15 okt. 2013

Allahu Akbar! Antje Jackelén ny ärkebiskop

Svenska kyrkan har idag utsätt biskopen i Lund, Antje Jackelén, till nästa ärkebiskop. Jackelén har som biskop haft valspråket "Gud är större". Att uttrycka detta på arabiska är passande eftersom den blivande ärkebiskopen anser att Jesus eller Muhammad, Kristendomen eller Islam, är en smaksak när det gäller vägen till Gud.

Hoppas inte så många tar illa upp av att de kristnas Gud benämns Allah i detta inläggs rubrik. I Malaysia tar den muslimska regimen så illa vid sig av detta att de förbjudit att ordet 'Allah' används för att beskriva den kristna guden.

Yttrandefrihet är bra att ha. Speciellt när man skall förändra eller bryta mot normer och traditioner.

Apropå normbrytande blir Antje Jackelén Svenska kyrkans första kvinnliga ärkebiskop. Stort grattis!

9 kommentarer:

Jasaw sa...

Sedan när styrs Malaysia av en "muslimsk regim"? Det råder religionsfrihet i landet... Däremot råder det motsättningar mellan diverse etniska grupper som för det mesta förknippas med vissa religioner.

Ulf Gustafsson sa...

Jasaw,

Det kanske var ett lite oklart uttryck. Min avsikt var att uttrycka "muslimer i landets ledning".

Gunnar Lindholm sa...

Menar hon att det är samma Gud men olika vägar bara, eller det spelar ingen roll vilken Gud det är, bara det är någon över huvud taget?

Ulf Gustafsson sa...

Gunnar L,

Samma Gud ("Gud är större än alla mänskliga gudsbilder"), bara olika vägar.

Unknown sa...

Så utomordenligt fånigt!
Kristna kyrkan är KRISTEN och tror på JESUS....
Inte på Muhammed och framför allt inte på Koranen.

Anonym sa...

Det är samma "gud" som judar kristna och muslimer tror på och tillber - det är profeterna och vad dom säger/hittat på som skiljer - ja och så lite till förstås...

Jesus f.ö är/ska vara just gud, Jahve själv + den helige ande också, för att spetsa till det lite

Christa sa...

Jag tror hon menar "Gud är större än kristendomen" eftersom hon vill sudda ut gränserna mellan islam och kristendom. Där har hon god hjälp av islamisterna som håller på att utrota kristna så fort de bara kan. Här hemma självdör kyrkan.

Men, när de kristna suddats ut sitter nog ärkebiskops-imamen kvar. Bra kameleontegenskaper.

Björn Bäckström sa...

"Allah akbar" måste vara fel av Jackelén att använda. En kapitulation inför islam. Allah Akbar är muslimernas stridrop i krigen mot de otrogna bland vilka de kristna ingår. Jag undrar om hon har fotfolket, trossen med sig?

I stället borde hon använda "Gudarna är större" hänvisande till att den kristna trojkan (Gud, Jesus och den Helige Ande), är numerärt överlägsen och inte behöver lägga sig platt.

Jag undrar om det inte blir myteri i de kristna leden. Tänk vilket svep mot korsfararna och kyrkofäderna den blivande ärkebiskopen begår!

Unknown sa...

Jag har också mött ärkebiskopen Antje Jackelen och här kan du läsa om mitt möte

http://veckomagasinet.com/min-konfirmation-med-sjalvaste-arkebiskopen-antje-jackelen/

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se