26 aug. 2013

Normalisera slöjan?

Foto: Elisabeth Ohlson-Wallin

Elisabeth Ohlson-Wallin har sitt eget sätt att normalisera slöjan. Från QX:
- Jag tog bilden för två år sedan under Pride i Kungsträdgården. Mina modiga modeller och vänner Emma Broomé och Izabel Cruz Liljegren tog på sig Nikab som jag hade köpt i Rinkeby och började posera för min kamera. Vi satte oss på en bänk och jag bad dem att kyssas.
- Det blev en otroligt otäck stämning! Pride var öppet för allmänheten detta år. Stämningen bland vissa var hätsk och vi var tvungna att sluta fotografera efter ca 20 minuter. Jag har inte visat denna bild tidigare men nu tyckte jag det var läge under slöjuppropet.
- Konstverket är en hyllning till demokratin i Sverige och den lesbiska kampen i alla kulturer och religioner. Jag har också saknat denna bild i historien.

10 kommentarer:

Gunnar Lindholm sa...

Ska bli kul att se vilka reaktioner detta väcker. Briljant!

Lokatt sa...

"Situationen var oerhört hätsk".
Vem, vilka var det som var hätska? Var det allmänheten på gatan? Eller andra homosexuella i Pride? QX ger inget svar. Att Pride var "öppen för allmänheten" ger mig myror i huvudet. Är den inte alltid det?

Jag, heterosexuell kvinna, skulle inte en sekund bli "hätsk" av damer som kysser varandra. Om jag råkat gå förbi skulle jag nog glo lite överraskat, upptäcka Elisabeth Olson Wallins kamera och sen vandra vidare.
Jag vill gärna veta vem som blev "hätsk"? Nån som vet mer?

Kjell Sundberg, Kalmarhumanisterna sa...

Normalisera? Det låter som ett politiskt projekt.
Konst ska utmana oss till att se på ny sätt.
Det här var tydligen en kombination av konst (foto för annars tankarna till dokument) och politik.
Modeller/skådespelare placeras in i en manifestation, långt ifrån det dokumentära alltså.
Det verkar ha varit en provokation för de som deltar. För deltagarna i Manifestationen blir det en fientlig provokation närmast.
Åskådarna av det färdiga fotot som får veta bakgrunden kan vara för aktionen, men det blir väl på bekostnad av de som deltar i mnifestationen.
Hmmm, jag tycker det var manipulativt, taskigt.

Lokatt sa...

Att Elisabeth O W:s syfte alltid är att provocera vet väl alla? Inget fel i det, men onödigt att bli förvånad.
Och visst är avancerat fotografi konst!
Kjell Sundberg, du menar alltså att det var deltagare i Manifestationen, alltså andra hbtq-personer eller deras sympatisörer som blev hätska? Om det verkligen var så,visst är det mycket märkligt! Gruppen strider ju för, ja satsar ibland sitt liv (se Rysslandsbilder) för individens frihet och rätt att älska (med)vem man vill. Men blir hätsk inför ett mera ovanligt kärlekspar, så hätsk att fotografen snabbt måste packa ihop och försvinna med sina modeller.
Jag begriper inte, riktigt.

Ulf Gustafsson sa...

Vill förtydliga att det är inte är Ohlson-Wallin som talar om att "normalisera slöjan" utan jag.

Eftersom hon publicerar bilden som en kommentar till slöjuppropet och uppropets idé var att "normalisera slöjan" associerade jag till detta.

Om slöjan skall normaliseras innebär det att den skall kunna vara föremål i provokativ konst. Och att hbqt-kärlek kan uttryckas av de som bär den.

Lokatt sa...

För övrigt anser jag att slöjan inte ska "normaliseras", inte så länge den är ett plagg som kan medföra dödsstraff om man tar av sig den, t ex genom nedgrävning till midjan på en fotbollsplan och blodig och utdragen stening till döds.
Så fort det blir fritt fram för att ta av sig och ta på sig slöjan precis som man har lust, dvs att slöjan blir ett avmystifierat normalt attribut likt gummistövlar och solglasögon - Då jubel!

Lars Torstensson sa...

Jag vill mena att om slöjan får en sådan innebörd att den inte hindrar homosexualitet så har dess bärare blivit så liberala att det inte gör så mycket om den normaliseras.

Framför allt normaliserar bilden - som fotografen också låter förstå - lesbisk kärlek bland muslimska kvinnor. Och det anser jag enbart vara positivt.

Dessutom fyller fotografen ett tomrum i konsthistorien. Ungefär som Lars Vilks, fast på ett annat sätt.

Lokatt sa...

Slöjan kommer för mig alltid att vara onormal, så länge den inte är frivillig. Jag blir beklämd varje gång jag ser en kvinna i niqcab på stan. Att så som Ulf Gustafsson tydligen gör, tro att kvinnor nog kanske ändå "vill" bära dessa förtryckarsymboler är beklämmande (Ulf G andades i alla fall tveksamhet angående frivilligheten nyss i en annan tråd - kanske vill nog kvinnorna bära slöja ändå.?)

Om man "vet" att man annars kommer att brinna i helveteselden utan slut, där man får kokande olja hälld i munnen och ny hud varje dygn då den gamla brunnit upp.. Då "vill" man bära niqcab! Men det räcker säkert bra med att inse att hela ens liv förändras, familjen, alla man känner kommer att fördöma en om man tar av sig slöjan, för att man ska "vilja" bära den. Kan man dessutom varken läsa eller skriva är man fullständigt chanslös.
Muslimska lesbiska kvinnor kan älska varandra utan att någon slöja ska behöva legitimera relationen!

Elisabeth Ohlson Wallin vill mycket gärna provocera och det tycker jag absolut att hon ska få göra. Men det ska inte behöva betyda att vi andra slutar tänka kritiskt.

Ulf Gustafsson sa...

Lokatt,

Så här skrev jag:
"De som företräder uppropet hävdar att de fritt valt slöjbärande de visar solidaritet med. (Jag anser det dock är svårt att avgöra vad som är fria val, mindre fria val och tvång.)"

Lars Torstensson sa...

Vi ska givetvis inte sluta kritisera slöjtvånget bara för att somliga bär slöjan frivilligt.

Slöjbärande muslimska och lesbiska kvinnor kan naturligtvis ta av slöjan innan de kysser varandra (om de nu vågar göra detta). Men det ska inte vara något tvång för dem att göra det.

Idag är homosexualiteten mycket tabubelagd för de flesta muslimer. Det är betecknande att Ohlson Wallin inte lyckades förmå några riktiga muslimska lesbianer att ställa upp på bilden.

Men jag tror att hon ändå i någon mån har ökat deras frihet genom sitt foto.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se