20 aug. 2013

Indisk rationalist och humanist mördad

Från International Humanist and Ethical Union:
It is with deep shock and saddness that we report the assassination this morning (Tuesday, 20 August) of one of India's most renowned rationalist and Humanist leaders, Dr. Narendra Dabholkar. 
He was reportedly shot four times by two men on a motorbike this morning on Omkarweshwar bridge in Pune, Maharashtra state. He was reportedly taking his daily morning walk when he was assassinated, a route that may have been known to his attackers. 
The murder comes days after the state government pledged to re-introduce an anti-superstition bill closely associated with Dabholkar's work and opposed by many rightwing and Hindu nationalist groups as "anti-Hindu."
Läs med om Narendra Dabholkar och hans gärning hos IHEU.

5 kommentarer:

Limpan sa...

Jag kan inte hjälpa att jag automatiskt värderar ett blogginlägg när jag ser antalet kommentarer. Om det står 0 så är det väl ingen som tyckte att det var särskilt intressant, resonerar min oförnuftiga del av hjärnan. OM någon annan har samma problem med sin hjärna, kanske någon som är kritisk mot humanister, kan denne få för sig att mordet på en internationellt framstående humanist i ett av världens största länder (den största sekulära demokratin om jag inte minns fel) är ointressant jämfört med om en misshandlad kvinna talar sanning.
Därför skriver jag den här kommentaren.

Patrik Lindenfors sa...

Det är inte mycket att diskutera i det här fallet. Händelsen är för djävlig, det tycker nog alla. Därför blir det ingen diskussion runt sådana här inlägg.

Gunnar Lindholm sa...

Limpan,
Det är nog som Patrik säger, för djävligt och vad kan man säga? Fruktansvärt men hoppas arbetet fortsätter. Vad gäller kommentarer så kan du nog snarare antaga att folk går igång på olika saker

Ulf Gustafsson sa...

Sanal Edamaruku har skrivit läsvärt om Dabholkar:
http://rationalist.org.uk/articles/4279/indias-second-freedom-struggle

Och Narenda Nayak:
http://iheu.org/story/my-rationalist-brother-narendra-dabholkar-tribute

Och "The Indian state of Maharashtra has enacted emergency laws banning black magic and superstition, one day after a prominent campaigner was killed."
http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-india-23776406

Lennart Widlund sa...

Yepp, för jävligt är vad det är. Ang. kommentarer tror jag det är så att kommentarer triggar fler kommentarer. I just den meningen är nog kommentarer som bosoner, t.ex. fotoner i t.ex. en laser..

Fast ursäkta avvikelsen från det allvarliga ämnet. Är man förresten säker på att det var för att han var "rationalist och humanist" som han blev mördad? Är iofs inte heller ett "extraordinary claim" att något sådant kan hända. Tyvärr.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se