7 okt. 2013

Kulturrelativism


8 kommentarer:

Lennart W sa...

Humanistisk projicering? Beteendet påminner mer om Dawkins och kanske ffa Gervais än om t.ex. påven.

Svante sa...

När jag var ca 15 år och ännu kristen så såg jag en liknande bild. Fast då med ett antal prästklädda som skrattade åt en mörkhyad man vid något som liknade en totempåle, och präster som allvarligt bad vid ett krucifix. Nåja, detaljerna lite annorlunda, men poängen precis densamma som denna. Jag minns att jag då stördes av bilden och kände mig kluven, för jag förstod ju poängen, men samtidigt så var jag ännu kristen. Mycket bra bild m.a.o..

Lennart W sa...

Svante, frågan är mer bland vilka man faktiskt kan se ett sådant där beteende. Tycker t ex att Dawkins "mock them! ridicule them! in public!" stämmer in ganska bra.

Erik M sa...

Lennart W,

"Beteendet påminner mer om Dawkins och kanske ffa Gervais än om t.ex. påven."

Vilken gudabild är det Dawkins och kanske ffa Gervais tillber samtidigt som de hånar andra enligt dig?

(Skämtet i denna bild är alltså inte att det är dåligt att skratta åt andras trosuppfattningar, utan att det är dåligt att skratta åt andras trosuppfattningar samtidigt som du tror/gör något lika fånigt själv).

Och även om påven är världens snällaste och mest toleranta person (vilket kan diskuteras) så är han knappast den ende kristne personen på denna jord. Har du sett vad till exempel högt respekterade amerikanska predikanter säger om andra religioner? Eller vad typ, alla kristna sade om andra religioner eller andra kristna fram tills typ 1800-talet? Eller vad kommentatorer som, säg, Acreator kläckte ur sig på denna blogg om t.ex. Katarer eller förkristen hedendom? Visst, de kanske sällan skämtar eller driver med motståndaren. Men det är knappast Humanisterna som vinner kampen om "mest respektlös" när man ser hur de faktiskt förespråkar hur medlemmar av andra världsåskådningar skall behandlas.

Jimmy sa...

Det är väl snarare ett exempel på kulturobjektivism, i den meningen att de kristna här uppenbart rankar deras kultur högst och de andras lägst (och "infödingarna" gör tvärtom). Kulturrelativism vore ju snarare om båda parter godtog varandras kulter som "lika bra fast på olika sätt". Eller?

StaffanG sa...

Bilden som Svante syftar på är troligen densamma som vi (Human-Etiska Förbundet) gav ut som vykort på 80-talet - det fanns en hel serie med provocerande, religionskritiska sådana till försäljning.

Lennart W sa...

Erik: Naturligtvis ber inte ateisterna Dawkins och Gervais till någon gud. Guldstjärna! Men de har andra ideal som de hyllar på sina sätt, och är fulla av hån mot andra med andra ideal.

"MOCK THEM! RIDICULE THEM! IN PUBLIC!"

Jag kan man mycket väl tänka mig att det finns predikanter som också låter så där om andra, fast inte av samma kaliber som Dawkins på sin kant, vad jag vet iaf.

Om du fortfarande har något ouppklarat med någon relativt anonym f.d. bloggkommentator, får du ta upp det med honom.

Svante sa...

Bilden jag syftar på finns i boken ”Sköna skämt – av 170 cartonister från hela världen”. Samlade av Sten Möllerström, utgiven av Bra Böcker, 1985. På sidorna 226-227 finns bilden i fråga, tecknad av fransmannen Maurice Siné.

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se