19 aug. 2013

Positiv uppmärksamhet

Min text i inlägget om Hijabuppropet nedan har återgivits på ett mycket positivt sätt av TT:
Rasistiska organisationer menar att hijabuppropet handlar om att "visa sitt stöd för kvinnoförtrycket inom islam". Men den icke-religiösa människorättsorganisationen Humanisterna skriver i ett blogginlägg att "alla kvinnor och män skall kunna välja den klädsel de önskar". Humanisterna anser att alla människor har samma rätt att känna sig trygga på gator och torg och att våld och trakasserier mot minoriteter är ett hot mot demokratin. 
"Det är inte alltid lätt att hålla isär ett fritt val och en tvingande norm. Dock måste vi som är kritiska till att religioner, hederskultur eller andra patriarkala strukturer som begränsar kvinnors valmöjligheter vara tydliga med två saker: Det är inte kvinnorna som skall motta kritiken och våld/trakasserier är aldrig en form av kritik", skriver Humanisterna.
Formuleringen finns nu publicerad på ett rad ställen på nätet [vt, svt, Aftonbladet].

14 kommentarer:

Patrik Lindenfors sa...

Bra jobbat Ulf!!

Unknown sa...

Lysande!

Eric Wadenius sa...

Uppmärksamheten är givetvis positiv men det är väl inte bra att inlägg på denna blogg uppfattas som officiella uttalanden från Humanisterna, vilket detta återrapporterats som? Vi har ju själva varit noggranna med att påpeka att inlägget står för skribenterna själva och inte förbundet.

-"Det är inte kvinnorna som skall motta kritiken"

Här instämmer exempelvis inte jag. Både kvinnorna och männen som upprätthåller skadliga normer skall motta kritiken (men aldrig motta våld, givetvis).

Svante sa...

Jag har väl inget emot uttalandet i sig av Ulf G.. Men det är ju som sagt inte Humanisternas officiella ståndpunkt, även om det inte skulle vara fel. Det kan vara bra om ni som har rätt att skriva bloggposter här är noggranna med hur och vad ni skriver, även om det nog gick bra den här gången.

Man kanske skulle varit noggrannare med att skriva att det inte är de kvinnor som tvingas bära slöja som ska kritiseras.

Ulf Gustafsson sa...

Eric W,

Ja, det var en förenklande formulering av mig. Håller med dig: "Både kvinnorna och männen som upprätthåller skadliga normer skall motta kritiken".

Gunnar Lindholm sa...

Positiv uppmärksamhet i media?

Äntligen!

Ulf Gustafsson sa...

Inlägget om Hijabuppropet har nu gjorts till en officiell presskommentar från Humanisterna.
http://www.humanisterna.se/news/hijabuppropet/

Där med är ordningen återställd. Bloggen är inte Humanisternas officiella ståndpunkt. I undantagsfall kan det dock vara det, men då går Förbundet ut meddelar detta.

Fredrik Lindberg sa...

Grymt Ulf! Väl formulerat.

Svante sa...

Länk nu även i UNT (Upsala Nya Tidning);

http://www.unt.se/sverige/solidariskt-upprop-efter-misshandel-2554278.aspx

Det står i UNT om ”Den icke-religiösa människorättsorganisationen Humanisterna”. Det är en massmedial beskrivning av oss som är kort och sammanfattande, något vi ska vara stolta över :)

qwert sa...

Det verkar som att humanisterna officiellt stödjer hijabuppropet? I så fall ska jag se till att jag inte är medlem längre. Är nämligen osäker på om jag är med eller ej.

Ulf Gustafsson sa...

Oscar,

Det står inte i presskommentaren att Humanisterna officiellt stödjer Hijabuppropet.

qwert sa...

Ulf

Det har du rätt i. Det är nog mest jag som är rädd att humanisterna ska bli lika fega som precis alla andra när det gäller kritik mot islam. Att varje kritisk åsikt ska behöva packas in i en silkeslen ask med blommor på.

Och eftersom jag inte tycker slöja är något positivt, snarare negativt, så hade det varit fint om humanisterna tog avstånd från hijabuppropet. Eftersom det är ett dåligt tillvägagångssätt och förmodligen kontraproduktivt.

Lennart W sa...

Det är just i de lite knepigare fallen som principerna prövas på allvar. Även de hemskaste mördare ska ha rätt till en rättvis prövning i rättsstat, har man yttrandefrihet så ska även upprörande åsikter få höras, och har man friheten att få klä sig hur man vill så måste man även få klä sig i hijab. För om inte dessa friheter gäller alla, så har vi ju dem helt enkelt inte. Friheten att bara få vara lika majoriteten är inte en frihet alls.

F.ö., grattis till den positiva uppmärksamheten. Hänger nog ihop med att ni denna gång ju faktiskt står för något positivt, och inte bara är negativa mot andra.

Svante sa...

Jag ser det inte som att Humanisterna stöder hijabuppropet. Tvärtom så var det ju en liten skeptisk formulering till slöjan i Humanisternas pressmeddelande.

Jag är starkt kritisk till slöjan. Men våld och hot mot de som bär slöja är helt förkastligt, oavsett om de valt slöjan själva eller är tvingade, det är våldet och hoten som Humanisterna protesterar mot.

Om jag vore kvinna eller om det var muslimska män som hade slöja så skulle jag aldrig ta på mig slöja, man kan protestera på annat sätt mot förtrycket av slöjbärare. Jag skulle heller aldrig ta på mig en kippa i motsvarande aktion när det gällde förföljda judar i Malmö tidigare. Men samma sak där, det är fel att hota och slå dem som bär kippa, oavsett anledning till att de bär den.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se