28 okt. 2013

Etisk insikt


Från Koranen:
[2:15] Gud skall straffa dem för deras skämt; men Han låter dem hållas en tid i sitt trotsiga övermod, snubblande än hit än dit i blindo.
[2:23] Och om ni tvivlar på något av det som Vi steg för steg har uppenbarat för Vår tjänare, kom då fram med en sura som kan jämföras med detta och kalla på era vittnen - andra än Gud - om ni talar sanning.
[2:24] Om ni inte gör detta - och ni kommer inte att göra det - frukta då Elden, vars bränsle är människor och stenar och som hålls i beredskap att ta emot dem som förnekar sanningen.
[4:56] Vi skall låta dem som påstår att Våra budskap är lögn brinna i denna eld - i den takt som deras hud förbränns, skall Vi ersätta den med ny hud, så att de får pröva straffet helt och fullt. Gud är allsmäktig, vis.

Gud är kärlek.

9 kommentarer:

Nils sa...

Killen kan läsa koranen tills hans storknar, han kommer inte att förstå den ändå.

Har börjat läsa boken ”What the Modern Martyr Should Know” och så långt jag kommit framgår att koranen är obegriplig för alla. Därför dessa miljoner hadither som ska förklara. Skälet är att koranen är en blandning av flera utdöda språk som sedan felöversatts av olika uttolkare.

Björn Bäckström sa...

"Gud skall straffa dem för deras skämt; men Han låter dem hållas en tid i sitt trotsiga övermod.

Han gör en dygd av nödvändigheten. Lätt att "låtas dem hållas" när han inte finns...

Eric Wadenius sa...

Enligt den Koran jag har hemma är det Sura 4 vers 59 (inte 4:56)som så uttryckligen beskriver hur meningsmotståndarna skall torteras.

Lokatt sa...

Visst är den gullig, Koranen. Passar så bra för alla de små barnen som (jag har sett på teve) gungande lär sig allt om hämnd och plågor. Mysig. Och en verklig tröst för den som känner sig deppad.

Lokatt sa...

Nils
..."koranen är en blandning av flera utdöda språk som sedan felöversatts av olika uttolkare."

Liksom Bibeln. Kvinnor i fyrtiotalets Sverige och tidigare nekades smärtlindring vid förlossning av fromma doktorer, eftersom det stod i Bibeln att Gud sagt "med smärta ska du föda". Sen kom något ljushuvud på att man visst hade läst någon krumelur upp och ner - "med hårt arbete" skulle det visst vara! Kul för mammorna.

Patrik Lindenfors sa...

Eric,
Då tror jag det är fel på fin Koran. Googla lite. Jag har hämtat versen från Koranens budskap, dom ska vara den bästa översättningen.

Eric Wadenius sa...

Patrik,

Ja, du har rätt. Även jag googlade runt efter min kommentar och det var bara din referens som dök upp.

Om det är fel på min Koran, vilket det verkar vara, så visar ju det bara att Koranen kan ha fel;)

Nils sa...

Lokatt,

jämfört med koranen är bibeln ett under av logik och tydlighet.

Lokatt sa...

Nils
Är det så? Jag har läst väldigt lite bibel, och bara halva koranen.
Just den där detaljen med utebliven smärtlindring vid förlossning berättade min mamma för mig, och stupiditeten som kommer med att vara "strängt religiös" och därmed destruktiv och sanslöst grym har etsat sig fast i mig.
Koranen, den första halvan alltså, uppfattade jag som tydlig i sin hotfulla våldspropaganda. De ständiga påminnelserna om att Allah är fantastiskt god och kärleksfull men att hans hämndgirighet är fruktansvärd och den som inte lyder hans minsta vink ska straffas å det grymmaste - det tycker jag på sätt och vis är klara besked. Hotelser som skrämmer förståndet ur den som läser okritiskt.
Bibeln med gubbar som blev 650 år, tror jag det var.. och allt möjligt ologiskt - vilka var fruarna som Adam och Evas ättlingar gifte sig med, var kom de ifrån t ex? Puh.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se