7 aug. 2013

Mansrollen då?

19 kommentarer:

Limpan sa...

Vadå mansrollen? Vi får ju vara modiga, starka och dominerande! Förresten är det ju vi som är förtryckarna (även mina smågrabbar) så det är inget synd om oss och vi ska bara hålla käft..
Börjar det inte bli lite slitet och förlegat med könsroller, ideal och förebilder? Har inte Steven Pinker klargjort arv/mlijö-frågan redan?
https://www.youtube.com/watch?v=CuQHSKLXu2c&feature=youtube_gdata_player

Kristian Grönqvist sa...

Beträffande manrollen då...? vet jag inte riktigt hur jag skall ställa mig där.
Vi kan ju i största allmänhet i alla fall påstå, att det är de lärda och studerade designerna som bär skulden till profileringen och den sexuella utformningen och absolut inte plebejernas fel. Det är alltså de akademiska djupingarna, som vill ha det så här. Hur deras sexliv ser ut, kan ju vara EN INTRESSANT FRÅGA...

Oftast kallas designvärlden för en avancerad kulturyttring, fast den mestadels handlar om ensamma människors sexuella önsketänkande. I hög grad dominerad av HBTQ-yttringar. Bra eller dåligt...?
Bra om man köper det...dåligt om man inte köper det. Låt dem hållas... Överskott på moral ÄR överskott på moral

Anonym sa...

Mannen längtar efter naturen och det glest befolkade.
Kvinnan efter varma, ombonade och av män skapade väderskydd.

http://www.expressen.se/kronikorer/marcus-birro/feministerna-vill-kastrera-dem-och-lasa-in-dem/

Kristian Grönqvist sa...

Snabbt kommenterat, Anders och Birro tillhör dessa som ibland hamnar rätt, ibland åt tjottaheiti.
Men det handlar den här gången just om den fattigdomsmetamorfos, som landet nu genomgår.
Naturligtvis kommer känslolivet att påverkas av denna. Lennart missförstod min fattigdomsanalys helt och trodde att det handlade om kronor när det handlar om mänskligt kapital och förmåga. Men det brukar ju rätta till sig så småningom, visserligen efter en konfliktfylld återkomst till verkligheten.

Anna sa...

Jag har som feminist absolut inget problem med att män vill frigöra sig från jobbiga stereotyper som får dem att må dåligt. Det är fritt fram att problematisera och protestera! Det kanske ligger i tiden och är dags nu?

Men för att försöka att ändå förklara varför många av oss kvinnor känner att vi dragit det kortaste strået: Vi anser att det finns fler roller att välja på för män och färre för kvinnor, när det gäller förebilder i populärkulturen. Visst blir det bättre, men i de senaste två serierna jag har följt på tv har männen haft lite olika storlekar men kvinnorna varit smala allihop. Testa att titta efter nästa gång du ser en film eller ett tv-program.

Hur som helst är det väl toppen att kvinnor och män hjälps åt att bli av med osunda förebilder (om det nu är det vi vill).

Lokatt sa...

Det är synd om dom som går på det här. Som är nästan lika förljuget som bluffen med religioner.
De här fåniga idealen är säkert utformade av smarta lurendrejare, men inte är det väl de mest skärpta som går i fällan och känner att de måste se ut så här? Eller jo..kanske. :-(

Ove sa...

Alla vinner frihet på att könsroller dekonstrueras.

Eric Wadenius sa...

Limpan,

Jag ber dig att hålla en trevligare ton. Jag låter de andra moderatorerna avgöra om din kommentar bör tas bort eller inte.

Limpan sa...

Eric
Jag har ibland funnit det lämpligt, att vid användandet av ironi, för att förstärka en poäng, uttrycka mig med lite kraftigare ord för att understryka vad som i det här fallet skulle vara en attityd och åsikt från lägret som jag uppfattade att blogginlägget kritiserade på ett möjligtvis, elegantare sätt. Jag förstår att ironi alltid medför en viss risk för missförstånd, men det är ju en del av charmen och styrkan också. Håller du inte med?
Jag tror att jag kanske överskattade min förmåga att träffa rätt efter min korta tid som mer aktiv besökare på Humanistbloggen och med hänsyn till att du säkert satt gränsen för vad som är ok på just den här bloggen väldigt många gånger tidigare så tar jag din kommentar framförallt som ett tillfälle att lära mig något.
Sedan måste jag säga att det blir en dålig smak i munnen av att behöva känna hotet av censur i ett sammanhang där jag tycker att just det fria ordet borde hållas extra högt och värnas. Även om jag förstår att det måste finnas lite etikett.

