14 aug. 2013

Skadlig vidskepelse i Ystads Allehanda

Från Humanisternas Syds blogg
---------------------------------------------

Under juli och augusti 2013 har Humanisterna Syd tillsammans med Vetenskap och Folkbildning Skåne haft ett meningsutbyte med redaktionen för Ystads Allehanda. Det har gällt tidningens sätt att rapportera om pseudovetenskap, andemedium, häxor, schamaner, andlig kirurgi och distanshealing. Här är en summering av korrespondensen samt vår slutkommentar.

Ystads Allehanda har genom åren gjort flera reportage om s.k. alternativa terapeuter i Skåne. Fredagen den 26 juli publicerades reportaget Personlig vägledare i Skurup vilket var en intervju med en person som mot betalning ger människor råd i viktiga livsbeslut, utifrån svar hon får från andevärlden.

Den 8 augusti publicerade tidningen en insändare från undertecknade, där vi klagade på bristande kritisk granskning i denna typ av artiklar, samt föreslog till redaktionen att klargöra sin hållning till bluffmetoder och oetisk rådgivningsverksamhet. Chefredaktör Lars Mohlin svarade i samma nummer.

Lördagen den 10 augusti uppmärksammades meningsutbytet även av radioprogrammet Medierna i P1 som kort intervjuade Magnus Timmerby, ordförande i Humanisterna Syd samt Lars Mohlin, chefredaktör för Ystads Allehanda (börjar 16:55 in i programmet).

Magnus Timmerby, ordförande Humanisterna Syd och medlem i Vetenskap och Folkbildning
Pontus Böckman, ordförande i Vetenskap och Folkbildning Skåne
Peter Eriksson, Läsare av Ystads Allehanda och medlem i Humanisterna

5 kommentarer:

Lokatt sa...

Verkligen bra att ni gjort detta! Pinsamt för chefredaktören, men han är väl mån om att få behålla läsekretsen så här i nedläggningstider.

Lokatt sa...

Åhh vad det går långsamt med det här modererandet. Det känns som om det skulle gå fortare om man cyklade hem till moderatorn med sitt inlägg och hjälpte honom att snabba på.
Vi lever ju i ett fortare-än blixten-samhälle, men det märks inte här, känns mer som tillbaka till femtiotalet. Ibland tar det flera dygn innan de styrande kunnat bestämma sig för att ändå godkänna inlägget.
Börjar faktiskt tappa lusten att kommentera.
Gissar att jag nu får en syrlig kommentar à la "Ja stick bara, det har vi väntat på länge!"

Patrik N sa...

Lokatt,

Det är i vart fall bra att du förstår att det är just hem till oss som du ska cykla. Den här bloggen är ett privat initiativ och det arbete vi lägger ner det lägger vi ner utan ersättning på vår fritid. Under vissa perioder kan modererandet dröja ett par timmar, som tex nu när några av oss mitt i sommaren semestrar, moderandet dröjer aldrig, och har aldrig dröjt, ett par dygn.

Vi vädjade många gånger om ett annat förhållningssätt från en del kommentatorer innan vi tvingades införa förhandsmoderering.

Ostronmannen sa...

Först. (OnT) Bra att ligga på Ystads A. Viktigt sånt. Mkt viktigt.

Sen. Jag tycker i princip det är menlöst att skriva numera( det tar för lång tid att granska kommentarerna... ja, 15 minuter kan vara för långt)

Självklart förstår jag syftet och att de ansvariga gör ett mkt stort jobb med detta i privat regi.

Under åren har jag skrivit en hel del, men aldrig blivit modererat.

Skulle man inte kunna återgå till direktintag, de som missköter sig får en varning, och sedan moderingsläge på dem?

har man som jag och många med mig hållit sig på rätt sida den gräns som sätts upp under 3 års tid så "straffas" man för att vissa andra inte klarar av det.

Och i ärlighetens namn det är ju inte många som klampar fel.

Effekten på mg blir ju att jag tycker det går för långsamt i debatten och tröttnar.

Ooops vilket härligt OfT inlägg skäl nog för att bli modererat. ;)

Ulf Gustafsson sa...

Detta inlägg handlar inte om moderering på Humanistbloggen. Det är en så stor "flykt från ämnet" att jag nu börjar ta bort dessa kommentarer.

Kommer snart lägga upp en egen bloggpost där ni kan diskutera detta ämne eftersom intresset är så stort.

Det har gått drygt tre månader och det kanske inte är så lätt att hitta det ursprungliga inlägget, där denna diskussion fördes.
http://humanistbloggen.blogspot.se/2013/05/humanistbloggen-infor-forhandsmoderering.html

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se