade ensam golf på St Andrews med en inhyrd caddie. Imponerad av gräsmattorna ställde han en försiktig fråga åt caddien:
"Jag har en egen bana utanför Dallas, men kan aldrig få banorna i det här skicket. Hur tusan gör Ni?"

"Det är inte så svårt" sa caddien, "man tar en vall där det gått får i tusen år och sen klipper man lite"....

Allt handlar om historisk relevans.

Även att ens släktingar offrat livet för friheten. I Finland är det inte en folkfest som i Norge, i Finland handlar det mer om melankoli, lätt svårmod och vördnad iofs blandat med fylla och bastubad.
Min far(Vila i frid) sårades i vinterkriget och även i fortsättningskriget. Det ligger fortfarande nära och är förknippat med min barndom via berättelser i bastun. Alla har bekanta som lidit svårt. Min morfar och farfar stred på var sin sida i frihetskriget. Så visst är det en påtaglig skillnad. Ytan är inte alls så viktig som hos dem, som aldrig haft det svårt.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se