Kenneth Karlsson sa...

Eric, är du gjord av skört porslin eller?

Ostronmannen sa...

Eric, hm. Hängde inte alls med på vad i Limpans otrevliga ton låg. Inte alls.

Börjar man censurera så hamnar tuggas det mer och mer på vad man ska ta bort. Till slut hamnar man att man retuscherar bort bröstvårtor på tecknade figurer (Knasen tror jag det var i USA)

Eric du är mycket intressant i dina inlägg. Mkt bra. Men nu blev det barnsligt.. Och trist tråkigt men framför allt lite skrämmande.
Makt berusar.

Lokatt sa...

Eric
Jag förstår verkligen inte. Har Limpan varit otrevlig? Det kan jag inte se. Så jag utgår från att du tagit bort ett inlägg från honom som du ogillat.? Jag ber, igen, att moderatorerna låter signaturen/ikonen/namnet stå kvar när ni tar bort ett inlägg, följt av kommentaren "Detta inlägg har tagits bort av administratören". Så att man vet vart inlägget tog vägen!
Om ni inte gör så lägger sig en otäck Kafka-dimma över bloggen.

Nils sa...

”Börjar man censurera så hamnar tuggas det mer och mer på vad man ska ta bort.”

Den utvecklingen är precis vad vi ser i samhället idag. Man anmäler allt och alla för att tysta och hämma. Två övertydliga exempel är afrosvenskarnas anmälan mot Pride för att någon svärtat ansiktet och klätt ut sig till somaliska pirat. Till och med ABs Petter Larsson tycker anmälan är galen.

Det andra är antivita antirasister som nu löper amok och har kastat sig över LOs certifierade antirasist Henrik Johansson för att han utan tillstånd använt n-boll-ordet. Leta gärna upp och läs det twitter-flödet, det är som att kika in i en extremistisk sekt. Inte lite skrämmande.

Lokatt sa...

Anna Lundin
Jag är också feminist... men nu för tiden har epitetet fått en konstig klang, så jag tvekar en aning att kalla mig så.
Men i alla fall: Det är viktigt att försöka se med klara ögon på de mallar som stänger in kvinnor och män i olika bestämda fack.
Det bör vara svårt att vara man, också, det tror jag absolut. Men fortfarande är det vi kvinnor som ändå drar det kortaste strået som sagt.
På film och i reklam är särbehandlingen obehagligt tydlig. Kvinnor ska vara vackra, och unga, om de till exempel ska få vara programledare eller nyhetsuppläsare i teve.
I amerikanska naturfilmer som skildrar Afrika har kvinnorna ett litet linne utan behå i djungeln, männen, som är femton år äldre, har adekvat vildmarksklädsel. Kvinnor halvgapar i nästan all reklam, de fuktade läpparna säras lite härligt... Männen har igenstängt gap.
Jag såg nyss ett samiskt reportage, "Renskötsel på schemat". Man fick se när de unga "gutterne" (det råkade vara norska samer)övade körning med ren och ackja. Men inte en sameflicka så långt ögat nådde. Sorgligt.

Ostronmannen sa...

Lokatt:
Cherrypicking.
"Men fortfarande är det vi kvinnor som ändå drar det kortaste strået som sagt.
På film och i reklam är särbehandlingen obehagligt tydlig. Kvinnor ska vara vackra, och unga, om de till exempel ska få vara programledare eller nyhetsuppläsare i teve."

Det finns lika många exempel mot det du skrev och lika många exempel på att män har lika sterotypa roller i TV program. Allt från Baldric till ett Päron till farsa till Al bundy. Skvalan är ju het och Gunde är ett fenomen.

Så att kvinnor skulle dra det kortaste strået är fel enligt mig.

Alla blir stereotyper om man vill ha det till det.
Kvinnor ska vara vackra...tjocka...blonda...kåta...fula...

Kristian Grönqvist sa...

Att majoriteten av de könliga representanterna svart-, fånig-, dum- och felmålas i media och människomun beror på att de flesta människor har dåliga erfarenheter av samliv med det motsatta könet eller det lika könet. På ett helt liv inryms en hel del misslyckanden av olika slag och alla kan känna igen de stereotypa dragen. Att driva med sina misslyckanden och motgångar är en av de vanligaste terapierna i världen. att ur-skuld-dra sig med stereotyper är uppfriskande och i viss mån helande. Annars var det inte så vanligt....

Lokatt sa...

Ostronmannen
Ja, alltså, det här är knepigt. För jag tror som sagt att det kan vara ett litet helvete att vara man också.
Men om vi tar t ex Saudiarabien, hur kul är det att vara kvinna där. Och någon hade provat en afgansk burka och kunde konstatera att den inte bara var i konstfibermaterial - vidrigt när det är fyrtio grader varmt ute och utan att ge värme under kalla nätter, men också att man (kvinna) i en burka endast kan se rakt fram genom den lilla tygburen för ögonen, alltså kan omgivningen, männen, kontrollera till och med vad kvinnan tittar på.
För att hitta liknande underordning av män får man nog leta upp de gamla galärslavarna.
Men i Sverige. Någon sa att Stina Dabrowsky nu är borta från rutan eftersom hon blivit "för gammal". Den charmige och begåvade Rickard Olsson är ju inte precis tvålfager och inte är han purung heller (46)men han är nytillsatt programledare för en populär kvällsunderhållning. Sånt händer knappast kvinnor, studera t ex nyhetsuppläsarna där några ser ut att ha hämtats direkt från dagis.

Hur är det nu den judiska bönen börjar.. "Tack Herre, för att du inte gjorde mig till kvinna". Den inledningen är inte tagen direkt ur luften.

Ostronmannen sa...

Att religioner ser kvinnan som underordnade är sant, det står ju tom i deras bok. Så där är jag inte emot dig.


Att Stina D är borta från rutan kan väl aldrig ha med att göra annat än att hon är gammal... eller kan inte en kvinna bli ointressant, ute ur tiden etc mm... försvinner bara äldre kvinnor för att det blir gamla?

Stina D gjorde ju program som 60 åring.
Vilket är ett klart bevis mot ditt påstående."Kvinnor ska vara vackra, och unga, om de till exempel ska få vara programledare..."
Debatts senaste två programledare. Belinda Olsson och Kristina Hedberg är två andra exempel som motbevisar ditt påstående.

Den inte så purunga Agneta Sjödin 46 gjorde ju program för ett tag sedan, precis som Rikard O.
Så Lokatt, du tror att kvinnor bara ska vara unga och snygga, vilket är helt fel. Du ser exempel på det och väljer bort de exempel som skulle visa motsatsen.


Mkt av den feminism vi hör idag är Cherrypicking, som i ditt påstående och tyvärr så tröttnar många tänkande människor på all feminism(som du själv faktiskt antyder)

Kan du se att du just ägnade dig åt Cherrypicking angående ditt påstående.
På film och i reklam är särbehandlingen obehagligt tydlig. Kvinnor ska vara vackra, och unga, om de till exempel ska få vara programledare eller nyhetsuppläsare i teve.

Självklart finns det sådana exempel också, precis som på manssidan.

Lokatt sa...

Ostronmannen
Jag gav nog inte så bra exempel då..
Men du verkar ändå förstå på ett ungefär vad jag menar.
Beträffande att kalla mig feminist, så beror min allvarliga tvekan på att jag inte vill buntas ihop med kvinnor som inte alls är "som jag". Jag läste tidskriften Bang på biblioteket. Den uppfattning jag fick om tidningens speciella feministiska inställning kan jag tyvärr inte skriva ner här, eftersom jag då kommer att bli modererad. (Visst är det härligt med censur).
Men i alla fall, den politiska hållning som låg som en dimma över reportagen, och den i mina ögon komplicerade inställningen till parförhållanden, gjorde att jag blev undrande. Jag vet inte om dessa hotta feminister kallar sig "radikalfeminister", om inte borde de kanske göra det. Tiina Rosenberg, liksom. Inte min grej.
Obs att jag bara läste en enda Bang. Kanske har jag fel.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se